Activiteiten & Actueel

Oogsten na de workshop Zaaien en Planten bij Lambert Sijens

Oktober 2016: gisteren heb ik de laatste citroen-komkommer uit de kas gehaald. Hij was aan zijn lange uitloper op de grond gaan liggen. Ik had hem nog laten hangen om overrijp te worden, zodat we de zaadjes zouden kunnen winnen voor volgend jaar. Nu staat hij op het menu voor straks.
Zijn start was moeizaam. We hadden drie zaadjes mee van de workshop, de plantjes kwamen voorspoedig op en op een goede dag mochten ze in de kas. Nog geen halve dag later was de eerste weg, spoorloos verdwenen. De tweede dag was de tweede ook ten prooi gevallen aan de slakken. Lambert had al verteld: ze zien er uit als citroenen, ze ruiken naar citroenen en ze zijn heel lekker. Daar waren de slakken het dus mee eens, maar die derde kregen ze niet. We hebben er eierdopjes omheen gestrooid, ik heb hem drie keer per dag gecontroleerd en gekoesterd. Het werd een prachtig compact sterk plantje. In de zomer groeiden er lange uitlopers aan en tussen de bladeren prachtige gele bolle komkommertjes. In een roerbakgerecht met nectarine, kerrie en honing smaakten ze heerlijk.
Van de bonen knalden de boerentenen als eersten bijna uit hun potjes. Zodra ze groot genoeg waren gingen ze in de tuin bij de stokken, nog ouderwets in hokken, want het door Lambert aangeprezen Surinaams vlechtwerk kon ik niet vinden. Het werd een fors gewas met grote peulen. De Wieringerboontjes hadden we als stamboontjes uitgepoot, maar deze gingen zich ook als stokbonen gedragen, we hebben er maar wat stokjes bij gezet. Te laat kwam ik er achter dat je ze gewoon als sperziebonen kunt eten. We hebben ze nu gedroogd geoogst en gedopt en zullen ze als gedroogde witte boontjes eten.
Na de eerste echte nachtvorst zijn de oca's nu bevroren en ook onze prachtige yacon is zielig en bruin geworden. We hebben hem dus helaas niet zien bloeien, maar kunnen de knol gaan oogsten.
Daar ben ik misschien nog wel het meest benieuwd naar: hoe de yacon en de zwarte aardappels zullen smaken. Dat lijkt me wel iets voor het kerstmenu.
En ik heb nu alvast zin in de Rooseval-aardappeltjes die we wellicht na de volgende workshop van Lambert in het nieuwe jaar zullen krijgen.

Hilda

meer
Tijd om ze in de tuin te zetten
Boerentenen
Yacon
17
Sep
Plumeria: een kostbaar bezit - Blik op de Tuin no. 919
11
Sep
TOMATENOOGST