Activiteiten & Actueel

In het voorjaar op plantenjacht op Kreta

In deze tijd is jager zijn geen pretje. Je wordt door iedereen met de nek aangekeken en soms willen ze zelfs met je op de vuist gaan. Tenminste… als je jaagt op dieren. Ik jaag ook, maar dan op planten. Geen kogel komt er aan te pas, de schep en de botaniseertrommel staan te verroesten in de schuur. Mijn ‘jachtgeweer’ is de camera.

Ruim 45 jaar ben ik professioneel met planten bezig geweest en het heeft me geen dag verveeld! Behalve dat ik heel bewust voor een beroep in de plantenwereld heb gekozen, was en is het ook mijn hobby, wat zeg ik: mijn fascinatie! Planten jagen begon al op jonge leeftijd. Toen werd er nog gebotaniseerd en werd er een herbarium gemaakt, maar al heel snel ging de camera mee en bleven de planten lekker op hun plaats staan. 

Ging ik de grens over, dan was het bijna altijd voor planten: nieuwe soorten ontdekken die je wel uit het boekje of uit de tuin kent, maar nog niet in hun natuurlijke habitat hebt gezien. Als rotsplantendeskundige zocht ik vooral planten in de Europese bergen en als er dan een aparte orchidee gevonden werd, dan was mijn dag weer goed. Maar een bijzondere Primula of Androsace deed mijn bloed ook sneller stromen.

Een paar jaar geleden was ik bij een lezing over de plantenrijkdom van Kreta. Ik had nooit geweten dat er op dat toeristeneiland, waar je heengaat om te bakken in de zon, zoveel mooie planten zijn. Voor de planten moet je ernaartoe voor de toeristenstroom op gang komt, dus heel vroeg in het voorjaar. Twee keer ben ik er nu begin april geweest en werkelijk, het is één groot bloemeneiland. Ik zal u bij wijze van spreken het water in de mond doen lopen met beelden en verhalen over orchideeën, tulpen en, vooruit laten we eens moeilijk doen: Ebenus creticus.

Van plantenjagen krijg ik een kick. Soms is het ook afzien: je loopt uren in de regen, je klimt een berg op en je daalt weer af. Je loopt stof te happen en je loopt bijna een zonnesteek op. Is dat om te klagen? Helemaal niet, het hoort erbij, het maakt het zelfs nog spannender. Je gaat met gelijkgestemden op stap en ineens hoor je de kreet: Ja, gevonden!!!  Dan voel je de nattigheid niet meer; het kniehoge struikgewas neem je alsof je nog 20 bent en je valt languit op de natte grond voor de plant om er foto’s van te maken. Wat het is? Ik kan het niet verklaren, noem het maar een soort prettig gestoord. Mijn makkers in de plantenwereld en ik voelen ons er super bij.

Wiert Nieuman

Wanneer

Donderdag 16 maart 2017 om 20.00 uur

Waar

Het Trefpunt
Iepenlaan 2
3481 XA Harmelen

Kosten

Gratis toegang

Aanmelding

Vul dit formulier in op de website van Groei en Bloei Utrecht en meld je aan.

Ophrys heldreichii
 
meer

 

 

 

14
Oct
ZOMERTEMPERATUUR in HERFST
14
Oct
Een opmerkelijke tuin - Blik op de Tuin no. 923