Activiteiten & Actueel

Actie Tegel eruit, Plant erin op 28 maart 2020

Lever je tegel in en krijg er twee mooie tuinplanten van Intratuin voor terug op zaterdag 28 maart 2020.

De actie van 2019 was succesvol, landelijk werden 14710 tegels ingeleverd en Amersfoort eindigde op een 5e plaats met 372 tegels.
De actie wordt nog wel even aangescherpt om niemand teleur te stellen:

  • 1 tegel moet 30 x 30 cm zijn of totaal tegels 30 x 30 cm
  • 1 tegel per huishouden
  • in 2020 1 grote plant per tegel ipv 2 kleine planten
  • er wordt op misbruik gelet

Door (een paar) tegels te vervangen door planten, ziet je tuin er niet alleen een stuk groener uit, maar help je  ook vogels, insecten en egels beter te overleven. En een groenere tuin helpt wateroverlast en hittestress te voorkomen.

Het klimaat verandert. Ook in Amersfoort merken we steeds meer van de gevolgen hiervan. Het aantal extreme hoosbuien blijft de komende decennia toenemen en in de zomer zullen we vaker last krijgen van langere perioden van hitte en droogte. Als we nu maatregelen nemen, kunnen we er als stad voor zorgen dat deze extreme weersomstandigheden minder tot wateroverlast en (gezondheid)schade leiden. Hoe? Dat is heel simpel: tegels d’r uit, planten erin! en dat hoeft helemaal niet veel tijd of geld te kosten.

Een initiatief van Groei & Bloei en Intratuin, 

Een terugblik uit 2018 via foto´s:

 

Tegel eruit, Plant erin/ Operatie Steenbreek

Samenwerking Groei & Bloei, Steenbreek, Vogelbescherming, IVN Natuureducatie en KNNV

 

Groei & Bloei werkt al jaren samen met Stichting Steenbreek (=nieuwe naam van Operatie Steenbreek). In 2019 is deze samenwerking uitgebreid met een aantal groene organisaties: naast Steenbreek ondersteunen ook Vogelbescherming, IVN Natuureducatie en KNNV onze vereniging om de Nationale Tuinweek en het thema De Levende Tuin nog breder bekend te maken. Iedere partij doet dit op zijn eigen manier met zijn eigen middelen. Meer weten? Neem dan contact op via nationaletuinweek(at)groei.nl 

 

Genoemde organisaties streven naar een heel belangrijk doel: mensen te enthousiasmeren hun tuin te vergroenen. 
De negatieve gevolgen van verstening worden daarbij onder de aandacht gebracht. Denk hierbij aan de afbreuk van de biodiversiteit en aan klimaatverandering. Minder groen in de tuin betekent minder vogels, insecten en andere dieren. Tijdens de hoosbuien – waar we steeds vaker mee te maken hebben – moet het regenwater snel worden afgevoerd om overlast te voorkomen. Dit betekent een enorme druk op het riool. Mensen die hun tuin vergroenen dragen een belangrijk steentje bij aan de leefbaarheid van hun buurt. Zeker als je bedenkt dat ongeveer 40% van het stedelijk oppervlak bezit is van particuliere eigenaren.

De campagnes richten zich op dit moment vooral op een mentaliteitsverandering. Daarvoor is voorlichting nodig bijvoorbeeld over het loskoppelen van regenafvoeren van de riolering. Maar ook over een simpel onderwerp als hoe maak je een groene tuin en hoe kan je zo'n tuin minder arbeidsintensief maken. Het is een belangrijke actie: groen is mooi en groen voorkomt wateroverlast.

Lees meer over de gemeentelijke actie bij www.operatiesteenbreek.nl

Wil je zelf ook wat doen tegen wateroverlast? Kijk dan eens bij onderstaande websites. 
www.degroeneverdieping.nl 

www.lekkerinjetuin.nl

Nog meer nuttige websites

www.amersfoortduurzamestad.nl

www.hetgroenehuisamersfoort.nl

 www.elisabethgroen.nl

www.033zwerfafvalzat.nl

 www.groenendoen.nu/blog/stinsenplanten-in-amersfoort-1

Ook een klein strookje grond kan beplant worden.
meer
Foto S Thiessen
22
Oct
Herfstbloeiers
21
Oct
De wereld op zijn kop…