december Na veel sneeuw en regen was er vanavond de Kerstdemonstratie met studenten van het Wellantcollege uit Houten. Dit was weer een nieuwe lichting met veel enthousiaste mensen die 6 prachtige stukken gemaakt hebben. Het publiek was enthousiast over de kwaliteit en ook de docenten waren erg tevreden over het werk wat deze avond gemaakt is. Deze maand zullen de mensen op de cursussen ook hun eigen stukken maken. Wellicht wat klassieker dan wat er vanavond werd getoond. We gaan het zien.

november Halverwege deze maand is er een ALV en een lezing van Joost Hut wat er nog zoal te doen is in de tuin dit najaar. We zijn benieuwd. Afgelopen zaterdag was ik weer op de landelijke AV. Dit keer was het in Mariënhof te Amersfoort. Een mooie oude locatie aan de Stadsring die prima voor zo'n 130 leden toegankelijk was. De vergadering begon om 10.30 uur en er werd strak naar de agenda gekeken. Gebruikelijke punten passeerden en interessant was het punt waar het evenement Gardenista in werd besproken. Iets nieuws wat in 2019 georganiseerd wordt in Kasteel Ophemert. Het ziet er daar prachtig uit en het zal van 15 t/m 19 mei worden gehouden. We zijn benieuwd. Voor de liefhebbers was er na de lunch de mogelijkheid om Amersfoort beter te leren kennen. Als oud-Amersfoorter ken ik de stad op mijn duimpje en ging ik met de OV-fiets en de trein weer huiswaarts. Ik hou u op de hoogte van de zaken die zaterdag besproken zijn.

oktober We zijn al weer eventjes geleden aan het najaar begonnen en de plantenruilbeurs hebben we ook achter ons liggen. De drukte viel een beetje tegen, maar het was gezellig zo met Koos die aankondigde op zijn 84e en net zijn 60-jarige huwelijksfeestje achter zich te hebben, dat hij volgend voorjaar wel wil stoppen. Na 35 jaar mag dat ook wel eens. Hij begon met het organiseren van de Geraniummarkt op de Brink met Groei & Bloei nadat hij gevraagd was door mw. Jehee. Van lieverlee kwamen er van allerlei taken bij. Zo was Koos nauw betrokken bij de jeugdeducatie in het groen, zoals Boomplantdagen, Voortuinkeuringen en plantenruilbeurzen. Secretaris is hij ook nog geweest en tegenwoordig doet hij de Ledenadministratie. Bij nieuwe leden stuurt hij hen een welkomsbrief met wat info van de organisatie. Daarnaast heeft hij een prachtige tuin met kas waar hij jarenlang de ingekochte stekjes verdeelde voordat ze naar de kopers gingen. Volgend jaar wordt dit ook anders gedaan, want we moeten met de tijd meegaan zo was de mening van o.a. G&B Soest. Het loopt wat terug, ook in Baarn, nu wat grotere afnemers zich hebben terug getrokken. We zullen volgend voorjaar zien of dit zal aanslaan. Dan zullen we ook van Koos afscheid nemen. Ook in het nieuwe jaar kijken we of we nog nieuwe vrijwilligers erbij kunnen krijgen, want voor mij is het dan ook al weer 20 jaar dat ik actief ben binnen Groei & Bloei. Met een wat drukkere betaalde baan en een keur aan ander vrijwilligerswerk, zal ook ik na de Open Tuinendagen een beslissing nemen of ik stoppen. Dit zeg ik overigens al 6 jaar lang! Dus mochten er nog mensen zijn die zich geroepen voelen om ons te komen ondersteunen, meld u aan. Wens u nog een mooi najaar en kom zeker naar de AV van 14 november, waar Hanneke Rutgers de jaarrekening 2016 zal presenteren en de begroting van 2017. Daarna zal Joost Hut, onze G&B hovenier met u bespreken wat er zoal in het najaar in de tuin moet gebeuren.

mei / juni

Na een warme en droge maand mei zijn we weer in juni beland. In mei hadden we de ALV en daar heeft zich iemand, Hanneke Rutgers, aangediend om het penningmeesterschap over te nemen. Ben er heel erg blij mee want dan kan ik me weer richten op andere zaken binnen de vereniging. Helaas waren er maar 9 leden die hier deelgenoot van werden en ook van de prachtige lezing over de Agapanthus die daar na volgde. Later meer...

januari /februari

De winter is weer gestart met wat speldenprikjes in december. Er kon toen even geschaatst worden, maar veel was het niet. Zelf heb ik nog wat bollen geplant, maar er liggen er ook wel wat om geplant te worden. Vanwege een korte griep en ook een periode van rugklachten kwam ik er niet meer aan toe omdat voor Oud en Nieuw te doen. Het was rustig rond de jaarwisseling in onze straat. Als bestuurder wens ik ook onze leden allemaal een mooi, kleurrijk en gezond 2017 toe. Dat het een mooi jaar mag worden en we een goede samenwerking als afdeling met Soest mogen opbouwen. We gaan kijken of dit gaat werken dit jaar. Ik heb in ieder geval besloten om nog een jaar door te gaan zodat ik in 2018, na twintig jaar Groei & Bloei, hopelijk het stokje kan overdragen. Wellicht aan een jongere Baarnaar en zo niet dan kijken hoe we met Soest een afdeling Eemland kunnen vormen. Ik hou u op de hoogte. Afgelopen weekend hoorde ik dat de heer Ab Hooijer ons was ontvallen op 91-jarige leeftijd. Onze gedachten gaan uit naar zijn vrouw en zoon. Hij heeft op hoge leeftijd nog meegedaan aan het tv-programma van Henk Westbroek maar was bovenal bekend van zijn plantenkas aan de Zandvoortweg. Hier was hij met zijn vrouw dagelijks te vinden en na het stoppen bleven ze op die plek ook wonen. Van 6 anderen hebben we als lid afscheid genomen. Een was tien jaar lid geweest en de overigen waren 1 jaar lid geweest. Na de Kerstactie zijn er ook weer wat mensen die zich wellicht hebben aangemeld als lid. Van Koos heb ik nog niet de gegevens ontvangen of dit ook daadwerkelijk gebeurd is. Al jaren zitten we constant rond de 160 leden aan het eind van het jaar. Dat is best netjes. Blijf u er over inlichten. Tot een volgende x.

Plumeria: een kostbaar bezit - Blik op de Tuin no. 919