Diversen

Biervallen:

een glazen pot of beker in de grond graven. Doe hier enkele centimeters bier in. Slakken worden aangetrokken door de reuk van het bier en verdrinken daarna. Regelmatig vervangen door nieuw bier. Versterk de aantrekkingskracht op slakken door er enkele korrels visvoer (vis pallets) aan toe te voegen. 

Koperkragen 

rondom gevoelige planten. Bij bouwmarkten en tuincentra zijn koperstrippen verkrijgbaar. Vang eerst alle slakken direct rondom de plant weg, Plaats dan de strip rondom de plant en zorg ervoor dat er geen bladeren over de strip hangen. De slakken kruipen niet over het koper naar de plant.

 Escar-go van Ecostyle:

Strooi volgens verpakking 's avonds een ruim gebied rondom de aangetaste plant. Als de korrels de volgende morgen weg zijn strooit u de volgende avond opnieuw. Herhaal dit proces totdat de korrels blijven liggen. Na 2 weken de procedure herhalen om de jonge slakken die uit de eitjes gekomen zijn weg te vangen. Wij strooien de eerste keer eind februari of begin maart en hebben na toepassen van de bovenstaande procedure nog weinig last van slakken. Wanneer u weer vraatsporen ziet opnieuw herhalen. Gebruik niet te veel korrels. Als er geen slakken zijn, blijven ze alleen maar liggen en zijn dan na een paar dagen beschimmeld.

Aaltjes tegen slakken

Verschillende fabrikanten van biologische bestrijdingsmiddelen bieden zogenaamde nematoden (aaltjes) tegen slakken aan. Deze “kleine wormen” zorgen ervoor dat slakken binnen enkele dagen nadat zij in contact gekomen zijn met deze nematoden, dood gaan. Aaltjes zijn relatief duur en overleven alleen als er slakken zijn. 

Aaltjes tegen slakken zelf maken

De aaltjes kunnen binnen 2 weken zelf gekweekt worden op de volgende wijze.

Neem een emmer met deksel. Vang 10 a 20 slakken in de tuin en voeg deze samen met enkele blaadjes sla of ander groenvoer aan de emmer toe. Giet ongeveer 2 a 3 cm water in de emmer. Roer elke dag even in de emmer en na 2 weken zijn alle slakken dood en kan het water gebruikt worden om planten die zwaar belaagd worden door slakken te beschermen. 


meer

 

 

 

17
Sep
Plumeria: een kostbaar bezit - Blik op de Tuin no. 919
11
Sep
TOMATENOOGST