Exotische planten bedreigen de inheemse flora en fauna

Op dinsdagavond 26 september om 20.00 geeft Baudewijn Odé op Landgoed Oostbroek een lezing over de bedreiging van exotische planten voor de inheemse flora en fauna.

Nederland wordt steeds meer soorten flora en fauna rijker. Dat klinkt gek als je bedenkt dat er ook veel aandacht is voor soorten die afnemen of zelfs uit ons land dreigen te verdwijnen. Een belangrijk deel van de toename van soorten is het gevolg van internationale handel. We halen heel erg veel soorten hierheen, onbewust, maar vaak ook bewust, bijvoorbeeld als tuinplant. Sommige soorten blijken zo’n sterke groeikracht te hebben dat ze de hele vegetatie kunnen domineren en andere soorten planten en dieren kunnen verdringen.

Er wordt van alles gedaan om de problemen van deze zogenaamde invasieve exoten te verminderen. De Waterschappen, bijvoorbeeld, steken veel energie in het bestrijden van Grote waternavel. Op de hei werken vrijwilligers om Amerikaans krentenboompje terug te dringen om de heide open te houden. Vaak ook zijn het de vrijwilligers die signaleren dat een ongewenste soort ergens opduikt, waarna die wordt bestreden.

Maar eigenlijk moeten we zien te voorkomen dat het zo ver komt en misschien is het ook beter om de exotische planten die al veel voorkomen te laten gedijen. Misschien nemen ze vanzelf weer af als natuurlijke vijanden opduiken. Er zijn veel afwegingen die je kunt maken als je nadenkt over exoten.

Utrechts Landschap:
Landgoed Oostbroek (google maps).
Bunnikseweg 25, 3732 HV De Bilt

Dinsdag 26 september, aanvang 20.00.

Kosten

Deze lezing wordt u gratis aangeboden door Groei en Bloei afdeling Utrecht. Aanmelden is wel verplicht.

Aanmelden is heel eenvoudig, door dit formulier in te vullen bent u aangemeld.

Grote Waternevel (foto: Rob Fraaije)
Grote Waternevel (Bron: KU Leuven Bio Campus)

ZOMERTEMPERATUUR in HERFST
Een opmerkelijke tuin - Blik op de Tuin no. 923