Groentips & Groeninfo

Botanische Tuin TU Delft

Kan een tuin technisch zijn?

Volgens de bedenker en oprichter van de tuin, Gerrit van Iterson (1878-1972) wel. Van Iterson was hoogleraar toegepaste botanie in Delft. Zoals de naam al aangeeft had Van Iterson in de eerste plaats interesse in 'nuttige gewassen'. Er was in die tijd veel belangstelling voor de tropische landbouw. Ook in Nederland, dat toentertijd immers nog Nederlands-Indië bezat. Er ontstond een netwerk van proefstations dat onderzoek deed naar cultuurgewassen als koffie, thee, tabak, suiker, maar ook gewassen die technisch bruikbaar waren zoals rubber en kokos, en planten met een medicinale werking.

Op een drassig stuk land naast de technische universiteit werd 100 jaar geleden een plantentuin aangelegd met bomen, kruiden en andere zogenaamde technische gewassen. Dit zijn planten die economisch nuttig zijn. Denk bijvoorbeeld aan rubber, kapok en cacao. Nog meer technische gewassen zijn de families van: Toverhazelaar, Gember, Banaan, Paradijsvogelbloem, Nootmuskaat, Platanen, Peperboompjesfamilie en nog vele anderen.

Een verborgen parel, De Botanische Tuin van de TU in Delft. De Tuin ligt in het centrum aan een druk verkeersplein, is onderdeel van de technische Universiteit Delft en is èn een publieksgerichte tuin èn een onderzoekstuin. Samen met de universitaire tuinen van Leiden en Utrecht participeert de Tuin in het wetenschappelijk botanische netwerk van Nederland. Delft richt zich met name op het plantentechnologisch onderzoek.

 

Een van de hedendaagse onderzoeken in deze Botanische Tuin is een onderzoek naar de gevolgen van het kappen van de mangrove bossen.
Twee jaar na de tsunami van 2004 werd er een kweekprogramma opgezet voor mangrovesoorten. De vreselijke consequenties van het natuurgeweld waren mede het gevolg van het decennia lang op grote schaal kappen van de mangrovebossen met hun dempende invloed op de vloedgolf.
De mangroves in de Tuin zijn nu drie meter hoog. Ze zijn in de tijd onderweg naar hun volgende groeiplaats; een bassin met golven. Daar zullen hun eigenschappen en potentieel verder onderzocht worden.    

Kapokboom, Ceiba pentandra

De kapokboom met de kapokpluis kennen van vroeger toen het een opvulmiddel was voor kussens en matrassen, het geen schimmels en insecten aan.  De boom kan tot 50 meter hoog worden en is een van de grootste bomen uit het Amazonegebied. Hij heeft stevige wortels, een gladde, grijsachtige stam en een brede kruin.

De kapokboom groeit aan de rand van het woud, op oevers en op terreinen waar hij het meeste licht kan opvangen. De machtige, met stekels bezette stam kan meters dik worden, de takken steken boven de rest van de bomen uit. De boom is makkelijk te herkennen, hij verliest zijn bladeren in het droge seizoen. (De kapokboom bloeit zelden, om de vijf à tien jaar)

Dan volgt de bloei met grote rode of witte geurende bloemen die vleermuizen aantrekken. waarna afhangende, peervormige vruchten ontstaan. Als deze dan uiteindelijk openbarsten, komt een grote hoeveelheid kapokpluis, lijkend op katoen naar buiten, met daarin de erwtgrote zaden die zo door de wind verspreid worden. Kapok is veerkrachtig en daarom heel geschikt om kussens en matrassen te vullen. Ook isoleert het uitstekend: zowel warmte als geluid.

De kapokboom is een kroonjuweel en in deze tuin aanwezig. Hieronder een kort filmpje met uitleg.

 

De Botanische tuin is prachtig om doorheen te lopen. Pak een bankje en geniet van de natuur om je heen en met name de rust, want hartje centrum en je hoort eigenlijk alleen de vogels.

Bij de bezoekersingang kun je een kaartje kopen in de museumshop. De technische gewassen vind je in de kassen en op de akkers ten noorden van de kassen. Natuurlijk is er een grote collectie van vele andere soorten planten en bomen. 

Ingang met museumshop.

Bezoekadres:        Poortlandplein 6, 2628 BM Delft

Openingstijden:   het hele jaar geopend
                                   maandag t/m zaterdag 
                                   van 8.30 - 17 uur
                                   mei t/m september ook op
                                   zondag van 12 - 17 uur.

Entree:                     €4,- per persoon. 
                                   Met de Delftpas en kinderen tot
                                   5 jaar gratis en 
                                   tot 14 jaar envanaf 65 jaar €2,-

Bereikbaarheid:   vanaf centraal station 20 minuten lopen.

Parkeren:                aan het Zuidplantsoen

Ingang op de hoek van Julianalaan en Poortlandplein.Botanische Tuin Kerkrade

In het mooie Limburgse land ligt in het centrum van Kerkrade de Botanische Tuin Kerkrade. Ook in de winterperiode is een botanische tuin interessant. 

Deze tuin is gesticht in opdracht van de Staatsmijnen en is één van de 24 Botanische Tuinen in Nederland die aangesloten zijn bij de NVBT. Deze tuin is bovendien de enige waarvan de aanleg en ontwerp een beschermde status als rijksmonument heeft. In 1939 is de tuin door de tuinarchitect Bergmans aangelegd in de stijl van een Engelse landschapstuin.

In 2014 is het 75-jarig bestaan van de tuin gevierd. Nieuw in de tuin is de aanleg van ongeveer 30 kleine thematuinen zoals de bamboe meditatietuin, medicinale tuin, onverwoestbare plantentuin, stinsenflora etc.

foto: Hans Melters. Kalkgraslandflora in Limburg

De bedreigde flora van de Limburgse provincie, met name de Kalkgraslandflora,
is na een publicatie van de planten-werkgroep van het Natuur-historisch Genootschap in Limburg een nieuw onderdeel van de plantencollectie in de Tuin; De Limburgse Floratuin.  

Internationaal belang

Tegenwoordig vind je hier onder meer de Madagaskar-vetplanten, die uniek zijn in Nederland. Andere belangrijke deelverzamelingen zijn de rododendrons, wilde Limburgse planten, bosplanten, insectenetende planten, varens en rotsplanten. De collectie wordt wetenschappelijk beheerd, dus van iedere plantensoort is de naam, herkomst en plaats in de tuin vastgelegd.

Vetplantencollectie

Een botanische tuin houdt soorten in stand die bedreigd zijn in hun voortbestaan. Samen met andere botanische tuinen in de wereld doet Kerkrade mee aan een plantuitwisselingsprogramma. Dus op verschillende plekken in de wereld staan planten opgekweekt uit zaad, geoogst in Kerkrade.

 

 

peulen van de doodsbeenderenboom

Doodsbeenderenboom, Gymnocladus dioica .

De doodsbeenderenboom komt oorspronkelijk voor langs rivieren in het binnenland van de Verenigde Staten. Uit grote witte bloeipluimen groeien trossen met peulvruchten. De rijpe zaden uit deze peulen werden door plaatselijke indianenstammen gebruikt voor rituelen. Hierbij werden zaden geroosterd, vervolgens gemalen en als een soort koffie gedronken. Europese kolonisten namen dit gebruik over en in de VS wordt de boom dan ook wel ‘koffieboom’ genoemd. Smakelijk vonden de kolonisten deze ‘armenkoffie’ echter niet.

Gymnocladus dioica; Gymnocladus is afgeleid van gymnos naakt en klados is twijg. De twijgen zijn alleen aan de top bebladerd. Dioica betekent tweehuizig. Er zijn geen grote groepen van deze bomen, meestal zijn het individuen of kleine lokale groepjes waarvan het wortelsysteem met elkaar verbonden is. Men komt ze tegen in overloopgebieden en rivierdalen maar ook op rotsachtige hellingen.De boom krijgt een lang geveerd blad: wel tot 90 cm lengte. Pas laat in het voorjaar verschijnt dat blad, de meeste bladverliezende bomen zijn dan al uitgelopen. En in de herfst laat deze boom ongeveer als eerste weer het blad vallen, dat eerst mooi geel verkleurd. Eigenlijk een ideale stadsboom, die ook nog eens ongevoelig is voor strooizout, hitte, droogte, ziektes, insecten, koude en zware kleigrond.

twijgen van doodsbeenderenboom

Het zijn tweehuizige bomen, de vrucht is een peul. De peul is zwaar, heeft een harde schil en is gevuld met een zoete dikke pulp, de zaden erin zijn bonen met een harde schil. De boom groeit niet erg snel en wordt uiteindelijk ongeveer 20 m hoog. De beste vermeerdermethode is zaaien. De zaden moeten eerst 24 uur in het water liggen. Ook wortelstekken gaat goed.

Bezoekadres:                                     St. Hubertuslaan 74, 6467 CK Kerkrade 
Openingstijd in winterseizoen:  maandag – vrijdag van 10 - 16 uur
                                                               gedurende het winterseizoen in het weekend gesloten
Entree wintermaanden:                €  2,75 

--------------------------------------------------------------------------------------

Hortus Botanicus Leiden

De Hortus Botanicus Leiden ligt verscholen achter het oudste universiteitsgebouw van Nederland aan het Rapenburg. Als je onder de poort door gaat loop je tegen de Clusiustuin aan. Dit deel van de tuin stamt uit 1594. Rechts naast het poortje staat een goudenregen die al voorkomt op een plantenlijst uit 1601.  

Bezoekadres:  Rapenburg 73, 2311 GJ Leiden
Openingstijden:
Van 1 april tot en met 31 oktober van maandag t/m zondag van 10.00-18.00 uur 
Van 1 november t/m 31 maart van dinsdag t/m zondag van 10.00-16.00 uur.
Entree:
Volwassenen: € 7,50 per persoon.
Kinderen 4-12 jaar € 3,-- per kind.
Museumkaarthouders kunnen gratis naar binnen.
Bereikbaarheid:
De Hortus Botanicus ligt in de binnenstad. Vanaf het Centraal Station van Leiden in het 15 minuten lopen. De groene bakfiets staat buiten het hek van het Academiegebouw aan de Rapenburg. De route wordt met borden aangegeven.

 

 

de wintertuin

De Hortus Botanicus in Leiden is de oudste nog bestaande botanische tuin van Nederland. De Hortus werd in 1594 gerealiseerd op de 'ledighe plaetse' achter het Academiegebouw aan het Rapenburg. Het publiek heeft vanaf het begin toegang gehad tot de tuin. Dit was vooral in de 16e en 17e eeuw een uitzondering. 
U kunt hier terecht om te wandelen en te genieten van de schitterende collectie planten. Uit de hele wereld komen onderzoekers naar de Hortus Botanicus in Leiden om onderzoek te doen naar de vermaarde collectie.


Op zaterdag, zondag en woensdag kun je ook nog de sterrenwacht bezoeken die in de Hortus is.

 

De Hortus bestaat uit zeven tuindelen, een tropische kassencomplex, een monumentale Oranjerie en een nieuwe Wintertuin waar kuipplanten onderdak krijgen in de winter. De varentuin, helemaal achterin de Hortus, bevat de grootste collectie winterharde varens in Europa en is deel van de Nationale Plantencollectie. Nieuw is de Chinese Kruidentuin, in 2015 aangelegd aan de rand van de singel. Door de hele tuin zijn planten te zien die nog zijn meegebracht door Philipp Franz von Siebold van zijn Japanreizen in 1830 en 1861. Nog steeds nemen deze exemplaren een belangrijke plaats in de Hortus.

De tropische kassen zijn gerenoveerd in 2013. Dit imposante complex bevat meer dan 4.000 soorten orchideeën, een belangrijke collectie palmvarens, bekerplanten en vele bijzondere planten uit Zuidoost-Azië. Trekpleisters voor de bezoeker zijn altijd de felgekleurde jadebloem die boven in de hoge kas groeit, en achterin, in de Victoriakas, de grootste waterlelie ter wereld: Victoria amazonica.     

De tuin als lab.

Tot en met eind oktober presenteren de botanische tuinen van Nederland 'Tuin als Lab'. Tijdens 'Tuin als Lab' kunnen bezoekers in de botanische tuinen aan de slag met 'do it your self' proefjes, om te zien wat planten allemaal kunnen. Normaal niet goed zichtbaar voor ons, maar met de goede proefjes en materialen kun je zichtbaar maken wat normaal gesproken verborgen is. Leuk om met kinderen in de herfstvakantie mee te doen aan ‘de Tuin als Lab’.

In de Hortus in Leiden is tot 31 oktober een 'Pop-up' lab. Hierin kun je bij een bezoek aan de tuinen (of thuis) allemaal leuke proefjes doen. Zo kom je er achter wat planten allemaal kunnen. Bouw een plantenrolstoel, organiseer een zaden springwedstrijd of ontdek hoe planten reageren op geluid.   

 

 

Vanille orchidee, Vanile planifolia.

Is een kroonjuweel in de Hortus botanicus Leiden. Vanille is na saffraan het duurste specerij ter wereld. De bloemen hebben slechts een lichte geur, die niet op de geur van vanille lijkt. Na bestuiving ontwikkelt de vrucht zich in vier weken tot een ‘peul’ (eigenlijk een bes). De vruchten worden onrijp geoogst. Ze bevatten duizenden kleine, zwarte zaden. De geur en smaak komen pas vrij nadat de peul vochtig is verhit en daarna langzaam gedroogd, waarbij een fermentatieproces optreedt. De Azteken in Mexico waren de eersten die vanille igebruikten; zij voegden het toe aan cacao. Het is vervolgens in de 16e eeuw in Europa geïntroduceerd door de Spanjaarden en in de 19e eeuw door de Fransen op Madagaskar. 

klimplant tot 30 mtr.
peulen
de bloem
vanillezaden

In mei 2016 heeft in Hortus Leiden de Vanille planifolia voor het eerst gebloeid sinds de oprichting 426 jaar geleden, de orchideeënsoort die vanillestokjes produceert. De Vanilla planifolia komt van origine voor in Mexico.  In cultuur worden de bloemen ‘s ochtends handmatig bestoven omdat de natuurlijke bestuiver, Melipona beechii, een bijensoort, niet voorkomt buiten het gebied van oorsprong. Dit is vrij arbeidsintensief en verklaart de hoge prijs voor vanille. Dit moet snel gebeuren, want de bloemen bloeien maar één ochtend per bloem.

 

Zelfs binnen de zeer gevarieerde orchideeënfamilie is vanille een buitenbeentje. Het is namelijk een klimplant die tot 30 m lang kan worden. De plant heeft dikke, vlezige stengels en grote, lancetvormige bladeren.

Hortus Overzee, Den Helder

Ben je toch in de kop van Noord-Holland wellicht op weg naar Texel: Bezoek eens de Botanische tuin 'Hortus Overzee' in Den Helder, in het centrum op loopafstand van het station. De tuin bestaat uit een buitentuin en een kassencomplex. In april 2017 is de naam van de tuin veranderd van Oranjerie De Groene Parel naar Hortus Overzee.

De rust van een botanische tuin midden in de stadse herrie, zo ligt de hortus van Den Helder er bij. Verstopt achter tuinen en huizen schuilt de wereld van planten uit overzeese werelddelen. Een hortus die terecht in Den Helder gelegen is, Den Helder met de marine en al haar overzeese ervaringen. De collectie komt dan ook voor een deel tot stand door marinemensen die planten van hun overzeese reizen mee terughebben genomen naar hun thuishaven.

Laat u verrassen, verwonderen en inspireren in onze sfeervolle kassen en geheime tuinen. U vindt bij ons niet alleen een prachtige, kleurige collectie in- en uitheemse planten, maar ook een rustgevende Japanse tuin met stromend water, natuurstenen bruggetjes, koikarpers, schildpadden, rijstvogeltjes en natuurlijk veel mooie planten.

Luister naar een fragment van Vroege Vogels.

De Oranjerie is kleurrijk, sfeervol en rustgevend. Een bezoek aan deze oase van rust is dan ook beslist de moeite waard! Zie de beoordelingen van Tripadvisor.

Eucommia ulmoides, Iepbladige gummiboom of Elastiekjesboom

De Gummieboom is een van de kroonjuwelen die te vinden is in de Japanse tuin van Hortus Overzee. 

Een bijzondere boom die in Nederland ongeveer 15 meter hoog kan worden. De krachtig groeiende boom is afkomstig uit China waar men deze gebruikt voor rubberproductie. De bladeren zijn ovaal-eirond en hebben een mooie glimmend donkergroene kleur. Wanneer het blad in tweeën wordt gescheurd komt er een rubberachtig sapje vrij.  

De naam elastiekjesboom verwijst naar de witte, elastische latex. Deze latex kan niet uit de schors afgetapt worden zoals bij de Braziliaanse rubberboom, maar zit met name in de bladeren en wordt als witte draden zichtbaar als je een blad in tweeën scheurt.

De stam van de elastiekjesboom wordt gebruikt in traditionele Chinese medicatie. Het zou versterkend werken op spieren, bloedvaten, hart en longen. Daartoe worden grote stukken bast van de boom gesneden en te drogen gelegd. Als dit op een juiste manier gebeurt, herstelt de boom snel en ontstaat er binnen een maand een nieuwe laag. In Europa staat de thee, getrokken van zijn bladeren, bekend als afslankthee.

De soort was vroeger vrij algemeen in Oost-Azië, maar komt nu wild alleen nog in bergachtige delen van Zuid-China voor en is bedreigd.

de witte latexdraden in het blad
blad en nootvruchten aan de vrouwelijke plant

Bezoekadres:   Soembastraat 83, 1782 SM DEN HELDER
Openingstijd:  maandag t/m vrijdag en in het zomerseizoen ook op zaterdag en zondag.
Entree:              € 5,00 p.p.

De smalle ingang is wat lastig te vinden, ligt tussen 2 huizenblokken ingeklemd in de Soembastraat.

.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Landgoed Schovenhorst in Putten

Landgoed Schovenhorst is vanaf 1848 ontwikkeld uit de ontginning van woeste gronden. De landgoedeigenaar  experimenteerde met allerlei vormen van grondgebruik. Hij teelde hop en andere landbouwgewassen en hij kweekte fruit buiten en in kassen. De bosbouw bleek het meest geschikt.

Het landgoed bestaat dan ook grotendeels uit bossen en is vermaard om zijn bomentuinen. Om na te gaan welke boomsoorten geschikt zouden zijn voor de Nederlandse bosbouw zijn bomen uit de hele wereld hier samengebracht. Zo werd  Schovenhorst de bakermat van de douglasspar in Nederland.

De oude kwekerijen op het landgoed zijn omgevormd naar bomentuinen en er is  een arboretum aangelegd. De naaldbomencollectie op Schovenhorst is onderdeel van de Nationale plantencollectie en  Landgoed Schovenhorst is lid van de Nederlandse Vereniging van Botanische tuinen (NVBT). zie de plattegrond

.

Wandelen op Landgoed Schovenhorst

Schovenhorst is beroemd om zijn bomentuinen. Deze zijn in de 19e en 20e eeuw ontstaan uit kwekerij- en bosbouwexperimenten met naaldbomen. Het landgoed omvat vijf bomentuinen ofwel arboreta: Kleine Pinetum, Grote Pinetum, Josinapark, Arboretum en Driecontinentenbos.

Op het landgoed zijn drie themawandelingen uitgezet: Bomentuinen, Erfgoed en Bos. De routes zijn beschreven in de folder en aangegeven met paaltjes met gekleurde plaatjes: groen voor de Bomentuinen, rood voor Cultuurhistorie en geel voor het Bos.  

Bereikbaarheid:
Schovenhorst ligt aan de provinciale weg van Putten naar Garderen. Het landgoed is tussen zonsopgang en zonsondergang vrij toegankelijk

Adres: Garderenseweg 93, 3881 GK  PUTTEN 

wandeling op Schovenhorst
ingang Landgoed Schovenhorst

Sequoiadendron giganteum, Mammoetboom

De mammoetboom (aanwezig in Landgoed Schovenhorst) is een altijdgroene naaldboom, met een roodbruine stam en een opvallende zachte, dikke, vlezige bast (tot 50 à 60 cm bij oudere exemplaren).

De mammoetboom is de grootste boom ter wereld. Het meest imposante exemplaar, de General Sherman Tree in Californië, is 83 meter hoog en heeft een stamomtrek van 31 meter. De mammoetboom is afkomstig uit de Sierra Nevada in Californië. Daar groeit hij in bossen op een hoogte van 900 tot 2700 meter.

De decimeters dikke sponsachtige bast beschermt de boom tegen bosbranden, die vroeger veelvuldig voorkwamen. De kolossale stam is bij aanraking zo zacht als een boksbal, vandaar de bijnaam ‘boksboom’. De uitdijende schors neemt de voet van zijtakken in zich op waardoor de recht uit de stam lijken te steken. Het oudste exemplaar van een mammoetboom is meer dan 3200 jaar oud.

Mammoetbomen groeien in gemengde naaldbossen op de westelijke hellingen van de Sierra Nevada. Hij is met zijn dikke bast goed aangepast aan bosbranden, die noodzakelijk zijn voor de verjonging. Allerlei bomen en struiken in de ondergroei verbranden, wat een prachtig kiembed oplevert voor de zaden, die alleen kiemen na een hitteschok. 

Door het ontbreken van bosbranden is de verjonging onvoldoende. Natuurlijke dood van oude bomen leidt tot overname door andere concurrerende coniferen. Er wordt geëxperimenteerd met het toepassen van beperkte bosbranden. 

Sequoiadendron
Vrucht van Sequoiadendron

Hortus Haren (Groningen)

Aan het begin van de zeventiende eeuw legde apotheker Henricus Munting in zijn eigen achtertuin de grondslag voor de latere Hortus van Haren. De Hortus van Haren is daardoor een van de oudste botanische tuinen van Nederland. Met een oppervlak van twintig hectare is het ook nog eens de grootste.

Hier zijn diverse planten uit alle streken van Nederland en de rest van de wereld te bewonderen. Erg bijzonder is de Chinese tuin met paviljoens, het Meer van de Rode Karpers en een waterval. maar ook de wilde plantentuin, het loofbomenbos en het naaldbomenbos zijn een lust voor het oog. En voor de neus natuurlijk. Geniet van zeldzame orchideeën, stinzenplanten, de watertuin, rotstuin en Keltische tuin. In de lente en zomer is er elk jaar een beeldenexpositie in de tuinen. Voor kinderen zijn er diverse speurtochten en natuurlijke speelplaatsen. . De Rijksuniversiteit Groningen is eigenaar van de Hortus Haren.

 

Bezoek eens de rondleiding door de Chinese tuin.  Een oud Chinees gezegde luid: 'In de hemel is het paradijs, op aarde zijn Hangzhou en Suzhou'. De eeuwenoude tuinen van Suzhou hebben als voorbeeld gediend voor de Chinese tuin in de Hortus.   

Het hele seizoen zijn er activiteiten. Zie de jaarkalender.

 

 

Bezoekadres:         Kerklaan 34, 9751 NN Haren
Parkeren:                Schuin tegenover de ingang, achter het benzinestation, 
                                  kunt u gratis parkeren.
Openingstijden:    Dagelijks van 10 - 17 uur
Het Chinese Theehuis 'Het Kreunen van de Draak':   juli en augustus van 11 - 16 uur.
Entree:                     8,50 incl. Chinese tuin.
Rondleidingen:      zie website > rondleidingen 

Ingang Hortus Haren


De Zwartblauwe rapunzel, Phyteuma spicatum subsp. nigrum 

uit de Klokjesfamilie of Campanulaceae valt in bloei direct op door zijn uitzonderlijke bloeiwijze. Het is een soort die vanwege zijn zeldzaamheid op de Rode lijst staat.

De bloeiwijze doet niet direct denken aan soorten als Grasklokje of Rapunzelklokje, maar bij nadere beschouwing van de details van de plant is duidelijk dat de soort veel kenmerken gemeenschappelijk heeft met soorten uit de Klokjesfamilie.

Zo lijkt de korte wortelstok, net als die van Rapunzelklokje, een beetje op een raapje, vandaar de Nederlandse naam. Deze korte, knolvormige wortelstok, die vroeger ook wel werd gegeten, bevat in de winter de opgeslagen reserves van deze meerjarige planten. Op de wortelstok ontwikkelt zich na de winter een aantal rozetbladeren. De rechtopstaande stengel zorgt ervoor dat de plant tot ruim 75 cm hoog kan worden tussen de rest van de meestal grazige of kruidige vegetatie. zie link

De Zwartblauwe rapunzel.
.

Belmonte Arboretum, Wageningen

Het Belmonte Arboretum is een botanische tuin in Wageningen. Het heeft met 1500 soorten de grootste rododendroncollectie van de Benelux. Daarnaast bestaat de collectie onder meer uit verzamelingen appelbomen, sierkersen, esdoorns, magnolia's en berken.

Deze prachtige tuin is het hele jaar door te bezichtigen. Bezoekers kunnen langs de zuidelijke bergwand wandelen en volop genieten van het prachtige uitzicht op de Nederrijn en het Betuwse land. Alleen al de bijzondere ligging in dit unieke landschap maakt een bezoek aan deze tuin de moeite waard

Het Arboretum Belmonte (wat betekent 'mooie berg') is gelegen in het Gelderse Wageningen en gemakkelijk bereikbaar via het openbaar vervoer. Vanaf Station Ede-Wageningen kan men de bus richting het Arboretum nemen. Bezoekers met eigen vervoer kunnen parkeren op de parkeervakken in de nabijheid van de botanische tuinen.

Ingang Belmonte Arboretum

Bezoekadres: Generaal Foulkesweg 94,  6703 DS Wageningen
Openingstijd: Dagelijks van zonsopgang tot zonsondergang

Collecties in het Belmonte Arboretum die onder de NP vallen zijn ondermeer het geslacht Rhodendendrons en de Rozenfamilie met als belangrijke vertegenwoordigers de Rozen, Sierkersen, Sierappels, Sierperen, Meidoorns en Lijsterbessen. Dit zijn alle bomen en heesters die dus rijk vertegenwoordigd zijn in het Arboretum op de Wageningse Berg.

De Rhododendron Collectie Belmonte is in twee perioden aangeplant. Het oudste deel van de collectie stamt uit begin 1950. Sinds 2003 is in samenwerking met de Nederlandse Rhododendron Vereniging een groot nieuw collectiedeel aangeplant en ingedeeld volgens de meest actuele wetenschappelijke kennis. 

 

 

Rhodendendron auriculatum Hemsley

Is een recht opgaande struik met witte bloemen, tot 10 m hoog. Hij komt oorspronkelijk uit China, leefgebied in bossen, valleien en op rotsachtige hellingen, op hoogtes tussen de 600 m en 2000 m. De bloeitijd is juni-juli.

Deze Rhodendendron is een kroonjuweel in het Belmonte Arboretum. Deze Chinese bosbewoner verspreidt een heel aangename geur. Augustine Henry was de eerste westerling die deze struik ontdekte, in 1885, maar Ernest Wilson bracht deze rododendron in 1901 mee naar Engeland en stuurde bij een volgende missie in 1907 verscheidene planten op vanuit China.

Het is een kwetsbare plant.

Rhodendendron auriculatum Hemsley

Hortus Nijmegen

Bomenexcursie en boomverhalen op 2 april in de Hortus Nijmegen  is geweest (in park Brakkenstein nabij RadboudUMC) 

Er zijn het gehele jaar evenementen, ook een vogelexcursie. Kijk regelmatig op de site van Hortus Nijmegen. 

ingang Hortus Nijmegen

Openingstijden: 11 - 16 uur 
Kosten:      vrije toegang behalve bij evenementen.
Adres:        d'Almarasweg 22d, 6525 DW 
                    Nijmegen   

De Botanische Tuin van Nijmegen kenmerkt zich door verschillende nagebootste landschappen met overwegend ‘natuurlijke’ vegetaties.

Zo zijn er bloemrijke kalkgraslanden te vinden, een holle weg, een vijver met aangrenzend moerasgebied, een heidegebied en verschillende bostypen met karakteristieke ondergroei en veel zogeheten stinsenplanten.

Imposant is het Alpinum, een rotsheuvel met inheemse en uitheemse plantensoorten. In de hele Botanische Tuin staan ongeveer 70 Rode Lijst-soorten!

Euphorbia amygdaloides, amandelwolfsmelk

Amandelwolfsmelk , Euphorbia amygdaloides

Niet alle planten hebben een heilzame werking. Bij amandelwolfsmelk zijn de zaden giftig en het witte, melkachtige sap dat vrijkomt wanneer een stengel of blad breekt, kan bijten en branden. Aan deze eigenschappen heeft de plant haar naam te danken. Volgens de overlevering werd het sap door kruidenvrouwtjes gebruikt voor het verwijderen van wratten.

In het wild is amandelwolfsmelk in Nederland zeer zeldzaam, maar is soms te vinden in vrij open loofbossen op vochtige, kalkrijke grond in de provincie Limburg. In april-mei bloeien de geelgroene bloemen die in een scherm vanuit de top ontspringen. Al vallen deze bloemen voor ons niet zo op, insecten hebben geen probleem met het vinden van de bloemen dankzij de aanwezige nectarklieren.

-------------------------------------------------------

Hortus Botanicus Amsterdam

Rondleidingen in de Hortus

Afgelopen zaterdag 11 februari was in de Hortus Botanicus Amsterdam een thema rondleiding over MOSSEN (zie onder diversen).

De Hortus is ook mooi genoeg om op eigen gelegenheid doorheen te kuieren. Wilt u meer weten over de planten en hun geschiedenis? Er zeker van zijn dat u de mooiste plekjes niet mist? Loop dan eens mee met een van de rondleidingen.

Rondleidingen zijn er in soorten en maten: op vaste tijden of op aanvraag. Altijd laten deskundige en ervaren rondleiders u de bijzondere plaatsen van de Hortus zien. Enthousiast vertellen zij de verhalen die horen bij een speciale boom of een bijzonder onderdeel van onze collectie. Een rondleiding geeft een bezoek aan de Hortus iets extra's.

Plantage Middenlaan 2a, 1018 DD Amsterdam (tussen Waterloopplein en Artis)

Parkeren bij P&R Arena > metro 54 (ri. centrum)> uitstappen Waterloopplein.

Metrokaart
Ingang Hortus Amsterdam
meer

2017 was uitgeroepen tot het 'Jaar van de Botanische tuin'.

De oorspronkelijke functie van Botanische tuinen:
ze voorzien wetenschappers van informatie over een collectie planten, bomen of bloemen.
Een andere belangrijke taak is om planten te bewaren die met uitsterven bedreigd zijn. Kortom, Botanische tuinen zijn de hoeders en poortwachters van de biodiversiteit.

In 2017 zijn onderstaande 9 tuinen beschreven:

Botanische Tuin TU Delft
Botanische Tuin Kerkrade
Hortus Botanicus Leiden
Hortus Overzee, Den Helder
Landgoed Schovenhorst in Putten
Hortus Haren, Groningen
Belmonte Arboretum Wageningen
Hortus Nijmegen
Hortus Botanicus Amsterdam

en 9 plantenbeschrijvingen

Kapokboom, Ceiba pentandra
Doodsbeenderenboom, Gymnocladus dioica
Vanille orchidee planifolia
Eucommia ulmoides, Elastiekjesboom
Sequoiadendron giganteum, Mammoetboom
Phyteuma spicatum nigrum, Zwarte rapunsel
Rhodendendron auriculatum Hemsley
Euphorbia amygdaloides, Amandelwolfsmelk

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

De Nederlandse Vereniging Botanische Tuinen (NVBT) telt 24 tuinen verspreid over heel Nederland. Van de 24 botanische tuinen herbergen er 15 één of meerdere wetenschappelijk gedocumenteerde plantencollecties.

Het is beslist de moeite waard

om ook in de toekomst eens een bezoek te brengen aan een botanische tuin. Ook in het buitenland zijn diverse botanische tuinen.

Er zijn divers sites met informatie over botanische tuinen:

- Vereniging van Botanische Tuinen
  Nederland, NVBT
-
Kloostertuin in Steyl Limburg: Jochumhof
-
Fort ten Haak in Vrouwenpolder, Zeeland
- Liefhebbers van bomen kunen hun hart
  ophalen bij de Nederlandse
  Dendrologisch Vereniging, link 
- Botanische tuinen in Belgie, VBTA 
- Botanische tuinen in Duitsland, link 
- Botanische tuinen in Verenigd Koninkrijk:
  link

.

20
Oct
Herfstsfeer
14
Oct
ZOMERTEMPERATUUR in HERFST