Verslag Algemene Ledenvergadering 2017 + Lezing

De Algemene Ledenvergadering verliep - dankzij een prima schriftelijke verantwoording en verslaggeving van alle gebeurtenissen van het afgelopen jaar evenals van de financiën – plezierig en snel. (De stukken zijn voor leden altijd bij de penningmeester op te vragen).

Opens internal link in current windowKlikt u hier voor de video-presentatie van het overzicht van de activiteiten van de commissies in 2016

Lien Osté werd nog eens hartelijk bedankt voor haar inspanningen als bestuurslid en haar langer aanblijven. Lien zal zich blijven inzetten voor de reiscommissie en diverse andere activiteiten.

Daarna was er een lezing door Wim Maljaars van kwekerij Joyplant, u allen wel bekend waarschijnlijk, en door Ed van der Kuijl fysiotherapeut en eveneens afkomstig uit Ritthem. Ed toonde ons een interessante power-point presentatie over delen van ons lichaam die het soms zwaar hebben tijdens of na het tuinieren. Als we pijn hebben na een intensieve dag tuinieren, moet dat na ongeveer 4 dagen rust over zijn, is dat niet het geval neem dan nog eens een week rust en vermijd de werkzaamheden waardoor dat kwam. Is het daarna nog niet verbeterd dan is het goed om de dokter te raadplegen. Als de lichamelijke schade groot is, ga dan pas na 6 weken weer meer bewegen. Na 3 maanden, de integratiefase, is men dan meestal genezen.

Wim vertelde ons dat goed gereedschap veel pijn en ongemak kan voorkomen. Zorg er bijv. voor dat je snoeischaar altijd scherp en schoon is dan hoef je minder spierkracht te gebruiken, dat levert al 30% rendement op. Overigens zei hij dat de krachtafname bij mannen sneller gaat dan bij vrouwen. Met een snoeischaar kun je takken tot 19mm. knippen, neem voor dikkere takken van 17 – 38 mm een takkenschaar en voor nog dikkere takken een zaag. Hij liet ons enkele scharen zien die door een rollende beweging van de delen heel gemakkelijk knippen.

Ed vertelde dat pijn een signaal is van ons lichaam en liet ons zien hoe dat bijv. door spitten veroorzaakt kan worden. Wim toonde ons een nieuwigheid uit het gereedschapsassortiment: een woelvork of Grelinette, een handgesmeed product met 2 lange stelen/handvaten zodat men het staand/lopend kan gebruiken, het brengt lucht in de grond tot wel 20 cm. diep. Er is een 3-tandig type voor kleine tuinen en een 5-tandig type voor grote stukken grond. Verschillende mensen schaften het meteen aan.

Er werd nog veel verteld en getoond o.a. een klein superscherp spaatje ter vervanging van een plantschepje waarmee je vaak het polsgewricht forceert. Tot slot, voorkom klachten door: eerst je spieren wat op te warmen door rustig te beginnen alvorens een zware klus aan te pakken waarna je na ongeveer een half uur wat anders gaat doen waardoor je een andere lichaamshouding aanneemt. Respecteer je vermoeidheid en ga af en toe in een tuinstoel in het zonnetje uitrusten. Wissel alle soorten werk steeds af en streef er niet naar om “alles” in 1 dag af te hebben.

Kwekerij Joyplant, Dorpstraat 2 in Ritthem, geopend op donderdag van 13.00 uur tot 17.30 en op vrijdag van 9.00 uur tot 17.30 uur.

Als u op de hoogte gehouden wilt worden van de activiteiten of andere nieuwtjes van de afdeling Walcheren dan kunt u zich gratis abonneren op de email nieuwsbrief.

Bezoekt  ook eens de pagina van onze adverteerders voor informatie, advies, producten (soms met kortingen).

MEER OVER VOORDEEL VOOR LEDEN? Klikt u hier.

Plumeria: een kostbaar bezit - Blik op de Tuin no. 919