Groentips & Groeninfo

Fruitbomen:


Het is nu de juiste tijd voor het aanplanten van fruitbomen. Mensen kiezen steeds vaker voor een  hoogstam fruitboom in plaats van een  ‘gewone’ boom zoals een bolcatalpa of sierprunus. De fruitboom is immers een bonusboom: Je maakt er hoogte mee in de tuin, creëert lichte schaduw, belemmert galant het zicht van al te nieuwsgierige blikken van buren of vanaf openbare weg.  Eventueel kun je er na jaren een schommel inhangen voor de ( klein-) kinderen of een boombank omheen plaatsen. De boom zal je elk jaar weer belonen met een prachtige bloei in het voorjaar en  vruchten in het najaar.
Schaf wel altijd een boom aan bij een kweker of tuincentrum die u adviseren kan. Immers veel soorten zijn niet zelfbestuivend en hebben een ander soort in hun omgeving nodig voor de bevruchting. Het is dus handig om te weten welke rassen u al heeft te staan. Maar ook de fruitbomen van buren zijn een uitstekende bestuiver. Bijen en andere bestuivers vliegen vaak hele afstanden.

Weet u het verschil in de vaktermen niet meer:

Hoogstam: de bomen vertakken vanaf een hoogte van 180-200cm. Voor het plukken van vruchten is een trap nodig.. Maaien kan tot 50 cm vanaf de stam.
Halfstam: de bomen vertakken vanaf een hoogte van 100-150cm. Voor het plukken van vruchten heb je deels een huishoudtrapje nodig. Maaien kan tot 50 cm vanaf de stam.
Struik of laagstam: de bomen vertakken vanaf ong. 60-80cm.  Vruchten kunnen zo vanaf de struik geplukt worden. Vanaf 60-80 cm breed wordt de struik na enige jaren wel 2-3 meter breed. In het gazon is het om die reden geen optie.
Let wel dat bij aanplant de grond verrijkt wordt met compost. Dus de bestaande grond vermengen met ongeveer dezelfde hoeveelheid compost. En dan een gat wat minimaal 2x zo breed en diep is als de wortels of potkluit.
Een boompaal of bamboestok is altijd aan te bevelen. Deze zorgt voor snelle verankering en voorkomt dat de boom in de eerste jaren in een zomerstorm scheef waait of knapt.


Afgevallen bladeren:


Bent u ook gezegend met allemaal bladeren? Ja u leest het goed: dit is pure rijkdom: U kunt er gevoelige vaste planten mee afdekken. U maakt er de mooiste compost van. Hans Kramer uit Ede krijgt van de gemeente al het blad en maakt er een hele mooie potgrond van. U kunt dat zelf vrij eenvoudig doen en deze bladcompost gebruiken voor potplanten. Varens zijn er gek op.
De verkregen compost is prachtig voor het aanbrengen van een mulchlaag rondom fruitbomen of in de border. Maar ook ideaal voor de groentetuin.
Wees wel voorzichtig met bladafval van eik, beuk. Deze verteren langzaam en de eik bevat looizuur.

Kerstboom:

Houd u ook zo van een echte kerstboom? Laat u  niet weerhouden voor aanschaf hiervan. Dit omdat u de takken van de kerstboom nog maanden na de kerst kunt gebruiken: afdekken van vorstgevoelige en vroegbloeiende planten als: winteriris, kerstrozen, rozen, Hebe, Gaura etc. Maar ook bij nachtvorst in het vroege voorjaar is het handig voor bijvoorbeeld gebroken hartjes, jonge hortensia, viooltjes.
Op een gegeven moment vallen de naalden eraf, wat goed is voor de bodem. De takken kunt u nog mooi gebruiken als rijshout voor bijvoorbeeld Dahlia’s of hoge vaste planten.

Bollen planten:

Tot de vorst heeft u nog ruim tijd om bollen te planten. Dus loopt u in de supermarkt of andere stunter tegen verleidelijke opruimingskortingen op bloembollen aan: Dit is een verleiding waaraan u mag toegeven. Immers wie wordt er niet vrolijk bij de aanblik van bloeiende bollen in het voorjaar? En als het verwilderingsbollen zijn, dan is het gewoon een jaarlijks terugkerend geluksmoment.

 

 

 

Heeft u ook zo’n tip? Stuur het op!

 

 

 

meer
17
Sep
Plumeria: een kostbaar bezit - Blik op de Tuin no. 919
11
Sep
TOMATENOOGST