Diversen

lezing Flora en fauna in Zuid-Limburg

Op 20 februari was Olaf op den Kamp uitgenodigd om te vertellen over zijn wandelingen door de Zuidlimburgse natuur. Olaf is al sedert zijn jonge jaren in de natuur te vinden en is onder andere werkzaam voor IVN en het Natuurhistorisch genootschap. Wij mochten op deze avond genieten van zijn enorme kennis van de streek en alles wat er groeit en leeft. De spreker mocht zich verheugen in een grote belangstelling, want op deze natte avond waren maar liefst 35 leden naar Klimmen gekomen.

De spreker begon met een soort geschiedenisles: het gebruik van een huisweide met daarin een aantal verschillende fruitbomen voor eigen gebruik. Het gebruik van de grond voor het verbouwen van graan (tijd van Pieter Breugel de Oude), dat plaats maakte voor vee toen het kouder werd (te zien op de schilderijen van Averkamp) en de groeicyclus van het graan en de duur van de zomer niet meer overeenkwamen. Dat uit de tijd van de verstedelijking de hoogstamboomgaarden stammen waar maar één soort appel, peer, kers of pruim staat. En dat de hoge stammen van de fruitbomen nuttig waren omdat het vee dan onder de bomen konden grazen. Hoogstambomen zijn bovendien gezonder, leven langer en hebben een grotere opbrengst dan de moderne laagstambomen. Ook het bos was een plaats waar vee geweid kon worden, daarnaast was het bos een bron van brandhout. De geschiedenis van het bos is een belangrijke factor voor de begroeiing die er te vinden is. Zelfs kan uit begroeiing die er nu te vinden is, worden afgeleid dat er vroeger bos was, of dat er vroeger schapen werden geweid. Zelfs als bomen en schapen inmiddels verdwenen zijn. Bovendien heeft de spreker ons doordrongen van de samenhang die bestaat tussen de vegetatie, de aanwezige zwammen, insecten en hogere dieren en het gebruik dat van de bossen werd gemaakt. Als een bos vroeger werd gebruikt voor het winnen van hakhout, was er regelmatig (meestal in een cyclus van 5 of 10 jaar) een open stuk in het bos, dus licht en lucht en waren er boomstobben die opnieuw gingen uitlopen. De planten die onder die bomen groeiden, profiteerden van licht en lucht, de zwammen profiteerden van oud hout en stobben en ook insecten konden er hun voordeel mee doen. Van zodra er niet meer wordt gehakt, verandert de structuur van de bodem, verandert het licht en de warmte op de bodem en kunnen ‘slapende’ zaden niet meer ontkiemen. De orchideeën in het Gerendal zijn daarvan een goed voorbeeld. Hoewel er in de orchideeëntuin nog een groot aantal staat, is het aantal spontaan opkomende orchideeën in het bos verminderd.

Als het bos een bodem heeft waar de kalksteen tussen de vuursteen is uitgespoeld, is de bodem veel zuurder. Dat kan je zien in het Vijlenerbos. Anders dan het Savelsbos, dat een hellingbos is, is dat een plateaubos. De grond is zuurder, er groeien eiken, beuken en varens. Het is een spechtenbos bij uitstek. Op de zure grond gedijen de bosbessen, maar ook de boswederik en de Atropa bella-donna (giftig maar o, zo mooi). De wilde mispel doet het niet meer zo goed: er wordt geen hout meer gewonnen en er is geen licht meer ..

Niet alleen planten heeft de spreker ons getoond, ook de uilen, muizen, kevers en vogels, de das en zelfs de wilde kat ontbraken niet. Enerzijds omdat ze het plaatje compleet maken, omdat de planten niet zonder de dieren kunnen en omdat ze gewoon mooi of aandoenlijk zijn..

Na deze lezing weten we het allemaal weer: zo mooi is deze streek .. en hoe bedreigd is de natuur, zelfs met alle goede bedoelingen van beheer en in stand houden!

Adrienne 

 

Tuinreis Groei&Bloei zuid Limburg  van 24t/m27 juni 2017

Dit jaar hebben we een aantal mooie  Belgische privé,hoeve en botanische tuinen   bezocht. Tevens werd een bezoek gebracht  aan Gent, waar we  een lunch genoten tijdens de rondvaart door de grachten. Als afsluiting van de reis: de mooie tuinen van Dina Deferme en de tuin van Riet Vanormelingen.

 

We verbleven in het van der Valk hotel te Beveren met mooie kamers, waar we genoten hebben van een uitgebreid ontbijt en  een lekker diner. 

 

Op zaterdagse 24 juni bezochten we de volgende tuinen:

 

Het Arendsnest een verzameltuin van  80 are groot met 2000- tal planten , de vele ornamenten leidde de aandacht van de vele mooie planten af. De tuin was iets gedateerd, met verrassende effecten, die aan Halloween lieten denken. De tuin vormde daardoor geen geheel. De vijver met omgeving was mooi aangekleed.

 

De Cistustuin.

Jammer dat de cistusstruiken uitgebloeid waren, maar het was een kleine complete Engelse bordertuin met zeer enthousiaste eigenaren.

 

Tuin ten Aard.

Een zeer mooie tuin met een ontzettend hartelijke ontvangst. De eigenaar heel vriendelijk, met een enorme plantenkennis.Mooie samengestelde tuin, die zeer goed onderhouden werd. De beplanting was zeer goed samengesteld en rekening gehouden met zon , en schaduwkanten. De tuin was ontworpen door tuinarchitect Luc van Dyck.

 

Zondag 25 juni .

 

De schuur in Zelzate.

Zeer veel buxus en taxuselementen, met een grote verscheidenheid aan vaste planten. Jammer dat door de droogte de borders er niet optimaal bijlagen. Het aanwezige zwembad paste niet in het geheel. De koffie verzorgd in zeer mooie " tassen" waren een aangename verrassing.

 

 

Plantentuin  Meise.

Een geweldig arboretum, met mooie kassen. Een enorm groot terrein met zeer grote aparte oude bomen en een gezellige oranjerie.

 

Parkbos Hof ter Saksen.

Een arboretum en een natuurtuin, Eem zeer interessant opgezette natuur-educatief centrum. Hier kregen we een rondleiding door een zeer enthousiaste natuurminnende gids. 

Enkele tips:Tuinen moet je zo inrichten dat je er geen werk meer aan hebt. Plant een struik of boom op de plek waar die past, dan hoef je ook niet te bemesten. Molshopen verbeteren de kwaliteit van de grond. Je hebt een plantenrijk, een dierenrijk en een mensen-dom. Je moet niet tegen planten vechten maar samenwerken. 

In de hoeve was een kruiden fluister-expositie ingericht, met speciale aandacht voor kinderen. 

 

Maandag 26 juni

Tuin van Regina.

Deze tuin met ontzettend veel buxesbollen en hagen, rozenstruiken, weelderige borders, werd door de overleden eigenares 40 jaar geleden ontworpen. De tuin wordt door man en 2 dochters liefdevol onderhouden ter nagedachtenis aan Regina. Jammer dat de droogte van de laatste tijd hier duidelijk zichtbaar was. Een groot huis met een romantische tuin met zichtlijnen, tuinkamers, rozenlaan, moestuin en tuinkas .Het knippen van de buxus werd uitbesteed.

 

Gent

S'middags brachten we een bezoek aan Gent. Na een gezellig rondvaart met lunch, kon ieder nog een aantal uurtjes doorbrengen in deze mooie interessante stad. 

Het weer was ons ook deze dag goed gezind.

 

Dinsdag 27 juni. 

Tuin van Dina Deferme.

Na een korte uitleg door Dina over het ontstaan van de tuin en uitleg over de opbouw van de tuin, hebben we genoten van deze prachtige samengestelde borders.

Je kunt merken dat hier een vakvrouw aan gewerkt heeft. Dina is tuinarchitect. Het huis met de borders kloppen. De tuin straalt rust uit. De planten krijgen ruimte in de borders door grote plantenvlakken. Mooie zitjes met zichtlijnen maken het geheel  compleet. Advies strooi DCM mix 2.

Geweldig.

 

Na een heerlijke natuurlijke lunch in de Herberg de Horne ( Vechmaal) bezoeken we de aangrenzende tuin van Riet Vanormelingen.

Deze romantische tuin samengesteld met Dina Deferme is het wederom genieten van geweldige borders en zitjes. De vriendelijke uitstraling van de gastvrouw is in de tuinaanleg terug te zien. De hand van Dina herken je ook in deze tuin. 

Prachtig !

 

Schopsheim in S'gravevoeren

Na een steile klim van een dikke km komen we bij de Schopsheim, een tuin die m.b.v Jan van de Heerenhof ontwikkeld werd. De lavendel die hier verkocht wordt  is geschikt voor muggen en tekenbeten en voor heel veel andere zaken ! De tuin ligt op een berg met prachtige vergezichten.

 

Namens alle deelnemers wil ik Noor en Nicole hartelijke danken voor de organisatie van deze prachtige reis. Het klopte allemaal, mooi hotel, goed ontbijt, diner en mooie verschillende tuinen. Lekker dichtbij, niet te lang in de bus zitten. 

We laten laten ons volgend jaar verrassen!

 

Ook onze chauffeur Mathieu willen we bedanken voor de goede verzorging en het weer veilig thuis brengen.

 

Met vriendelijke tuingroeten,

 

Leny Vogels

 

De foto's zijn zichtbaar via onderstaande link: Heeft u zelf foto's dan mag u ze sturen naar webmastergb.zl(at)gmail.com

 

Opens internal link in current windowFoto's Tuinreis 2017

 

 

 

Terugblik op de lezing van Bianca Kruitz, 30 september 2017

Een redelijk groot aantal mensen had de weg naar de zaal achter het Hubertushuis kunnen vinden en trof daar een tafel aan waarop allerhande potjes en een vaas met vers groen stond.

Na het welkom door Fer Kusmic stak Bianca van wal. Zij mag zich ‘meesterherborist’ noemen omdat zij aan de Europese Academie in Maastricht eerst een basisopleiding heeft gedaan van twee jaar en een aantal jaren later nog een specialisatiejaar. In dat jaar heeft zij gekozen voor de culinaire kant van kruiden met heilzame eigenschappen en dat is waarover zij ons heeft verteld.

Zo heeft zij een aantal planten (voor de preciezen onder ons: zowel kruidachtigen als struiken als bomen kunnen heilzame of medicinale eigenschappen hebben en zijn daarmee van belang voor een herborist) genoemd die een positieve invloed kunnen hebben bij winterkwaaltjes zoals verkoudheden, hoesten en griep. Ook de heilzame werking van honing werd nog eens benadrukt.

Een andere invalshoek bij deze specialisatie zijn de vergeten groenten in de moestuin. Bianca toonde ons de palmkool of Cavolo Nero die kan worden gebruikt in plaats van boerekool, maar minder last heeft van witvlieg. Dan had zij ook ‘eeuwig môs’ bij zich, die ook spleetkool wordt genoemd. Een koolsoort waarvan je kan blijven snijden en die een vaste plant is. Ook had zij een paar stengels ‘oerprei’ bij zich, een preigewas dat niet dikker wordt dan een pink en waarvan je het loof gebruikt. Het is ook een vaste plant.

Bianca heeft een aantal boekjes geschreven waarin zij onder andere recepten met vergeten groenten en recepten voor het maken van likeur heeft beschreven. Zij heeft elke maand een diner dat zij maakt met zoveel mogelijk seizoensgroenten uit haar moestuin en waarvoor je je kan opgeven. Wie meer wil weten over kruiden en vergeten groenten kan ook een workshop volgen ..

Kortom, het was alweer een inspirerende avond ..

meer

 

 

 

22
Oct
Herfstbloeiers
21
Oct
De wereld op zijn kop…