Activiteiten & Actueel

ACTIVITEITEN IN 2019 IN AUGUSTUS, OKTOBER EN NOVEMBER

 
Zaterdag 24 augustus Bezoek aan Sierteeltbedrijf Mulders in Middelbeers

Sierteeltbedrijf Mulders is een vaste plantenkwekerij die veel kennis heeft van de teelt en het vermarkten van tuinplanten. De planten worden in verschillende potmaten op een containerveld gekweekt. Specialiteit is de Phy-salis of Goudbes met de oranje lampionnen en de tuinorchidee Tricyrtis. Piet en José Mulders leiden ons graag rond in hun bedrijf. Het programma ziet er als volgt uit:
Aankomst 14.00 uur. Eerst koffie/thee bij het bekijken van de video’s, daarna rondleiding door het bedrijf en we sluiten af met koffie/thee of iets fris.
Datum en tijd: zaterdag 24 augustus vanaf 14.00 tot ongeveer 15.30 uur
Plaats: Voorteindseweg 11a, 5091 TJ Middelbeers
Kosten: gratis voor leden, € 4,00 voor niet-leden
Aanmelden: tot uiterlijk 17 augustus bij Opens window for sending emailineke(at)sinnema.nl. U ontvangt een e-mailbevestiging. U kunt ook bellen: 06 - 24 78 56 35

 

Zaterdag 5 oktober Bezoek aan de Fruitboogerd in Gilze

De broers Jan en Jos Dilven zijn geboren onder de fruitbomen. Opa was fruitteler en veel familieleden ‘zitten in het fruit’. Uit hobby zijn ze begonnen met het verzamelen van allerlei oude fruitrassen en het vormen van leibomen. Samen hebben ze een passie voor fruitbomen, het opkweken, snoeien en vormen. Zij genieten van de dieren die op de fruitbomen af komen zoals vogels, bijen en allerlei andere insecten. En er is natuurlijk niets lekkerder dan het oogsten van het zelf gekweekte, zongerijpte fruit.
We krijgen uitleg over alle fruitsoorten met betrekking tot groei en snoeiwijze enz. door middel van een diapre-sentatie en we krijgen uitleg op het terrein zelf over de vele nieuwe maar ook oude fruitrassen.
We worden getrakteerd op een kopje koffie of thee met wat lekkers uit de eigen boomgaard.
Heeft u thuis een appelsoort of ander fruit waarvan u graag de naam wil weten breng deze dan gerust mee.
Datum en tijd: zaterdag 5 oktober van 13.30 tot ongeveer 15.30 uur
Plaats: De Fruitboogerd, Hoogstraat 7, 5126 NR Gilze. Parkeren kan op het terrein zelf of anders langs de weg
Kosten: leden gratis (max. 2 personen) op vertoon van Groei & Bloeipas, niet-leden € 4,00
Aantal: bij 12 deelnemers gaat de excursie door; er kunnen maximaal 25 personen deelnemen
Aanmelden: tot 1 oktober 2019 bij Cees van Abeelen, Opens window for sending emailcvabeelen(at)ziggo.nl. U ontvangt een mailbevestiging. Heeft u geen mailadres, dan kunt u ook bellen met telefoonnummer 013 - 57 00 569

 

Donderdag 14 november Lezing ‘De Magie van Tuinieren’ door Wim Paul van der Ploeg

De lezing is een aanrader voor iedereen met een hart voor tuinieren. Het veelgeprezen boek van Wim Paul van der Ploeg is een inspiratiebron voor mensen die het hele jaar door willen genieten van hun steeds veranderende tuin. In deze lezing neemt Wim Paul je mee op een reis door je tuin en tegelijkertijd een reis door je leven. De lezing is een uitnodiging om je eigen tuin, het werk dat je doet in de tuin en zelfs de tuinplanten door een andere bril te bekijken.
Aan de hand van een presentatie en foto’s vertelt Wim Paul over tuinen en planten in binnen- en buitenland. Hij toont de verandering van een tuin die hij zelf heeft uit-gevoerd en neemt je mee in het proces van de beginsituatie naar de eindresultaat.
Hij laat je niet alleen een verandering van het beeld zien, maar ook van de beleving. Hij laat zien dat wanneer je optimaal je nieuwsgierigheid, fantasie en gevoel ge-bruikt, allerlei creatieve processen voor het cultiveren van je eigen denken op gang komen. Originele ideeën borrelen als vanzelf op, gedachten worden geordend, nieu-we inzichten volgen. Hierdoor doe je inspiratie op zodat je met een nieuwe blik naar je eigen tuin kunt kijken en zijn verhaal kunt gebruiken om meer ‘magie’ toe te pas-sen in je eigen tuin en je leven rijker te maken.
Datum en tijd: donderdag 14 november, vanaf 19.30 uur inloop, aanvang lezing 20.00 uur
Locatie: Theater Cultureel Centrum de Schalm, Trappistinnentuin 77, Berkel -Enschot
Kosten: leden gratis (max. 2 personen) op vertoon van Groei & Bloei-pas, niet-leden € 5,00
Aanmelden: voor 25 oktober 2019 bij Therese Sparidaens, tsparidaens@ziggo.nl, u ontvangt een mailbe- vestiging

 

Zaterdag 25 mei Bloemenworkshop bij Bloemenboerderij De Langendam in Waspik

Wegens succes in september 2018 herhalen wij dit voorjaar de bloemenworkshop bij Marianne de Bont van Bloemenboerderij De Langendam. Zij heeft een bijzondere tuin met een prachtige uitgestrekte pluktuin, die er nu heel anders uitziet dan in het najaar. Toen waren er veel eenjarigen in bloei, nu zijn het de vaste planten en vroege bloeiers waar we een mooi boeket mee kunnen samenstellen.
We starten met het vullen van een emmer met water. Met die emmer en een schaar gaan we naar de pluktuin en plukken naar hartenlust bloemen in kleuren naar eigen smaak. Terwijl de bloemen zich volzuigen met water, gaan we zelf een kopje koffie of thee drinken. In de tussentijd vertelt Marianne over haar tuin. Na de pauze schikken we onder haar leiding met onze bloemen een fraai boeket. Ook de rest van de tuin, met onder meer een moestuin, een paddenpoel en een stukje bos zijn de moeite waard.
Voor deze activiteit vragen wij de deelnemers een eigen bijdrage voor de bloemen. Dat bedrag wordt lager naarmate er meer mensen meedoen. Neem dus vooral je broer/zus, zoon/dochter, buurman/-vrouw of een vriend of vriendin mee!
Datum en tijd: zaterdag 25 mei 2019 vanaf 10.00 uur
Plaats: ’t Vaartje 108, 5165 ND Waspik (niet ver van De Efteling)
Kosten: bij deelname vanaf 15 personen is de eigen bijdrage € 10,-. Bij minder dan 15 personen is dat € 13,50 en bij minder dan 8 personen € 16,50. Dat is inclusief koffie/thee, workshop en een zelfgemaakt boeket!
Aanmelden: uiterlijk 18 mei bij ineke(at)sinnema.nl. U ontvangt een e-mailbevestiging. U kunt ook bellen: 06 24 78 56 35

 

Maandag 10 juni Groei & Bloei Open Tuinendag (tweede Pinksterdag)

Thema: De levende tuin
Op 10 juni organiseert onze afdeling weer een Open Tuinendag. U kunt deze keer terecht in de tuinen van de familie van de Plas aan de Bosscheweg 19 in Berkel-Enschot en inTheetuin De Brandshof van Sjef v.d. Brand aan de Slimstraat 91 in Udenhout.

  1. De tuin aan de Bosscheweg (foto 1 en 2) is een mooie en gezellige tuin. Voor en achter het huis vind je veel bloeiende planten, twee vijvers, strak geschoren hagen, fraaie bomen, gezellige zitjes. Het perceel is ongeveer 1100 m2 groot. Jeanette en Aad van de Plas zorgen dat de koffie klaar staat en zullen alle gasten met genoegen ontvangen en te woord staan!

  2. De Theetuin Brandshof in Udenhout (foto 3) is jaren geleden al eens te bezichtigen geweest tijdens een open dag. Als je aan de voorkant staat van deze oude boerderij, heb je er geen flauw idee van dat er aan de achterkant zo’n mooie theetuin is. Bloemig, kleurig, romantisch: het zijn maar een paar woorden die bij deze tuin passen. Daarom is het leuk om dit met eigen ogen te komen bekijken!

 

Zaterdag 23 maart Tegelactie in samenwerking met Intratuin

Op zaterdag 23 maart staan Diana Verbrugh en Ria Romein namens Groei & Bloei weer klaar met plantjes in het filiaal van Intratuin in Tilburg-Zuid (Stappegoorweg). Wilt u ook meedoen aan de actie ‘Tegel eruit, plant erin’?
Haal dan op zaterdag 23 maart een tegel uit uw tuin en lever hem tussen 10.00 en 15.00 uur in bij Intratuin. In ruil krijgt u twee gratis vaste planten om op de lege plek te zetten. Wees er op tijd bij!

 

Zaterdag 6 april Voorjaarsevenement in Goirle

Ook dit jaar organiseert het bestuur van de afdeling Groei & Bloei Tilburg e.o. weer een voorjaarsevenement samen met het Biodiversiteitsteam Goirle en De Heemkundige Kring. Dit wordt wederom gehouden op de prachtige locatie van de stichting Heemkunde te Goirle buiten op het terrein of in de zogenaamde ‘Potstal’, dit hangt af van de weersomstandigheden.
De essentie van dit evenement is om zaden en planten onderling te ruilen. U kunt dus zaden en stekjes en planten meenemen en deze ter plekke ruilen. Naast deze ruilbeurs zijn er korte informatierondes over onder andere de groene, onderhoudsvriendelijke tuin en het nut van planten. Dit jaar is bijvoorbeeld in Goirle het item:‘hoe vangen we regenwater op’ actueel. Kortom er is genoeg informatie om onder het genot van een kopje koffie met elkaar te delen.
Datum en tijd: zaterdag 6 april van 11.00 tot ongeveer 16.00 uur
Plaats: Heemerf de Schutsboom, Nieuwe Rielseweg 41 Goirle
Kosten: toegang is gratis


U bent allen van harte welkom!

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vrijdag 31 2018 augustus Bezoek aan Sprankenhof Udenhout (biologische tuin en keuken)

De maand augustus is bij uitstek geschikt voor een bezoek aan deze locatie. Boshoeve Sprankenhof heeft een uitgebreide biologische tuin met vele soorten groente, klein fruit en ook de kippen leveren biologische eitjes. Tevens vindt u er een kookstudio en een winkel. Mark Vonk, oorspronkelijk tropisch bosbouwer en Josèt Vermeer, Natuur en Landschapstechneut, omschrijven hun missie als volgt: “Mensen op een plezierige manier kennis laten maken met, en een stuk bewustwording meegeven over, iets heel wezenlijks, namelijk gezond en lekker eten (afkomstig uit een verantwoorde biologische teelt).” De Sprankenhof organiseert vele activiteiten. Groei & Bloei heeft voor u een rondleiding geregeld door de biologische tuin van ongeveer anderhalf uur. De gids vertelt over groente- en fruitteelt, biologische landbouw, natuurbeheer, de geschiedenis van de boerderij enz. Bij slecht weer krijgen we een passende binnenpresentatie. We worden ook getrakteerd op een heerlijke kop thee of koffie met iets lekkers erbij. De Sprankenhof is ook bekend om haar pluktuin. Bezoekers kunnen zelf fruit plukken, verse groenten oogsten en eigen eitjes rapen. Dit maakt echter geen onderdeel uit van onze excursie, maar kan op eigen gelegenheid.
Kijkt u nog eens op de uitgebreide website www.sprankenhof.com en geef u snel op.

Datum en tijd:vrijdag 31 augustus van 14.00 tot ongeveer 16.00 uur
Plaats:Schoorstraat 26a in Udenhout (inrit inrijden, achter parkeren)
Kosten:leden gratis (max. 2 personen) op vertoon van Groei & Bloeipas, niet-leden € 4,-
Aantal deelnemers:bij 10 deelnemers gaat de excursie door, er kunnen max. 45 personen deelnemen
Aanmelden:tot 19 augustus 2018 bij Jan van Esch, Opens window for sending emailjanvanesch10(at)kpnmail.nl. U ontvangt een mailbevestiging. Heeft u geen mailadres, dan kunt u ook bellen met tel. 013 – 53 31 518

 

Zaterdag 8 september Bloemenworkshop bij Bloemenboerderij De Langendam in Waspik

Marianne de Bont van Bloemenboerderij De Langendam heeft een bijzondere tuin met een prachtige uitgestrekte pluktuin. Je vindt er meer dan 200 soorten bloemen, waaronder veel soorten die je bij de bloemist niet meer ziet: zinnia’s, kattensnor, siererwtjes, juffertje in ‘t groen, dahlia’s en zo kun je nog even doorgaan. Ook begin september is er nog volop keus.We starten met het vullen van een emmer met water. Met die emmer en een schaar gaan we naar de pluktuin en plukken naar hartenlust bloemen in kleuren naar eigen smaak.Terwijl de bloemen zich volzuigen met water, gaan we zelf een kopje koffie of thee drinken. In de tussentijd vertelt Marianne hoe zij de pluktuin heeft aangelegd. Na de pauze schikken we onder haar leiding met onze bloemen een fraai boeket. Na afloop is er nog gelegenheid om de rest van de tuin, met onder meer een moestuin, een paddenpoel en een stukje bos, te bezichtigen.
Voor deze activiteit vragen wij de deelnemers een eigen bijdrage voor de bloemen. Dat bedrag wordt lager naarmate er meer mensen meedoen. Neem dus vooral je broer/zus, je buurman/-vrouw of een vriend of vriendin mee!

Datum en tijd:zaterdag 8 september vanaf 10.00 uur
Plaats:’t Vaartje 108, 5165 ND Waspik (niet ver van De Efteling)
Kosten:bij deelname vanaf 15 personen is de eigen bijdrage € 10,-, bij minder dan 15 personen is dat € 12,50 en bij minder dan 8 personen € 15,-. De prijs is inclusief koffie/thee, workshop en een zelfgemaakt veldboeket!
Aanmelden:uiterlijk 2 september bij Opens window for sending emailineke(at)sinnema.nl. U ontvangt een e-mailbevestiging. U kunt ook bellen: 06 - 24 78 56 35
Woensdag 24 oktober Lezing over paddenstoelen

IVN-gids Henk Peters gaat voor ons een lezing houden over paddenstoelen en maakt daarbij gebruik van een powerpointpresentatie met schitterende foto’s. Naast een stukje algemene uitleg over de paddenstoel, vertelt Henk veel wetenswaardigheden over de verschillende soorten paddenstoelen. In Nederland komen ongeveer 4000 verschillende paddenstoelen voor, verdeeld in een aantal grote groepen. In Den Brand in Udenhout zijn 460 soorten gevonden, waarvan er maar liefst 64 als zeldzaam te boek staan. Een bijzonder voorbeeld is de inktviszwam. De foto’s uit de powerpoint zijn vrijwel allemaal gemaakt in Den Brand, veelal door Henk zelf. Als u na de lezing een wandeling gaat maken in Den Brand, zult u ongetwijfeld een aantal paddenstoelen herkennen.De lezing wordt gehouden in de Kapittelzaal van Ons Koningsoord in Berkel-Enschot, een Trappistinnenklooster dat verbouwd is tot nieuw dorpshart.

Datum en tijd:woensdag 24 oktober van 19.30 tot ongeveer 21.30 uur
Plaats:Ons Koningsoord, Trappistinnentuin 76, 5057 DJ Berkel-Enschot
Kosten:leden gratis (max. 2 personen) op vertoon van Groei & Bloeipas, niet-leden € 2,-. Inclusief koffie/thee
Aantal:bij 10 deelnemers gaat de lezing door; er kunnen maximaal 70 personen deelnemen
Aanmelden:tot 10 oktober 2018 bij Jan van Esch, Opens window for sending emailjanvanesch10(at)kpnmail.nl. U ontvangt een mailbevestiging. Heeft u geen mailadres, dan kunt u ook bellen, tel 013 – 53 31 518

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zondag 10 juni Open Tuinendag Tilburg

Net als vorig jaar hebben we ook dit jaar een aantal leden bereid gevonden om tijdens de Nationale Tuinweek hun tuin open te stellen voor een bezoek. De vier tuinen liggen in een straal van enkele kilometers in Tilburg waardoor u meerdere tuinen achter elkaar kunt bezoeken. We organiseren deze dag samen met de Stichting Stadsbomen Tilburg. Zij
verzorgen enkele rondleidingen in het prachtige sterrenbos de Oude Warande waarvoor u zich (bij voorkeur) kunt opgeven.
De Open Tuinendag vindt plaats op zondag 10 juni van 11.00 – 16.00 uur. U kunt de volgende tuinen bezoeken:

Bredaseweg 342, Dhr de Bruijn
Een verrassend ruime stadstuin, net buiten de Ringbaan. De tuin hoort bij een huis uit begin 50'er jaren. De tuin is voor het grootste deel sinds de aanleg hetzelfde gebleven. Rondom het huis gras en borders met veel vaste planten. Direct achter het huis is een deel van de borders vervangen door gras en een overkapping. Gebleven is een deel van de moestuin en het grasveld met de fruitbomen. Er wordt op een natuurlijke manier getuinierd, dus zonder bestrijdingsmiddelen en met compost in plaats van kunstmest.

Korvelseweg 160, Dhr Cuijpers
Achter de huizen van de Korvelseweg liggen vaak flinke tuinen. Dat geldt ook voor deze tuin, een tuin met veel fruitbomen. De lommerrijke tuin is het resultaat van pogingen om een biodiverse tuin te ontwikkelen.

Economenlaan 5, Mevr Sinnema
Natuurlijke, schaduwrijke tuin aan de rand van landgoed De Berkelaer met veel bomen, heesters en vaste planten. De tuin is voornamelijk groen, maar in elk seizoen staat ook wel iets te bloeien. Er wordt geen kunstmest gebruikt, afgevallen blad blijft liggen en de bodem wordt zoveel mogelijk met rust gelaten. Planten mogen hun gang gaan. De tuin trekt veel leven aan: vogels, vlinders, eekhoorns, bosmuisjes, insecten en egels. Aan de zij- en achterkant van het huis ligt een beschut terras. De tuin van ongeveer 1.000 m2 is aan de achterzijde niet omheind, zodat er zicht is op het aangrenzende bos.

Saksenstraat 13, Mevr Willekens van Gorp
In de Saksenstraat vindt u een kleinere stadstuin. Het gaat hierbij om een tuin die leuk ingericht is en goed onderhouden.

Rondleiding de Oude Warande
Tijdens de Open Tuinendag wordt er twee maal een rondleiding gegeven langs monumentale bomen in de Oude Warande: om 13.00 en 15.00 uur.
De rondleiding wordt gegeven door Joost Werkhoven van de Stichting Stadsbomen Tilburg.
Deelname is gratis. De rondleiding duurt ongeveer 1,5 uur.
Startpunt: op de rotonde in het centrum van de Oude Warande. Joost Werkhoven:
"Het prachtige sterrenbos de Oude Warande in Tilburg heeft recent de gemeentelijke monumentenstatus gekregen. Een dergelijk sterrenbos, driehonderd jaar geleden aangelegd en met een wonderlijk, zo goed als intact gebleven lanenpatroon, is in Nederland uniek. We geven ter plekke een toelichting op een aantal fraaie stijlkenmerken van het bos, zoals de ligging van de rechthoekige vijver. Ook tonen we het ontwerp van Leonard Springer uit begin 1900 met de toevoegingen aan het centrum van het bos. Over het bos zijn verder verschillende anekdotische geschiedenissen te melden. We zien ook de resultaten van werkzaamheden van afgelopen winter door de bosbeheerders.
We staan stil bij verschillende monumentale bomen van zo’n 100 jaar oud, ook in de unieke lanen van het bos. In de beplanting zijn we een vrij onbekende ondersoort van de grove den op het spoor gekomen. We gaan enkele monumentale exemplaren daarvan zien. Graag leiden we u interactief rond; al uw vragen zijn dus welkom.
Opgeven is niet noodzakelijk maar wel wenselijk voor de gidsen. Zo weten we op hoeveel mensen we ongeveer kunnen rekenen.
Opgeven
kan door een mail te sturen naar Opens window for sending emailstadsbomentilburg(at)gmail.com onder vermelding van ‘rondleiding 10 juni 13.00 uur' of 'rondleiding 10 juni 15.00 uur’ met vermelding van het aantal personen dat deelneemt".

 

Zaterdag 23 juni Actie 'Tegel eruit, Plant erin', in samenwerking met Intratuin Tilburg

Ook dit jaar houdt Groei & Bloei weer een tegelactie in het kader van de Nationale Tuinweek in samenwerking met Intratuin.
Doe jij ook mee aan ‘Tegel eruit, plant erin’? Haal op zaterdag 23 juni een tegel uit je tuin en lever hem tussen 10.00 en 15.00 uur in bij Intratuin aan de Stappegoorweg 229, Tilburg (zuid). In ruil krijg je twee gratis vaste planten om op de lege plek te zetten. Wees er op tijd bij!

 

Donderdag 28 juni Busreis naar de Tuinen van Meise

De programmacommissie heeft voor u een busreis georganiseerd naar de prachtige Tuinen van Meise in België, enkele kilometers ten zuiden van Brussel. Gaat u mee? De tuinen zijn ook grotendeels toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn. U kunt een rollator meenemen in de bus.
Wat gaat u zien? Plantentuin Meise is een van de grootste botanische tuinen in de wereld, gelegen rond het kasteel van Bouchout uit de 19de eeuw. De tuin heeft een oppervlakte van 92 ha en herbergt 18.000 soorten planten, die deels zijn ondergebracht in het Plantenpaleis, een enorm kassencomplex. U vindt hier planten uit alle hoeken van de wereld, van vleesetende planten, succulenten, fuchsia’s en orchideeën tot tropische vruchtbomen en waterplanten. Verder is er een tuin met geneeskrachtige planten, verzamelingen van eiken, coniferen, magnolia’s, hortensia’s, esdoorns en wilde rozen en nog veel meer.

Programma en tijdschema
♦ We vertrekken om 9.45 uur bij parkeerplaats Stappegoor in Tilburg (u kunt daar parkeren voor € 1,-).
♦ Rond 11.30 uur arriveren we in Meise. U kunt zich alvast oriënteren in de tuin en op een van de aanwezige picknickplaatsen kunt u uw meegebrachte lunch nuttigen.  Drankautomaten zijn aanwezig.
♦ Van 12.30 tot 14.30 uur hebben wij een rondleiding met gidsen gepland. Daarna bieden we nog de mogelijkheid om op eigen gelegenheid de tuinen verder te bekijken.
♦ We vertrekken uit Meise rond 15.45 uur.
♦ Om 17.30 uur genieten we in Terheijden van een driegangendiner. Twee consumpties (fris, bier of wijn) zijn inbegrepen.
Voor het hoofdgerecht moet u bij aanmelding een keuze maken uit een gebakken filet van witvis met dillesaus of gegaarde kipfilet met kerriesaus. Tevens vragen we uw keuze tussen groentesoep of tomatensoep.
♦ Om 19.15 uur terugreis naar Tilburg waar we tussen 19.45 en 20.00 uur aankomen op de plaats van vertrek.

Kosten en Aanmelding
♦ Leden van Groei & Bloei (regio Tilburg) betalen voor deze reis € 30,- per persoon (max. 2 personen per lid). Andere deelnemers betalen € 40,- per persoon. Er kunnen maximaal 50 personen aan onze reis deelnemen.
♦ U kunt zich aanmelden vanaf 17 mei tot uiterlijk 26 mei (eerdere aanmeldingen worden niet geaccepteerd) bij Jan van Esch, bij voorkeur via e-mail Opens window for sending emailjanvanesch10(at)kpnmail.nl of telefonisch 013 - 5331518.
Vermeld uw naam of namen (max. 2 personen), lidmaatschapsnummer, uw keuze voor kipfilet of witvis, keuze voor groentesoep of tomatensoep en eventuele dieetwensen.
♦ Uw aanmelding wordt pas definitief na betaling van het verschuldigde bedrag op rekeningnummer NL52RABO0151204756 ten name van K.M.T.P. Tilburg.
♦ Leden (max 2 personen) worden in volgorde van aanmelding (en betaling) op de lijst geplaatst.
♦ Andere deelnemers worden in volgorde van aanmelding op een wachtlijst geplaatst. Zij ontvangen na 24 mei bericht of er nog plaats voor hen is.
♦ Na aanmelding is annulering (met reden) mogelijk tot 18 juni 2018.

Hebt u nog vragen? U kunt mailen of bellen naar Opens window for sending emailjanvanesch10(at)kpnmail.nl, tel.013 – 5331518 of Opens window for sending emailineke(at)sinnema.nl,
tel 013 – 8899166. We hopen op een prachtige dag en een volle bus, zodat iedereen nog lang zal napraten over deze activiteit van Groei & Bloei.

 

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Woensdag 21 februari Jaarvergadering (zie ook de agenda op pagina 3) met lezing

Tijd: aanvang vergadering 19.30 uur, zaal is open vanaf 19.15 uur
Adres: Wijkcentrum De Back, Schout Backstraat 33, 5037 MJ Tilburg
Aansluitend aan de vergadering lezing: ‘Beleving van kleur in de tuin’ door Martje van den Bosch Een tuin is bij uitstek een plek om te genieten en rust te vinden, maar ook een plek die nieuwe energie geeft. Hoe we een tuin waarderen en de kleuren erin ervaren wordt mede bepaald door wat we mooi vinden. Iedereen beleeft kleur anders, dat zegt iets over de persoon en het zegt iets over de kleur. Factoren die daar een rol in spelen, komen aan de orde, evenals de eigenschappen en effecten van kleuren. De beleving van kleur in de tuin helpt om je eigen beleving van kleur en je eigen kleurvoorkeur te begrijpen. Maar het is ook een heel praktisch verhaal, met veel aandacht voor beplanting. Niet alleen éénjarige en vaste planten, maar ook bollen, rozen en bomen komen aan bod. Behalve een beschrijving hoor je handige tips voor de verzorging en doe je ideeën op om in je eigen tuin aan de slag te gaan. De presentatie wordt ondersteund door prachtige foto’s in power-point.
Martje van den Bosch studeerde filosofie en was jarenlang docent aan onder andere de Avans Hogeschool. Sinds 2006 is zij fulltime met tuinen bezig: zij schrijft er over, ontwerpt voor anderen en zij werkt in de Tuinen in Demen, die zij met haar man heeft ontworpen en aangelegd. De presentatie is opgebouwd uit twee delen van ongeveer 3 kwartier. Daartussen is een pauze mogelijk. Na de presentatie en in de pauze is het mogelijk om het boek ‘De beleving van kleur in de tuin’ te kopen en te laten signeren (€ 14,99).

Zaterdag 17 maart Voorjaarsevenement in Goirle

Ruilbeurs zaden, stekken en vaste planten, tevens workshop bloemschikken Heemerf Goirle Ook al zin in het voorjaar? Nu het weer langer licht én warmer wordt staan wij als tuinliefhebbers te springen om weer in de tuin aan de slag te gaan. Dit is dan ook de tijd voor het maken en uitvoeren van nieuwe tuinplannen. U hebt nieuwe of andere planten nodig en wilt misschien zelf een keer eenjarigen of groenten zaaien, maar u hebt misschien ook wel planten die te groot worden of zaad van afgelopen seizoen over. Dit keer hoeft u niet voor alles naar een Tuincentrum. Helemaal in stijl met de huidige deeleconomie gaan we ze ruilen!! Het Biodiversiteitsteam Goirle, De Heemkundige Kring en Groei & Bloei afdeling Tilburg e.o. organiseren een voorjaarsevenement waarbij alle particulieren hun overtollige planten en zaad kunnen ruilen met andere tuinliefhebbers. Naast deze ruilbeurs zijn er korte informatierondes over onder andere de groene, onderhoudsvriendelijke tuin en het nut van planten. Er is een stand van een bijenhouder met honing en het maken van waskaarsen. En tenslotte kunt u ook nog deelnemen aan een workshop bloemschikken met voorjaarsbloemen. Wij hopen dus ook onze bloemschikkers te mogen verwelkomen. Het evenement vindt plaats op een prachtige plek, met een leuke kruidentuin en er is ook gelegenheid om het museum te bezoeken. De toegang voor het evenement is gratis, deelname aan de zaden en plantenruilbeurs ook. Voor de workshop betaalt u een bijdrage in verband met het benodigde materiaal. Voor de ruilbeurs graag duidelijk de naam van de plant(en) op een plantensteker of iets dergelijks. Zaden in een goed dichtgeplakte envelop ook met de naam er op. Een foto erbij maakt het natuurlijk extra leuk.
Datum en tijd: zaterdag 17 maart van 11.00 tot 16.00 uur. De workshops bloemschikken zijn gepland tussen 11.00 en 12.00 en tussen 14.00 en 15.00 uur
Plaats: Heemerf de Schutsboom, Nieuwe Rielseweg 41 Goirle
Kosten: toegang gratis, bijdrage workshop voorjaarsschikking wordt nog bekend gemaakt
Aanmelden: voor de workshop bloemschikken uiterlijk 12 maart aanmelden bij k.kolen(at)home.nl
Meer informatie
: exacte tijden informatierondes en kosten workshops binnenkort op https://tilburg.groei.nl en op https://www.facebook.com/Voorjaarsevenement-Goirle, email: voorjaargoirle(at)outlook.com 

Datum en tijd: zaterdag 14 april van 10.30 u tot ongeveer 12.30 uur
Plaats: De Kuil Haagplanten, Kuil 27a, Udenhout
Kosten: leden gratis (max. 2 personen) op vertoon van Groei & Bloeipas, niet-leden € 4,-
Aantal deelnemers: bij 10 deelnemers gaat de excursie door; er kunnen maximaal 30 personen deelnemen
Aanmelden: tot 2 april 2018 bij Jan van Esch, janvanesch10(at)kpnmail.nl. U ontvangt een mailbevestiging. Heeft u geen mailadres, dan kunt u ook bellen met tel. 013 – 53 31 518

 

Zaterdag 14 april Bedrijfsbezoek bij De Kuil Haagplanten

Wij kweken haagplanten in kluit, bak en pot en best wel veel. Graag leid ik u rond in ons bedrijf waar we u een belevin
geven van de productie van haagplanten. Sommige planten zijn in een half jaar klaar voor de klant, bij andere soorten
kan het wel 5 of 6 jaar duren. Werken met planten geeft je het gevoel alsof je in de natuur bezig bent. Het is werk wat
erg veel voldoening geeft. We verkopen onze planten over heel Noordwest Europa. In veel tuinen staan al onze heggen
en het worden er steeds meer. Sinds enkele maanden verkopen we ook rechtstreeks aan de particulier.
Via www.haag-heg.nl kunt u heel ons sortiment bestellen en worden deze planten binnen een week bij u thuis afgeleverd.
Tot 14 april op ons bedrijf, Hans van Strijdhoven, De Kuil Haagplanten.
Datum en tijd: zaterdag 14 april van 10.30 u tot ongeveer 12.30 uur
Plaats: De Kuil Haagplanten, Kuil 27a, Udenhout
Kosten: leden gratis (max. 2 personen) op vertoon van Groei & Bloeipas, niet-leden € 4,-
Aantal deelnemers: bij 10 deelnemers gaat de excursie door; er kunnen maximaal 30 personen deelnemen
Aanmelden: tot 2 april 2018 bij Jan van Esch, janvanesch10(at)kpnmail.nl. U ontvangt een mailbevestiging. Heeft u geen mailadres, dan kunt u ook bellen met tel. 013 – 53 31 518

 

Zaterdag 27 januari 2018 Winterwandeling Landgoed Huis ter Heide, nabij De Moer

Het begint een leuke traditie te worden om in januari een winterwandeling te houden. U herinnert zich mogelijk nog de wandeling op de Regte Heide en de bomenwandeling in Tilburg-West. Dit keer gaan we naar het natuurreservaat Landgoed Huis ter Heide tussen Tilburg, Loon op Zand en De Moer. Het Landgoed is eigendom van Natuurmonumenten en bestaat uit naald- en loofbossen, open velden en prachtige weidse vennen. Onze wandeling gaat deels door de bossen, waarbij we ook enkele vennen passeren. Mogelijk komen we nog oog in oog te staan met de Schotse Hooglanders die daar grazen. Een verrekijker of een fotocamera kan goed van pas komen. We maken een flinke wandeling van bijna 7 km onder leiding van natuurgids Anton van der Galien. Hij vertelt ons over het gebied en laat ons kennis maken met bijzonderheden uit de natuur, waar je doorgaans aan voorbij loopt. Anton was eerder onze gids bij een paddenstoelenexcursie in Den Brand. Na afloop van de tocht (rond half 4) zijn we welkom bij ’t Maoske, waar Groei & Bloei de deelnemers nog op iets lekkers trakteert.
Datum en tijd: zaterdag 27 januari 2018 vanaf 13.30 tot ongeveer 16.00 uur. We vertrekken vanaf Partycentrum ’t Maoske; daar kunnen we ook gemakkelijk parkeren
Plaats: Partycentrum ’t Maoske, Middelstraat 24, De Moer
Kosten: leden gratis (max. 2 personen) op vertoon van Groei & Bloeipas, niet-leden € 4,-
Aanmelden: tot 17 januari 2018 bij Jan van Esch, janvanesch10(at)kpnmail.nl. U ontvangt een mailbevestiging. Heeft u geen mailadres, dan kunt u ook bellen met tel. 013 – 53 31 518 

meer

 

 

 

14
Oct
ZOMERTEMPERATUUR in HERFST
14
Oct
Een opmerkelijke tuin - Blik op de Tuin no. 923