Activiteiten & Actueel

De tuin van Désirée

 De tuinmetamorfose. 

Het begon zo’n 30 jaar geleden, nog niet gehinderd door enige vorm van kennis van tuinplanten, laat staan bomen. 

Op advies van een kwekerij/tuincentrum werd een klein blijvende naaldboom aangeschaft, die een open structuur zou houden. Maximaal 8 meter hoog zou deze worden, maar daar wel ruim 20 jaar over doen. 

De locatie waar we toen woonden, was een gemiddelde achtertuin in een nieuwbouw wijk. 

Toen we na een paar jaar gingen verhuizen naar onze huidige woning, moesten we onze tuin leeg opleveren: zwarte grond en pad rechtdoor! 

Een onmogelijke klus. Een tuin die in 5 jaar tijd met liefde was opgebouwd, moest verwoest worden! 

Een aantal planten, waaronder het boompje konden uiteindelijk maar verhuisd worden. De rest bleef uiteindelijk toch achter, ingeruild voor vloerbedekking en gordijnen voor de nieuwe bewoners. 

Het boompje, toen 3 meter hoog, werd in de voortuin met liefde geplant en sloeg aan. 

Vervolgens groeide deze in 25 jaar uit tot een kaarsrechte prachtige boom, alleen wel al van 34 meter hoog! Het schattige boompje van toen, bleek een Ceder te zijn. Totaal niet geschikt voor een tuin van het formaat van toen en ook niet van nu. 

Helemaal omdat de voortuin een patiotuin is, die aan 3 kanten ingesloten was door woning en garage. De Ceder kreeg het op die plek “benauwd” en begon langzaam aan op een heuveltje te staan. 

Daar er allerlei leidingen door diezelfde voortuin lopen, moest de drastische beslissing genomen worden om de Ceder te laten kappen. 

Dit werd het begin van een tuinmetamorfose. 

De Ceder stond in een toepasselijke omgeving, een bosachtige tuin. Een heerlijke plek om te zitten op hete zomerse dagen. 

Daar ik al lang een bloemenrijke tuin wilde, werd het roer nu drastisch omgegooid. Naast de Ceder werden in oktober 2013 ook de omliggende planten allemaal verwijderd, op de randbeplanting na. 

Daarna was het heel lang wachten op degene, die ook nog de stronk zou komen verwijderen. Dat duurde tot eind april 2014. 

In de tussentijd had het zevenblad explosief zijn intrede gedaan! De enige oplossing was daarom om alle grond tot 2 spades diep minuscuul uit te pluizen tot de kleinste korrel, om zo het zevenblad uit te bannen. Een klus waar we moedeloos van werden, maar gelukkig wel hebben doorgezet. Tot nu toe heeft het geloond. 

Een aantal planten uit het “bos” wilde ik bewaren en had ik opgepot, waaronder Fuchsia magellanica 'Riccartonii' en een soort Geranium. 

Voor de metamorfose van “bos” naar bloementuin had ik uitgebreid research gedaan. De kleuren blauw/paars gecombineerd met alle scharkeringen geel moesten de hoofdkleuren zijn. Daarnaast moest er jaarrond iets in bloei staan. 

Aan de hand van deze lijst een aantal planten ingekocht. 

Op papier was ook de vormgeving en indeling uitgewerkt. 

Toen dan eindelijk ook de stronk weg gefreesd was, kon er gestart worden. Eerst met een niet doorlopend pad, die er voor moest zorgen dat de borders van alle kanten makkelijk toegankelijk zouden zijn. 

Eind mei ’14 waren alle planten geplant, rekening houdend met de verwachte grote, kleur en bloeiperiode. 

In de loop van 2014 werden de 1e aanpassingen gedaan. Een aantal gekregen planten pasten gewoon niet in het ontwerp, wat ik voor ogen had gehad. Dat was namelijk een border opgebouwd met weefplanten en kleine bloemen. En ook omdat sommige planten dood gingen. 

In 2015 kwam de groei er pas echt in. De Geranium (pratense?), die in de bostuin kleine polletjes waren geweest, niet hoger dan 30cm, waren nu 1 meter hoog en een ½ meter in doorsnee! Er stonden er 8 verspreid door de border in. In juni ’15 werkelijk spectaculair in combinatie met de Phlomis russeliana, maar na de bloei stort deze Geraniumsoort totaal in, waardoor je die bij de grond af moet knippen. Dat betekent 4 weken grote gaten in de border. Daarom het aantal Geraniumplanten gehalveerd en andere planten toegevoegd. 

Dit is de ingrijpendste wijziging geweest. 

Verder zijn er in de loop van de tijd voorjaarsbloembollen toegevoegd en in het achterste gedeelte een aantal groenblijvende planten toegevoegd. 

Het resultaat is een tuin die er elke maand anders uitziet; de ene keer blauw/paars, dan een combinatie van blauw/paars met geel, om vervolgens over te gaan naar voornamelijk geel. Het geheel wordt af en toe aangevuld met een warme tint. 

Doordat het een patio tuin is, kunnen we al heel vroeg in het jaar ’s morgens buiten zitten. In de 1e helft van de middag komt het terras in de schaduw van het huis, waardoor het op warme dagen een heerlijke plek is om te relaxen. De temperatuur blijft er tot ’s avonds aangenaam. 

De koele schaduwtuin is veranderd in een zonnige tuin vol bloemen, waarin elk seizoen interessant is.

meer
17
Sep
Plumeria: een kostbaar bezit - Blik op de Tuin no. 919
11
Sep
TOMATENOOGST