Activiteiten & Actueel

Graag nodigen wij u uit voor een kijkje in andermans tuinen!

Bakenbergseweg 178 Arnhem
Beekhuizenseweg 85 Velp
Muntstraat 11 Huissen
Valkenburgstraat 115 Arnhem-Z
Vicariestraat 1 Huissen

 

De tuinen worden op deze dag opengesteld van 11.00 uur tot 17.00 uur

 

Op deze dag kunt u tal van ideeën opdoen in tuinen – groot en klein – van echte tuinliefhebbers.

Ontdek mooie en bijzondere bloemen- en plantencombinaties, wandel door origineel ontworpen tuinen en bekijk allerlei materialen en toepassingen. Een mooie gelegenheid om andere tuinliefhebbers te ontmoeten, tips en trucs uit te wisselen en vernieuwende ideeën op te doen voor uw eigen tuin.

 

Dit jaar kunt u tuinen bekijken in Huissen, Arnhem-Zuid, Arnhem-Noord en Velp.

 

Hieronder de adressen en een korte beschrijving van de tuinen:


Vijzel 3  - 6852 BV Huissen

In deze tuin is een grote verscheidenheid aan planten, die regelmatig van plaats wisselen. De eigenaar karakteriseert de tuin als een experimenteertuin met een vaste structuur.

Toen in 1998 een stuk grond bijgekocht kon worden, was Piet Oudolf de inspirator voor een grassentuin, waarin inmiddels ook een kas staat (nog meer mogelijkheden om te experimenteren maar nu  met zaadjes!). De liefde voor (boom)pioenrozen is wel heel duidelijk.

 

Vicariestraat 1 - 6851 AW Huissen

De twee indrukwekkende, monumentale bomen van meer dan 250 jaar oud (een gewone plataan en een orientaalse plataan) bepalen de parkachtige tuin achter de oude muren. Borders met schaduwplanten en zonminnende planten wisselen elkaar af. Grote mooie gazons geven rust en sfeer en laten het huis tot zijn recht komen.

Verspreid door de tuin verrassende beelden. Een bijzondere tuin midden in het centrum van Huissen.


Muntstraat 11  - 6851 JW Huissen

Je komt ogen te kort om alles te zien in deze grote, prachtige tuin van enthousiaste tuinliefhebbers. Vele borders met o.a. een grote verscheidenheid aan Hosta’s staan langs het gazon. Ook is er een hobbykas met groente en fruit.

Ondanks de grootte van de tuin gaat het echtpaar bewust voor gemak en vereenvoudiging. Bijvoorbeeld door de heggen zo laag te snoeien en uit te dunnen, dat ze gemakkelijk te onderhouden zijn. Er is een diversiteit aan mooie bomen te bewonderen en zelfs een heus bamboebosje.


Laaksevoetpad 3 - 6851GW Huissen

Het vroegere kwekersechtpaar streeft naar een niet te strakke tuin met het hele jaar door bloeiende planten. Dat betekent een grote verscheidenheid aan planten en struiken in deze verrassend grote tuin. De bijzondere middelgrote bomen o.a. cornus contraversa 'variegata' (takken in etages boven elkaar), tulpenboom, liquidamber, echte magnolia, linde, iep en pawpaw zijn de kers op de taart.

Een vroeger veld voor de pony is sedert 2 jaar omgetoverd tot een gazon met rozenplantsoenen met daaromheen ook weer borders. Ook de moestuin ontbreekt hier niet. Echt een tuin om in te wandelen en u te laten verrassen


Isidorusweg 1A - 6851 GC Huissen

Bij aankomst op de Isidorusweg ziet u aan weerszijden Ginkgo’s en Walnotenbomen. De strook grond tegenover het huis, onder de Ginkgo’s en Walnoten, moet nog aangepakt worden. De bomen zullen blijven staan, maar er komt andere onderbeplanting.

U komt de iets hoger gelegen tuin binnen via de tuindeur of de poort aan de zijkant. De beplanting in de tuin is divers: witte sering, hibiscus, magnolia, clematissen, lavendel, spirea’s, geraniums e.a.
Achter een wand met klimop, clematis en Toscaanse jasmijn bevindt zich, de kruidentuin. Vanuit het lagergelegen deel van de tuin kan aan weerszijden de boomgaard in gelopen worden. De hoogstamboomgaard wordt afgeschermd door een meidoornhaag. Er staan verschillende rassen appel, peer en pruim; appelsoorten zijn Brabantse Bellefleur, Notarisappel, Lunterse Pippeling, Zigeunerin, Sterappel, Groningse Kroon e.a. Van de appels en peren wordt na de oogst sap geperst.
Het is heerlijk om door de tuin en boomgaard te wandelen.

Tevens zijn er deze dag Provençaalse stoffen, tafelkleden etc. te koop.


Valkenburgstraat 115 - 6845 HZ Arnhem  en
Valkenburgstraat 121 - 6845 HZ Arnhem

In de Laar-Oost, vlak bij de meubelboulevard, liggen de tuinen van Herman en Leo. De ene is wat losser, de ander wat strakker, maar allebei gebruik makend van het water, dat langs hun tuinen loopt.

De voortuin van Herman en Nellie Willemsen kun je doorwandelen via een kronkelig paadje, zodat je alle planten goed kunt zien.
De achtertuin wordt gezien als een verlengstuk van het water en de overkant. Om het prachtige uitzicht op het water tot zijn recht te laten komen, heeft Herman met de keuze van zijn planten en bomen rekening gehouden met de hoogte en de dichtheid van de plant. Er staat een grote varieteit planten in de borders met in de grindborders bijzondere vetplanten. Op het bankje bij het water kun je je lekker ontspannen.

De tuin bij het hoekhuis op nummer 121 is van Leo van Amstel. Deze is strakker ingedeeld.
Leo heeft wat gemeentegrond bij kunnen kopen en je kunt nu wandelen langs 2 fraaie gazons omringd door strakke borders. Naast en tussen de taxushagen is een zitplekje gemaakt en er is ruimte voor een beeld. Na de rustgevende wandeling kun je je ook hier ontspannen aan het water.

Twee tuinen aan het water, zo verschillend en beide de moeite van het bezoeken waard!


Bakenbergseweg 178 – 6814 MR Arnhem

Deze tuin bestaat uit drie delen; een voortuin in roze/ paarse tinten, een achtertuin in blauw/ wit / geel en een moestuintje in bakken op het zonnige garagedak. Duidelijk de tuin van een verzamelaar; heel veel verschillende bijzondere en minder bijzondere planten, met name grote  bladplanten zijn erg geliefd. 


Bakenbergseweg 246 - 6816 PC Arnhem

“Onze tuin is 10 meter breed en 90 meter lang en ligt in Schaarsbergen.
Een deel van de tuin is bloementuin en een ander gedeelte een groentetuin waar  biologische geteeld wordt. Daarin vind je heel veel soorten groenten zoals doperwten, peulen, suikermais, prinsessenbonen, snijbonen, kapucijners, diverse soorten sla, maar ook verschillende soorten fruit.
De bloementuin bestaat uit een plantenborder deels met gecultiveerde bloemen en deels met wilde bloemen. Het is geen schoon gepoetste tuin, wij houden rekeningen met de omgeving met insecten, vlinders, bijen en vogels en voorkomen het uitdrogen van de grond.
Kom gerust een kijkje nemen”.

In de tuin worden werken geëxposeerd van Ad van Dingenen-kunstenaar

Tuinen en kunst gaan al eeuwen hand in hand, dit komt door de kleurencombinaties die de natuur ons bied. Vanaf zijn vroege jeugd is hij gepassioneerd bezig met creëren van oog-snoepgoed.

Hij heeft het altijd een uitdaging gevonden om mooie werken te maken om daar andere mensen van te laten genieten. Hiervoor probeert hij iedere dag weer, het beste uit zichzelf te halen; het mooiste compliment is wanneer een van zijn werken verkocht wordt en bij iemand anders in huis of tuin mag schitteren.


Van Tienhovenlaan 5 - 6881 AZ Velp

De tuin is zelf ontworpen en aangelegd door twee enthousiaste tuiniers.
Uitgangspunt was een zitje voor ieder zonnig moment van de dag.
Er zijn verschillende ' tuinkamers' gecreëerd  met ieder een eigen zichtlijn. Er is gebruik gemaakt van de hoogteverschillen in de tuin; een grote vijver brengt extra leven.
Veel bloeiende vaste planten en dubbele beplanting zorgen ervoor dat er het hele jaar door iets in bloei staat.


Van Tienhovenlaan 15 – 6881 AZ Velp
  

 “Natuurlijk moet ook in onze tuin gewerkt worden, maar het moet een feestje zijn; het gaat niet om de mooiste tuin,  maar het moet wel strak en kleurrijk zijn !

In onze tuin mag/kun je lekker “onderuit” zitten; er zijn verschillende terrasjes, borders met
bloemen , heesters en een vijver. Er is ook keramische-kunst te zien én te koop !

Ook zijn er enige stekken beschikbaar om mee te nemen.

Dus U bent van harte welkom op de 16e juni”


Beekhuizenseweg 85 - 6881 AG Velp

“De tuin ligt op het zuidoosten met een hoogteverschil van 6 meter. Op de erfafscheiding van de achtertuin (noord) staan 2 reusachtige bruine beuken. Hieronder is een schaduwtuin ontworpen. Ernaast was nog een smalle strook tuin achter de garage en het huis over. Dit hebben we in gebruik genomen als groente- en kruidentuin. Grenzend aan het huis is een zitje onder een pergola gecreëerd, omringd door plantenborders. Dit geheel is voltooid in april 2016.

De voortuin met een lengte van 46 meter en een hoogteverschil van 4 meter is gerealiseerd in oktober 2017. De voortuin is parkachtig aangelegd met een knipoog naar Japan. Veel stenen en Japanse bomen, zoals de Katsura en de Styrax. De Ginkgo mocht natuurlijk niet ontbreken naast de Japanse kornoelje, esdoorns, een keur aan azalea's, hortensia's en Japanse grassen. De waterpartij en het prieel completeren het geheel. Het zal echter nog wel een aantal jaren duren voordat alles helemaal tot zijn recht zal komen”.

  

Wij hopen op een mooie zonnige dag en wensen u veel tuinplezier!

 

 

Commissie Open Tuinendag :

Lydia Littel, Els de Weijer, Ellen van den Akker en Ymkje Wiersema 

 

 

 

 

 

 

 

meer
11
Sep
TOMATENOOGST
08
Sep
Zomerijver