Groentips & Groeninfo

+/- half mei, een ruime maand later....

Na een korte periode met warm weer volgde er een maand met veel kou en zelfs regelmatig nachtvorst, reden om de wormentoren voor de zekerheid toch maar even van een warm 'jasje' te voorzien (zie foto) door middel van het materiaal wat ik ook als bevloeiingsmat gebruik bij het opkweken van de jonge plantjes. Ik had er toch 40m (!) van aangeschaft…

Tijdens deze koude periode leken de wormen weinig actief en heb ik de toevoer van voedsel (lees keuken-groenafval) maar wat geminderd. Geleidelijk aan wordt het nu toch beter weer, de nachtvorsten lijken voorbij. Ik heb een compostemmertje aangeschaft, die ik buiten - net om de hoek van de keukendeur - op een rek heb staan. Ik vul de emmer tijdens het eten bereiden met fijngesneden groente- en fruitafval en doe het zo eens in de 5 tot 7 dagen in de bovenste bak van de wormentoren en dek het af met wat natgemaakte slierten kranten. Dat werkt heel praktisch. Het is een emmertje met geurfilter in de deksel, maar bij openen stinkt de inhoud in het geheel niet tot heden. Maar wellicht is dat midden in de zomer anders.

De wormen zijn blijkbaar inmiddels goed gewend aan hun omgeving, want ik zie ze niet meer op de rand of het deksel. Als ik het deksel van de wormentoren optil, zie ik er wel altijd een paar snel in de diepte verdwijnen. Het lijkt of ze de toevoer nu goed kunnen verwerken, alles wat er in mag van het keukenafval van ons 2 persoonshuishouden gaat er nu in.

Wat mag er in: groente- en tuinafval (hoe kleiner de stukken, hoe fijner de wormen het vinden), theeblaadjes, granen, zetmeel, bloemen (uit eigen tuin / niet bespoten), eierschalen, koffie met filter, karton (eierdozen), krantenpapier, bladeren, zaagsel, paardenmest.

Wat mag er niet in: citroen, sinaasappels, plantenzaden, gras, honden- en kattenafval, vlees, vis, oliën, boter, kaas, dressing, zuivel, gist, gekookt eten. Deze zaken gaan in de GFT kliko

Mijn tuin levert (denk ik) teveel tuinafval op om allemaal in de wormentoren te laten verwerken. Het grovere tuinafval doe ik daarom in de compostbak, die ik weer in ere heb hersteld en inmiddels op vele plaatsen heb laten voorzien van heel veel beluchtingsgaten (dat hebben alle modernere varianten, die van ons had helemaal dichte wanden, is zeker 25 jaar oud). Alleen heel moeilijk verteerbaar blad en wat niet in wormentoren en compostbak mag, gaat in de GFT kliko.

meer

Voor Groei&Bloei Tuininspiratie  Opens external link in new windowKlik Hier

23
Aug
De geur van succes - Blik op de Tuin no. 916
23
Aug
voor t eerst parkieten aan mn plant