Activiteiten & Actueel

Het was voor de tweede keer dat afdeling Salland een meerdaagse tuinenreis naar het buitenland verzorgde. Ditmaal was Yorkshire onze bestemming en wel van 7 t/m 11 juni 2017!

Wat op het programma stond was een tuinbezoek aan acht tuinen waarvan twee in Nederland en zes in Yorkshire, bezichtiging van drie prachtige huizen waarvan twee nog bewoond en een bezoek aan het oeroude stadje York met als hoogtepunt het bijwonen van de even(ing)song, in de mooie, oude kathedraal van York.

Uiteraard zou ook de inwendige mens niet vergeten worden tijdens deze reis...

 

Evenals de eerste keer werd dit een onvergetelijke reis. De weersverwachting van 100% regen viel 100% mee, al regende het toen we, keurig op tijd, op woensdagochtend vertrokken. Onderweg naar Nijkerk voor de eerste tuin, klaarde het al op. Tuin De Wilgenkamp was lekker opgefrist en bracht ons in de juiste stemming.

Brigitte Gentis en haar man onderhouden het oorspronkelijke ontwerp van mevrouw Canneman zoveel mogelijk, de tuin biedt verschillende onderdelen zoals een rozentuin, een vijver en een berceau met mooie vista's naar de omgeving.

De ferry naar Hull wachtte ons vervolgens op waardoor we onze reis lekker ontspannen konden vervolgen. De benen strekken onder het genot van een meewandelend glaasje, rustig dineren, mogelijk heeft iemand nog een gokje gewaagd of iets in de shops aangeschaft, het kon allemaal.

 

Dag 2 bracht ons naar Scampston Hall waar we moderne ontwerpen van de hand van Piet Oudolf als waardig opvolger van Charles Bridgeman en Capability Brown, konden bewonderen. Interessant was de combinatie van de grootschalige formaliteit van de tuin met de natuurlijke 'touch' van plantengroepen. Op speciale tuintafels stonden de door Piet gebruikte planten mooi bijeen gegroepeerd zodat het kleurenbeeld thuis eenvoudig is na te 'apen'.

Het Regency huis wordt nog bewoond door afstammelingen van de grondlegger 400 jaar (!) geleden, is daardoor geen museum met de gids vóór en wij achter het touwtje, hetgeen een bijzondere meerwaarde aan de bezichtiging gaf.

In de kassen stond voor ons een Engelse lunch bestaande uit diverse sandwiches en scones met jammetjes en clotted cream voor ons klaar.

 

Het volgende tuinbezoek bracht ons naar Castle Howard. Een huis, zeg maar soort paleis en tuin meer in Barokstijl. Daar moet je van houden... Het kon niet op. Dat zoiets gigantisch veel geld kost om goed te onderhouden bleek wel in de rozentuin. Die viel een beetje tegen, daar zouden zo drie tuinlieden dagen lang in aan het werk kunnen/moeten.

 

Het hotel in Bradford lag middenin het centrum, oud en nieuw kwamen daar bijeen. Na een uitgebreid Engels ontbijt bezochten we op dag 3 Harlow Carr, aangesloten bij de RHS. Dit is een weelderig park met plekken waar je zo wel de hele dag wilde verblijven. Doelstelling hier is het geven van onderwijs hetgeen je terugziet in de verschillende thema's als een grote kruidentuin, geurende tuin, grassen, wildebloemen borders, gebruiksplanten en een prachtige koele schaduwtuin waar de etage Primula's nog volop bloeiden.

 

Newby Hall was vandaag de tweede pleisterplaats, met een van de mooiste tuinen van Yorkshire. Ook dit huis werd al 400 jaar bewoond door de rechtmatige afstammelingen en is van binnen prachtig gedecoreerd. De tuin is beroemd om zijn 200m lange dubbele border die aan weerszijden van een langerekt graspad ligt wat eindigt op de rivier en aldus een prachtige zichtlijn biedt. Dwars hierop waren verbindingen die naar andere thematuinen voerden. Als je het huis niet wilde bezichtigen kon je ook hier overal je hart ophalen.

Had ik al gezegd dat we hier (weliswaar op eigen gelegenheid) konden lunchen?

 

Vervolgens bezochten we York. Ooit door de Noormannen gesticht al heette het destijds Yorkvik. Het was de allereerste hoofdstad van Engeland, nog voor Canterbury en, heden, Londen. Het is een prachtig stadje met pittoreske straatjes en terrasjes, het was zonnig dus wat wilden we nog meer...

Nu, de evensong (ook wel eveningsong) in de grote kathedraal bijwonen! We werden als groep uit Nederland speciaal welkom geheten. De Anglicaanse dienst duurde ca. 1 uur waarvan er 45 minuten 'spat' zuiver gezongen werd door de jongens en jonge mannen van het York Minsterkoor, allen gekleed in het traditionele witte habijt met een rood onderkleed. Een belevenis!

 

Dag 4 bracht ons naar de enige particuliere Engelse tuin, Jackson's Wold. Deze tuin is alleen gedurende de maanden mei, juni en juli te bezichtigen, daarna gaat de eigenaar, dhr. Richard Cundall, oogsten want hij is oorspronkelijk en nog steeds, boer. De tuin meet in zijn totaliteit 5000m2 waarvan een deel door de bosachtige omgeving loopt. De tuin is gebaseerd op York Gate Garden. Richard heeft de 800m2 siertuin, voormalig boerenland, vorm gegeven. Borders met siergrassen, een pareltje van een Victoriaanse kas, een moestuin, keukentuin en veel bolgewassen en een ommuurde tuin met rozentrellis verdeeld in verschillende kleurvakken. Dit was een heerlijke tuin waarin we onze eigen tuinen meer konden herkennen. En, ook niet onaardig, zij boden voor een zacht prijsje goed doorwortelde planten aan.

 

Burton Agnes Hall was onze laatste Engelse tuin. Haar oorsprong dateert al van 800 jaar geleden al is er 400 jaar geleden een 'nieuw' groot huis naast het oorspronkelijke neergezet. De tuin was ooit Elizabethaans maar is in 1990 opnieuw vorm gegeven. Ook dit huis werd bezichtigd, waarbij opviel dat de huidige afstammelingen enorm veel interesse hebben voor kunst wat het gehele huis door 'gewoon' te bekijken was.

De tuin biedt rood paarse borders, een witte tuin, een kanaaltuin met beplanting, een doolhof van Taxus en nog veel meer om op te noemen. Waar velen ons over verbaasden waren de soms vier meter hoge exemplaren van Echium pininana, een tweejarige typische plant oorspronkelijk uit La Palma, die ook wel de naam reuzenslangenkruid heeft.

Het toeval wil dat hier een soort Bingerden in het klein was met allerlei kwekers die op kleinere tafeltjes hun gewassen aanboden. Ook vielen oude trekkers en auto's te bewonderen voor wie daar interesse in toonde. Een en al maakte wel dat het enorm druk was, gelukkig had de organisatie de lunch voor ons gereserveerd!

 

In Hull lag de ferry ons weer op te wachten voor de nachtelijke overtocht naar de laatste tuin, alweer in Nederland, tuin De Dijkgaerd in Kaatsheuvel. Inmiddels was het zeer warm geworden, menigeen pufte dat het maar goed was dat het niet alle dagen zó warm was geweest.

Broodjes en verschillende drankjes stonden hier voor ons klaar die op meerdere plekken in deze door Ad en Joke Vos zelf ontworpen tuin, genuttigd konden worden.

De tuin bood ons een combinatie van strakke lijnen met een weelderige beplanting, een flink gazon met rondom borders in pastelkleuren (de Phlomis russeliana had het erg warm gehad...) en tuinkamers met een pittiger kleurenschema. De eigenaar was timmerman geweest, hij had een práchtig rozenprieel ontworpen en gemaakt. De vijver met haar dicht beplantte oevers vormde een rustiek onderdeel in deze mooie tuin en daarmee een waardige afsluiting van onze reis! Ook hier waren trouwens weer planten te koop..

 

Zondag in de namiddag waren we weer terug in Raalte, er werd afscheid genomen en men keerde vol memorabele indrukken en sommigen ook met planten, maar in ieder geval met een voldaan gevoel huiswaarts!

 

 

 

meer

 

 

 

17
Sep
Plumeria: een kostbaar bezit - Blik op de Tuin no. 919
11
Sep
TOMATENOOGST