Groentips & Groeninfo

Dorst

Mijn tuin heeft dorst. Langzaamaan krijgt mijn gras bruine plekken en laten de planten hun kopjes hangen. Iedere dag volg ik het weerbericht. Hoera, kans op regen. Natuurlijk valt die altijd ergens anders.
Nu is het moeilijk voor te stellen in deze omgeving, maar wij hebben géén sloot bij onze tuin. Gelukkig wél heel aardige nieuwe buren. “Hoef je niet meer te vragen hoor, gewoon sproeien appt de buurvrouw terug als ik haar vraag of we misschien (net als bij de vorige bewoners) onze pomp bij hun sloot mogen zetten. Hoe was het spreekwoord ook al weer? Beter een goede buur……..
Langzaam veert alles weer op. Mijn arme hortensia’s, die door de late nachtvorst al flink gehavend waren, kan ik bijna horen zingen van blijdschap. Dezelfde buren vragen me een paar dagen later of ik wil komen kijken naar hun tuin. Startende tuiniers zijn het en ze hebben veel krijgertjes, waaronder dus ook flink wat oudere hortensia’s. Ze zien er een beetje slecht uit. Ik stel voor er koemest bij te gooien en flink te gieten, maar eigenlijk staan ze op de verkeerde plek, te droog en te zanderig. Vaak laten we ons ( mezelf soms ook meegerekend) verleiden door wat ons mooi lijkt, zonder na te gaan of het wel past bij de standplaats waar we zo’n plant of heester willen zetten.
Zo kreeg ik laatst een noodkreet van mijn broer. Ook hij had hortensia problemen. Al bij het planten had ik hem voorzichtig gezegd dat het daar waarschijnlijk niet goed ging komen. Maar ja, ze waren zo mooi en zouden daar zo prachtig staan. Waar? Onder de dakgoot in de felle zon, tegen de warme zuidmuur van zijn huis. “Veel water geven” zei ik en dat doet hij dan ook trouw. Als toegift zet hij er zelfs een parasol boven als het te zonnig is! Nu diende zich echter het volgende probleem aan, ze deden het té goed en groeiden voor het raam. “Kan ik ze snoeien” vroeg hij. “Natuurlijk wel, kan altijd, maar dan knip je wel alle bloemknoppen eraf”, was mijn reactie. Dat was dus ook geen optie. Schoorvoetend heeft hij nu ingestemd met het plan om ze in het najaar toch maar naar de achtertuin te verplaatsen.
Al doende leert men.

Jeanette.

meer

 

 

 

17
Sep
Plumeria: een kostbaar bezit - Blik op de Tuin no. 919
11
Sep
TOMATENOOGST