Excursie tuin Djoeke van Zwetselaar

Woensdagmiddag 17 mei hebben we met 9 enthousiaste tuindames een tuinuitje gemaakt naar de tuin van Djoeke van Zwetselaar in Groenekan.

Rond een oud koetshuis uit 1850 liggen de tuin en het atelier van Djoeke. Via de zijtuin kom je in de prachtige tuin, een groot grasveld wat afloopt naar een slingervijver, de oevers beplant met riet, gele lis, fluitenkruid, enz.. De zijkanten met rododendrons en allerlei verschillende planten en struiken die perfect bij elkaar passen, akelei, geraniums, vergeet-me-nietjes, geums in allerlei kleuren, teveel om op te noemen! Aan de overkant van de vijver een weide met wilde planten en bolgewassen, een feest voor de bijtjes en de vlinders. Daarachter weer verschillende tuinkamers met ieder zijn eigen beplanting, een verrassing: de sneeuwklokjesboom.

Na de rondleiding hebben we op het terras thee gedronken met overheerlijke zelfgemaakte cakejes. Djoeke is naast kunstenares/tuinvrouw/bijenhoudster ook voorzitter van de Nederlandse Tuinenstichting. Deze stichting zet zich in voor de instandhouding van groen cultureel erfgoed. Hier heeft ze over verteld en ook dat de stichting op zoek is naar nieuwe donateurs (voor wie geïnteresseerd is: www.tuinenstichting.nl).

Na nog een bezoek aan het atelier zijn we voldaan naar huis gegaan. Al met al een mooie ‘open’ natuurlijke tuin omgeven door prachtige bomen.

Margreet en Jolien

Het begin