Activiteiten & Actueel

Lezing 21 november: Permacultuur in Roemenië

Dinsdagavond 21 november jl. gaven Carmen Todita en Eelke Wiersma in de Kiekmure een lezing over Permacultuur in Roemenië. Met hun bedrijf Careel richten zij zich op het stimuleren van kleinschalige economische bedrijvigheid die aansluit bij de cultuur, de biodiversiteit en de natuurlijke rijkdom van Transsylvania. Hun landgoed, Casa Careel, grenst aan het Nationaal Park Apuseni (De Karpaten). Zij verbouwen daar producten (fruit, kruiden en groenten) zonder kunstmatige toevoegingen en door natuurlijke processen op de juiste manier aan te wenden, permacultuur dus. Ook in het nabijgelegen dorp is sprake van productie op kleine schaal in de vorm van permacultuur. Het motto is: Je oogst voor jezelf en wat over is wordt geruild. Het was interessant kennis te nemen van hun manier van werken waarbij bijna alles wordt hergebruikt.
In 2012 zijn Carmen en Eelke op Casa Careel gestart met het opzetten van Ecotoerisme. Er staan inmiddels enkele eenvoudige blokhutjes, een veldkeuken en een toiletgebouw. Kampeerders die van rust en natuur houden, kunnen hier hun hart ophalen. Op het landgoed en in de omgeving is een rijke flora en fauna te vinden, er leven heel veel insecten en dieren. Op het terrein wordt veel gewerkt door “groene” stagiairs , om werkervaring op te doen. Zij komen uit allerlei landen en helpen o.a. met het snoeien van oude rassen fruitbomen, doen bodemonderzoek, e.d.
In de pauze werden de toehoorders verblijd met heerlijk geurende en smakende hapjes, gemaakt van hun Roemeense producten, zowel hartig als zoet met heerlijke jams. Ook hadden zij theezakjes van kruiden aldaar meegenomen, zoals lavendel, watermunt en vlierbloesem. Het paar woont in de winter in Nederland/Harderwijk. Carmen en Eelke, hartelijk dank voor deze leuke lezing en jullie enthousiasme en bevlogenheid waarmee jullie over je werk met permacultuur hebben verteld! Voor meer informatie, zie hun website: www.careel.eu

meer

 

 

 

11
Sep
TOMATENOOGST
08
Sep
Zomerijver