Activiteiten & Actueel

Bloemschikcursus 2017 - 2018

Les 9, 18 april 2018

Laatste les seizoen 2017 - 2018!.  Een verrassingsavond!  

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Les 8, 28  maart

Thema: 'Pasen'

1) Pasen met berkentakken

Een half open vorm gaan we maken van grof kuiken of dubbeltjesgaas. Dit bekleden we met aan twee kanten bundels berkentakken. Je bevestigt het met wikkeldraad aan het gaas. Onderin is dan het dikste gedeelte. Aan de zijkant wordt het boven steeds smaller. Tussen de berkentakken worden onderin in buisjes bloemen gestoken met eierschaal en/of kwarteleitjes.   

2) Paasbloemwerk op berkenvorm

We gaan zelf een vorm van dubbeltjesgaas creëren die bekleed kan worden met mos en takken (berk,wilg,hazelaar). De bloemen kun je verwerken op een schaaltje met steekschuim of er kan gewerkt worden met buisjes voor de bloemen. Om het bloemwerk met de vorm van de ondergrond mee te laten lopen kun je het beste kiezen voor b.v. franse tulp, zuidewindlelie, calla enz. Voor de paassfeer kan er als afwerking gekozen worden voor veertjes, eierschalen, kwarteleitjes, enz.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Les 7, 7 maart.

Thema: 'Fleurig en gespannen'

 1) Fleurig en gespannen.

 

 2) Verticaal en geweven.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Les 6, 14 februari

'Fleurig'

1) Kleurrijk en sierlijk

In deze tijd van Carnaval en Valentijn gaan we een vrolijk en fleurig bloemwerk creëren. Als ondergrond is gekozen voor een halve tempexbollen, bekleed met repen aspidistra blad, die aan de onderkant zijn afgeplat zodat ze gemakkelijker kunnen staan. Je kunt ze solitair of als duo op een ondergrond zetten. Het steekschuim komt ongeveer 1 cm. boven de bol uit. De rand bekleden we nog met rolletjes blad. Het bloemwerk wordt vrolijk en speels, ook kan er met bloembolletjes gewerkt worden afgewisseld met tulpen, rozen, austoma, berengras e.d.  

2) Compact en ingetogen

Dit bloemwerk heeft een meer ingetogen karakter. Er komt een halve tempexbol met de opening naar beneden op een plat bord of houten schijf. Deze halve bol kan bekleed worden met repen aspidistra blad of plat mos. Bovenop deze tempex bol worden buisjes gestoken afgewisseld met uitgespoelde bloembolletjes. In de buisjes komen kleurrijke bloemetjes, maar het geheel krijgt door deze ondergrond toch een compact karakter.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Les 5, 17 januari 2018.

'Wintertijd' 

1) Gekaderde winter

Hiervoor is een accubak nodig (of andere vierkante waterdichte schaal) met steekschuim wat ruim 1 - 1/2 cm over de rand uitsteekt. Het steekschuim wordt bekleed met black-tai blad. Omwikkel 4 stevige kartonnen repen met wol en maak hier een vierkante vorm van. Het kader van het vierkant vastzetten in de oase. Decoratief winter bloemwerk maken met b.v. eucaris, witte roos, amaryllis, helleborus. Werk met koude kleuren, bv. witte, paarse, blauwe of zwarte wol en maak ook in deze kleuren aangepast het bloemwerk. 

2) Abstract en gekaderd

Op een ijzeren pin maken we een kartonnen raamwerk wat omwikkeld is met wol. Het bloemwerk is geplaatst in buisjes die aan de ijzeren pin komen. Voor het bloemwerk geeft een eucharis of mini-amaryllis een prachtige winterse uitstraling.  Zorg ook hier voor koude kleuren bij het omwikkelen van het gekaderde karton b.v. wit, zwart, blauw, paars.

Resultaten in het fotoalbum

gekaderde winter
abstract en gekaderd
abstract en gekaderd
gekaderde winter

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Les 4,  13 december 2017

'Kerst'   

1) Geschubde dennenappels.
Voor dit kersttafereel gebruikten we een lage schaal die met groen steekschuim is gevuld.
Er wordt vanaf de buitenkant gewerkt met alleen de schubben van hele grote dennenappels die je losknipt of breekt. Een voor een steek je deze schubben in cirkels in het steekschuim. Tussen de schubben komt mos en als decomateriaal malisappeltjes of cranberry bessen (evt. kerstballetjes).

2) Kerst en eenvoud
Op een bord of lage schaal plaatsen we opstaand twee halve tempexbollen, die we bekleden met mos. Hiertussen plaatsen we steekschuim wat bekleed wordt met appeltjes of/en dennenappelschubben.

met 2 halve tempexbollen
lage schaal met geschubde dennenappels

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Les 3,  22 november

'Rijgwerk' 

1) Rijggordijnen.

Het rijgen van materialen kan op vele manieren waarbij er een ketting ontstaat die een perfecte aanvulling kan zijn in bloemwerk of andere  objecten. Bij dit rijggordijn kun je een los gordijn aan een stok maken met allerlei  losse draden met geregen materialen. Ook kun je kiezen om te werken in een lijst of frame waarin draden komen te hangen.

Afhankelijk van de dikte van de te rijgen materialen gebruik je het soort draad. B.v. een wikkelklosje (ijzerdraad) bij eikelhoedjes, rozenbottels,  kastanjes, beukennootjes, houtschijfjes, appeltjes enz. Visdraad of dikker naaigaren gebruik je bij zonnehoed, droogbloempjes/zaaddoosjes, bessen, anjers, judaspenning enz. Ook klosjes kurk, berenklauw e.d. kunnen gebruikt  worden. Hou rekening met krimp en indroging. Als je het gordijn ophangt of in een frame plaatst, kun je er ook buisjes met minder zware bloemen in  plaatsen, zoals gloriosa, fresia of kleine anthurium. 

2) Gespiegeld en geregen

Dit thema kun je op vele manieren uitleggen. Het bloemwerk kan weerspiegeld worden in een spiegel of kan zichzelf weerspiegelen/weerkaatsen en aan twee zijden hetzelfde zijn.  B.v. in een houten raamwerk waar aan beide zijde haakjes komen voor de  kettingen met rijgsels. Voor en achter worden precies dezelfde materialen gebruikt op dezelfde plaats zodat er een weerspiegeling komt.

Een spiegel in een lijst waarvoor je de geregen kettingen hangt geeft een  bijzonder effect en diepgang. Kies hierbij minder zware materialen zoals  b.v. bloemhoofdjes, rozenbottels, judaspenning e.d. Deze verfijndere  materialen weerspiegelen dan op een heel speelse manier.

Rijgmaterialen zijn o.a. eikels, eikenhoedjes, kastanje, noten, beukennootjes, malisappeltjes, rozenbottels, judaspenning, droogbloempjes,  zonnehoed, zaaddoosje. 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Les 2,   25 oktober

Afscheid:

1) Bloei en vergankelijkheid.

In deze tijd van de overgang zomer-herfst-winter is er ook het afscheid van heel veel bloeiende en fleurige materialen in de natuur. Gelukkig komen er wel weer andere prachtige bessen, vruchten en zaaddozen voor terug. Hiermee kunnen we aan de slag om er iets moois van te creëren. In deze tijd staan veel mensen ook stil bij het afscheid van geliefden die zijn heengegaan.

In het bloemwerk dat op een graftakhouder wordt gemaakt komt deze vergankelijkheid tot uitdrukking. Deze graftakhouder wordt gevuld met steekschuim en is een ideale basis voor allerlei soorten bloemwerk zowel voor een tafelstuk als voor op het kerkhof.

Als basis voor dit bloemwerk wordt vooral veel groen verwerkt en ook bessen, zaaddozen, uitgebloeide zonnebloemen, rozenbottels, pompoentjes, ranken en grassen. We gaan groot blad decoratief verwerken zodat er ook voldoende rust ontstaat b.v. aspidistra, fatsia, anthuriumblad, schoenlappersblad e.d. 

2) Speels en hangend bloemwerk

Bij dit bloemwerk komt de vergankelijkheid tot uiting in een hangend en speels object. Als basis wordt ook hierbij een graftakhouder gebruikt met steekschuim die nat gemaakt is. Je kunt dit steekschuim (nat) ook nog omwikkelen met huishoudfolie zodat het beter vocht vasthoudt en minder lekt als je het gaat hangen.

De ondergrond is een basis van groen en grote bladmaterialen. In het hart kunnen uitgebloeide zaaddozen van zonnebloemen gestoken worden of pompoentjes. Ook kun je werken met speelse materialen zoals hop, ranken, bessen, rozenbottels, dadels enz.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Les 1,   27 september 2017

`Polygonum in nazomers bloemwerk`

1) Polygonum als waterdragers.
Polygonumstelen/stokken (duizendknoop) bestaan uit steeds afzonderlijke holle compartimenten die waterdicht zijn zoals bij bamboe. Deze gedeeltes zijn geschikt om bloemen in te verwerken met of zonder buisjes. Bij deze schikking gaan we een bundeling van polygonum maken die zo stevig is dat deze zelfstandig kan blijven staan. Gebruik hiervoor een brede postelastiek of tayrips die je later met b.v. touw weg kunt werken.

Het is gemakkelijk om vooraf te bepalen waar je de bloemen of buisjes wilt verwerken, zodat je dan al gleufjes in de stelen kunt maken (niet te laag in de ruimte; er moet nog wel water in kunnen staan).

Maak er een kleurrijk nazomers geheel van door te werken met de uitbundige pracht van dahlia's, zinnia's, zonnebloemen etc. Het geheel kan naar wens afgewerkt worden met b.v. kale hop-, clematis- of kiwiranken

2) Horizontale polygonumbasis
Dit tafelstuk wordt gemaakt op een rechthoekige ondergrond: schaal - plateau(steigerplank) waarop steekschuim bevestigd wordt. Zorg dat het goed waterdicht is!

De polygonum wordt op een horizontale wijze op en in het steekschuim gestoken. Voor het bloemwerk worden ook hierbij bloemen gebruikt die ons nog een nazomers gevoel geven. Denk aan de kleurenpracht van dahlia's, zinnia's, crocosmia, zonnebloemen, rozenbottels, rozen, ranken, hop enz.
Het geheel blijft een lage horizontale schikking.  

meer

9e bloemschikles. 'Verrassing'

fleurig resultaat
De eerste avond van de bloemschikcursus was een gezellige drukke avond.
Er waren 6 belangstellenden aanwezig en ook zij hadden een mooie vaas met stokken en bloemen gemaakt. Hopelijk gaan ze zich opgeven om ook deel te nemen aan de volgende 8 bloemschikavonden.

Zie de resultaten in het fotoalbum.

.
.
14
Oct
ZOMERTEMPERATUUR in HERFST
14
Oct
ZOMERTEMPERATUUR in HERFST