Activiteiten & Actueel

Mijn tuin heeft voor verrassingen gezorgd.

door Karla Faber (foto's geplaatst van toestemming)

Ik viel bijna van mijn trap toen ik zag dat er vruchten in de Meidoorn hangen en wel van de AKEBIA QUINATA. Toevallig staat er in  “GROEI & BLOEI”  SEPT. 2017 het artikel  “Anne’s aanraders”  waarin zij de Akebia beschrijft. Mijn struik heb ik in april 2002 geplant en geeft inderdaad die mooie chocoladebruin/rode bloempjes, die je echt van dichtbij moet bekijken, want ze hebben de neiging zich achter het mooie blad te verschuilen (in april – mei). Direct gaan de nieuwe loten groeien, die ik dan ook regelmatig moet afknippen, want ze bevestigen zich aan alles wat er rondom groeit.

De plant staat voor een schutting en ik heb hem een eindje over de pergola geleid. 2 Jaar geleden heb ik een paar loten hun gang laten gaan, daar ze al in de Rode Meidoorn klommen. Ik was gewoon nieuwsgierig hoe zich dat ging verhouden. En nu dus 7 vruchten!

In mijn encyclopedie staat : “In gebieden met een zacht klimaat kunnen er vanaf september ook vruchten ontstaan. In ons klimaat ontwikkelt Akebia echter zelden vruchten”. 

 

 

 
  foto: Martin Visser

 

Boomlelie : ook zo ’n wonder 2.30 m hoog en wel 18 bloemen aan één stam; bij elkaar over de 70 bloemen in drie kleurschakeringen.

De bollen heb ik gekregen in een plastic zakje en gepoot in 2012 en niet meer uit de grond gehaald, maar wel goed verzorgd.  foto juli 2017.

 

Ook nog een paar foto’s van de Ananasplant = Eucomis = Groene Lelie; vruchten in oktober.  

 

 

De combinatie Vaste Monnikskap met de spierwitte Zilverkaars is een echte aanrader en staat daar al jaren. 

 

 

De Aronskelk met zijn rood/oranje bloemen is nu
over zijn top heen en gaat omvallen (vanaf 2010). 

 

 

Aangeklede herfststoel 

 

Hartelijke groene groeten en geniet ze van de herfst,

Karla.

meer

 

 

 

17
Sep
Plumeria: een kostbaar bezit - Blik op de Tuin no. 919
11
Sep
TOMATENOOGST