Activiteiten & Actueel

Lezingen van Groei&Bloei Deurne/Venray

We organiseren ieder jaar zo’n 8 lezingen over verschillende tuinonderwerpen: planten, tuinen, tuinontwerpen, vermeerderen, etc. Alle aspecten van tuinieren komen aan de beurt. Iedere keer weer verrassend en een bron van inspiratie voor veel van onze leden.

De lezingen worden gehouden in het Gerardushuis aan de Parkstraat 2, 5752 AP Deurne/Walsberg op de tweede woensdagavond van de maand van 20.00 tot ca. 22.30u. 

Natuurlijk is er een gezellige koffiepauze en vaak krijg je ook een Plant van de Maand [link] mee.

Voor leden van Groei&Bloei zijn de lezingen gratis, niet-leden betalen € 4,- ,-; scholieren betalen € 2,50.

Lezing 10 januari 2018 Hanneke van Dijk ‘Tuinen in Noord-Engeland en Schotland’ aansluitend Nieuwjaarsborrel

In januari beginnen we weer met een gezellige ledenavond op woensdag 10 januari: eerst een lezing en aansluitend onze traditionele aangeklede Nieuwjaarsborrel. We nodigen iedereen uit om met ons een glas te drinken op het nieuwe jaar en te genieten van onze lekkere hapjes. 

We beginnen om 20.00 uur in het Gerardushuis aan de Parkstraat 2, 5752 AP Deurne/Walsberg.

Voor de lezing hebben we Hanneke van Dijk uitgenodigd. Zij is auteur van groenboeken die erg de moeite waard zijn, omdat ze zowel van een hoog wetenschappelijk niveau zijn als ook vol staan met weetjes die aan het leven van een tuinliefhebber kleur geven. Daarnaast reist ze veel en houdt zich bezig met fotograferen.

Ze komt ons vertellen over tuinen in Noord-Engeland en Schotland.

Bijna niemand weet dat daar zoveel mooie tuinen te zien zijn. Er zijn veelal grote, ommuurde tuinen waar je soms wel vier tuinlieden voor nodig hebt. Het zal je verbazen hoeveel rozen en andere prachtige bloemen er te bewonderen zijn.

Lezing 14 maart 2018, Henny van der Wilt ‘Mooie plekjes in Nederland’

Op woensdag 14 maart staat de lezing “Kris kras door Nederland, mooie plekjes” van mevrouw Henny van der Wilt op het programma. Ze komt al voor de derde keer naar Deurne om voor onze vereniging lezingen te houden. We kennen haar als een boeiende vertelster en we verheugen ons erg op haar komst.

Henny Van den Wilt leidt haar lezing als volgt in:

Mooie plekjes in Nederland

We fietsen, varen, vliegen en wandelen door en langs prachtige streken van ons land. We gaan naar de Ooypolder bij Nijmegen, waar in de uiterwaarden wilde runderen en paarden lopen. We gaan naar de oudste eik , die staat op de Fleringer Es bij Tubbergen . We bezoeken kasteel Twickel in Delden en gaan langs vele landgoederen in oosten des lands. Het rivierengebied en de duinen van Oost Voorne, De Weerribben, het Vechtplassengebied, de Waddeneilanden en nog veel meer. Overal zoeken wij naar bijzondere bomen , bloemen en vooral orchideeën. Ons landje mag dan klein zijn, maar de verscheidenheid is enorm !

Je krijgt zo al zin om zelf eens te gaan kijken als je ergens in de buurt bent.

We beginnen om 20.00 uur; Gerardushuis, Parkstraat 2, 5752 AP Deurne

11 april, lezing ‘Weg met de buren!’ door Cor van Gelderen

Voor onze maandelijkse lezing op de komende ledenavond van woensdag 11 april hebben wij de heer Cor van Gelderen uitgenodigd.

Het is “Weg met de buren! Of hoe je de buren op een vriendelijke manier uit het zicht krijgt”.

Iedereen wil in zijn tuin graag uit het zicht zitten. Cor van Gelderen heeft daarvoor een aantal 'groene' mogelijkheden op een rijtje gezet. Denk bijvoorbeeld aan slank opgaande bomen die voor weinig ruimteverlies zorgen of klimplanten die een ideale zichtbreker kunnen zijn, maar ook een lelijke gevel eenvoudig kunnen wegtoveren. Het wordt een lezing met een knipoog.

De heer van Gelderen is een plantenkenner en verbonden aan de bekende Plantentuin Esveld in Boskoop. In de afgelopen jaren heeft hij een enorme ervaring opgebouwd in het realiseren van tuinprojecten, van hele parken tot stadstuinen.

We beginnen om 20.00 uur; Gerardushuis, Parkstraat 2, 5752 AP Deurne

Lezing 9 mei, ‘Kleine diertjes, echte wilde beesten’, door Ger Eikholt

Voor onze laatste ledenavond voor de zomer hebben we op woensdagavond 9 mei de heer Ger Eikholt uit Mook uitgenodigd voor de lezing. 

De lezing gaat over die duizenden echte wilde dieren die iedereen in zijn tuin heeft. Sommige zijn gehaat, andere geliefd, maar van de meeste weet je niet dat ze er zijn.

Het is daarom interessant om eens een andere bril op te zetten en je te verdiepen in die enorme biodiversiteit die zich dag en nacht manifesteert in onze tuinen.

De heer Eikholt wil ons laten zien hoe elk leventje op zich de moeite waard is om te bekijken. Hij wil je ook de ogen te openen, zodat je op safari kunt te gaan in eigen tuin.

We beginnen om 20.00 u in het Gerardushuis, Parkstraat 2 5752 AP Deurne/Walsberg.

Lezing 12 september, ‘Europese wilde planten’ door Leo Brand

Aan de hand van mooie foto’s vertelt veldbioloog Leo Brand in de lezing op 12 september 2018 over een groot scala aan de meest voorkomende wilde planten uit België, Duitsland, Frankrijk, Portugal, Griekenland en Italië met daar tussendoor af en toe soorten die wel heel erg bijzonder c.q. zeldzaam zijn en die je maar sporadisch vindt.

Hij begint met een aantal soorten die in ons eigen land te vinden zijn; dat hoeven niet eens altijd die zeer zeldzame soorten te zijn, want ook de eenvoudige soorten kunnen voor verrassende plaatjes zorgen.

Kortom een lezing die voor iedere tuinier/plantenliefhebber heel wat te bieden heeft.

Als je alvast wat achtergrond over Leo Brand wilt lezen, zie dan zijn website-pagina

We beginnen op woensdagavond 12 september om 20.00 uur in het Gerardushuis, Parkstraat 2, 5752 AP Deurne.

Lezing 10 oktober, ‘Zachte winters, nieuwe kansen’ door Hans Kramer

Voor de komende ledenavond op 10 oktober 2018 hebben we Hans Kramer van de biologische kwekerij De Hessenhof uit Ede uitgenodigd. We beginnen als gebruikelijk om 20.00 uur in het Gerardushuis, Parkstraat 2, 5752 AP Deurne.

In de dertig jaar dat zijn kwekerij nu bestaat is deze uitgegroeid tot een plek waar men van heinde en ver naar toe gaat, ook vanuit het buitenland. Op de moederbedden zijn zo’n 6000 soorten te bewonderen, maar op de verkoopbedden vind je altijd meer dan tweeduizend soorten. Alle planten worden zelf vermeerderd en opgekweekt; er wordt niets ingekocht. Dat is uniek te noemen.

Als onderwerp voor de lezing hebben we gekozen voor "Zachte winters, nieuwe kansen, gemakkelijk genieten van exotische planten." 

Elk jaar probeert Hans Kramer met zijn team wel een paar honderd nieuwe planten en variëteiten uit. Veel van deze planten komen uit streken als Zuid-Afrika, Zuid-Amerika, Californië, India, Zuidoost-China en Taiwan. Gebieden die een veel warmer klimaat hebben dan het onze.

Met de ervaringen van de laatste tien jaar is het verbazingwekkend welke van deze planten er allemaal op de kwekerij overleven. Het is niet zozeer de warme zomer die daarbij de doorslag geeft, maar vooral de milde winter, die het voor veel planten mogelijk maakt om in het voorjaar zonder beschadigingen weer uit te lopen. Vaak scheelt het ook om juist niet zoveel aan de grond te doen, deze aan de schrale kant te houden om de planten veel beter te laten overwinteren.

In de lezing worden veel van deze planten getoond met tips hoe je ze vaak met een klein beetje hulp toch door een strengere winter heen helpt.

Een aantal van de besproken planten zal Hans Kramer voor de verkoop meenemen.

Lezing 14 november, ‘Bollen en knollen van Zuid-Afrika’ door Hans Huizing

Voor de komende ledenavond op 14 november 2018 hebben we Hans Huizing met zijn lezing ‘Bollen en knollen van Zuid-Afrika’ uitgenodigd. We beginnen als gebruikelijk om 20.00 uur in het Gerardushuis, Parkstraat 2, 5752 AP Deurne

Wat je te zien krijgt is overweldigend, maar toch slechts een kleine greep uit de enorme hoeveelheid soorten bolgewassen uit Zuidelijk Afrika. Waarschijnlijk het gebied met de grootste verscheidenheid aan bolgewassen op aarde.

De meeste planten zijn gefotografeerd op hun natuurlijke standplaats in de Oost-Kaap provincie tijdens botanische reizen in februari 2010, 2014 en 2017 in het zomerregengebied tussen Port Elizabeth en de grens met Lesotho. De verscheidenheid aan bloeiende planten tijdens deze reizen is ronduit overweldigend.

Wist je trouwens dat onze Gladiool Zuid-Afrikaanse voorouders heeft? En dat het geslacht Gladiolus alleen al meer dan 250 verschillende soorten telt? Vooral de zomergroeiers zijn heel mooi en hier gemakkelijk te kweken. Als voorbeeld noemt hij de prachtige Gladiolus ecklonii die gewoon bij hem in de tuin bloeit. Kijk maar eens op zijn website Opens external link in new windowwww.hanshuizing.nl 

Een groot aantal van de getoonde soorten kan met de juiste behandeling ook gemakkelijk in Nederland gekweekt worden. Een aantal soorten kan met wat winterbedekking in strengere winters hier gemakkelijk overleven. Maar met het veranderende klimaat is dat eigenlijk nog nauwelijks nodig.

De meeste bollen bij hem in de tuin komen op eigen kracht de winter door. En de wat gevoeliger soorten kunnen vanaf eind april/begin mei gewoon buiten in de pot of ingegraven in de tuin gekweekt worden.

meer

Laat je inspireren door een lezing.

‘Een tuin die af is, is dood.’ Een uitspraak van de Engelse schrijver H.E. Bates die toch wel erg veel waarheid bevat. Een tuin is altijd in beweging. Oude planten er uit, nieuwe er in, een andere indeling. Bij de lezingen die we organiseren kun je volop inspiratie opdoen om jouw tuin levend te houden. Maar ook als je niet van plan bent om je tuin aan te passen, is een lezing vaak interessant en zeker altijd gezellig. Je bent van harte welkom!

14
Oct
ZOMERTEMPERATUUR in HERFST
14
Oct
Een opmerkelijke tuin - Blik op de Tuin no. 923