Diversen

Nieuwsbrief nov 2017 nr. 10

Opening

Beste leden

Terwijl ik dit schrijf schijnt de zon prachtig door de geel/oranje herfstbladeren. Toch nog een indian summer!! Toch is november een beetje lastige maand. De december activiteiten verdringen november al weer.

Ook bij ons. Onze bloemschiksters gaan gedurende de kerstperiode wederom Havezate Mensinge in Roden versieren . En wel de eetzaal, kan niet mooier, denk ik dan. De eetkamer is  nu eenmaal het centrale punt in huis tijdens de festiviteiten in december.

December is ook de maand van de kerstfairs. Altijd mooi en sfeervol versierde stands om van alles te bekijken en te ontdekken.

In de tuin is in deze maand ook nog wel het nodige te doen. Omgewaaide bomen opruimen. Blad ruimen!! Kortom, voor u het weet zit u bij de kerstboom het blad GROEI en BLOEI te lezen

Hartelijke groeten,

Thea van Gool, bestuurslid.
info@vangoolbv.nl
06 53582346

 

 

Jaarprogramma 2017-2018

GROEI & BLOEI AFDELING RODEN

Lezingen, locatie: Het Wapen van Drenthe, Heerestraat 1, Roden

Aanvang: 20.00 uur (behalve jaarvergadering om 19.30 uur)

 

Donderdag 18 januari 2018

Film over "In het land van de Drentsche Aa" door filmproductie Night Hawk uit Assen

Dit mag u niet missen! Deze film, werkelijk over alle onderwerpen in de natuur, is prachtig. Deze bevlogen natuurfilmers hebben zo veel gemaakt, dat het ook interessant is om hun website te bekijken.

U zult zeker enthousiast worden.

Nighthawk Production Assen.

Jaarvergadering voor leden

Dinsdag 13 februari 2018

Aanvang:19.30 uur

Dinsdag 13 februari 2018

Lezing:  De aardappel en de dahlia  door Brian Kabbes

Aardappel en Dahlia, op het oog een wonderlijke combinatie, toch is er een overeenkomst. Beide zijn knoldragende planten. Reuzen en dwergen, felle kleuren en zachte pasteltinten. Tijdens deze diavoorstelling maakt u kennis met de veelzijdigheid in kleur en vorm van de aardappel en haar boeiende familieleden.  Vooral de oorspronkelijke aardappel uit Zuid Amerikaanse  Andes komt aan bod. Ook een andere knolvormige plant komt aan de beurt, de dahlia.

Bekend zijn vaak de dubbelbloemige tuindahlia’s in bonte kleuren. Maar ook zijn de oorspronkelijke wilde voorouders minstens zo interessant.  Wij nemen u mee naar een reis die wij maakten op zoek naar wilde dahlia soorten in de jungle van Mexico. Hier zal duidelijk worden dat de aardappel en dahlia meer met elkaar gemeen hebben dan menigeen zo op het oog zou zeggen.

Aanvang: 20.30 uur (na jaarvergadering)

Dinsdag 13 maart 2018

Lezing:  Zomerbollen, maandenlang plezier. Door Dineke Logtenberg van  “De Boschhoeve”

Volkomen onterecht halen veel mensen hun neus op voor zomerbloeiende bol- en knolgewassen. Ze denken dat het moeilijke planten zijn, die veel zorg vereisen. Terwijl de meeste kuipplanten licht, water en ruimte vragen in de winter, kunnen veel zomerbollen heel eenvoudig in kistjes of droog in de pot weggezet worden.  Sommige soorten kunnen, met of zonder een winterdek, zelfs gewoon in de volle grond blijven zitten. Eenmaal aan de groei gebracht in het voorjaar, kunt u er maandenlang plezier aan beleven.

We nemen u tijdens deze lezing mee langs potten vol roodsterretjes en ouderwetse begonia’s, geurende Abessijnse gladiolen op een warme zomeravond, diverse soorten lelies, en rijk bloeiende Agapanthussen.  De moestuin wordt een waar lustoord met vrolijke oranje Crocosmia’s en prachtige dahlia’s in diverse kleuren. Ook de borders op kleur in de tuin krijgen juist een extra pittig accent door het gebruik van deze lang doorbloeiende bolgewassen.

De lezingen zijn gratis toegankelijk voor leden.

Niet leden betalen Euro 3,50

 

VIOLENFESTIVAL

Locatie: ‘De Paardestal’, Hooghaar 1, Peize

Zondag 11 maart 2018

Aanvang: 11.00 uur- 16.00 uur toegang gratis

 

PLANTJESDAG

Locatie: ‘De Paardestal’, Hooghaar 1, Peize

Zondag 6 mei 2018

Aanvang: 11.00 uur-16.00 uur toegang gratis

 

WORKSHOP

Locatie: Clubgebouw De Vrije Tijd Tuinders, Westeresch 18, Roden

Woensdag 13 december 2017

Kerstbloemschikken

Aanvang: 19.30 uur

 

 

BLOEMSCHIKCURSUSSEN

Locatie: Clubgebouw De Vrije Tijd Tuinders, Westeresch 18, Roden

Gevorderden: 6 lessen op dinsdagavond aanvang 19.30 uur

3 oktober 2017      31 oktober 2017    28 november 2017

23 januari 2018     20 februari 2018    20 maart 2018

 

Aanmelden voor de workshop en bloemschikcursussen kan bij Gerda Fluks, bloemschikcoördinator, tel. 0594-632195 of e-mail: gerda.fluks@gmail.com

 

Open Tuinen Carrousel 2017

Open Tuinen Carrousel 9 en 10 september 2017.

In de regio Roden deden er 7 tuinen mee. Het was een succes. Zaterdag viel het weer een beetje tegen maar de zondag maakte het goed met de zon erbij.

Het aantal bezoekers was gemiddeld 40 per dag.

De bezoekers kwamen tevens van buiten de regio zoals uit Hoogezand, Slagharen en Groningen.

De mensen vonden het leuk, dat ze nu de gelegenheid kregen om tuinen te bezichtigen op een ander tijdstip dan in voorgaande jaren. Nu waren er grassen, dahlia’s, tomaten (die ze konden proeven) en pompoenen te zien.

Volgend jaar gaat de Carrousel weer door. Regio Roden is open samen met het landelijke weekend. 

Hopelijk wordt het volgend jaar weer een succes.

 

Mensinge

Een aantal dames van de groep gevorderde bloemschiksters verzorgt een aantal keren per jaar, bij speciale gelegenheden, de aankleding van de verschillende of enkele kamers met bloemstukken. Vaak is dit met Pasen en de Kerstdagen. Ook in de herfstperiode zijn de dames bezig geweest. Foto's hiervan zijn te vinden op de site.

Met de komende Kerstdagen wordt de eetzaal door de dames ingericht. Andere kamers worden door bloemisten uit Roden en de regio ingevuld. Tevens wordt het voorterrein sfeervol aangekleed.

Best de moeite waard om eens te kijken. De Kersttentoonstelling wordt 15 december geopend en is te bezichtigen van zaterdag 16 december tot en met woensdag 27 december. 18 en 19 december en 1ste Kerstdag is de tentoonstelling gesloten. Kijk voor de openingsuren ook op de site van Mensinge.

 

 

 

Kerstworkshop

Workshop Kerstbloemschikken op woensdag 13 december

Bij voldoende deelname organiseren we dit jaar een kerstworkshop op woensdag 13 december.

Er is keuze uit 2 werkstukken, zie foto's.

De kosten bedragen 17,50 euro inclusief materiaal. Niet leden van Groei en Bloei betalen 20 euro.

De kosten kunnen worden overgemaakt op rek. nr. rek NL54RABO0399413073 t.n.v. KMTP Roden 

De workshop vindt plaats in het Trefpunt van de Vrije Tijd Tuinders aan de Westeresch in Roden. De ingang van het park bevindt zich naast de brandweerkazerne. De aanvang van de workshop is 19.30 uur.

Aanmelden kan tot 5 december bij Gerda Fluks-gerda.fluks(at)gmail.com-tel. 0594-632195

Sponsoren

Ter afsluiting

De tiende digitale nieuwsbrief (november 2017, 3e jaargang) van Groei&Bloei Roden en omstreken is verschenen. Vier keer per jaar kunt u een nieuwsbrief verwachten, in september, november, januari en april. We hopen dat iedereen die digitaal bereikbaar is, rechtsreeks of via anderen (kinderen, kleinkinderen, buren, enz.) zijn/haar emailadres aan ons doorgeeft (info@roden.groei.nl), zodat wij u volledig kunnen informeren. 

De nieuwsbrieven zijn ook op onze website geplaatst www.roden.groei.nl. 

meer

 

 

 

11
Sep
TOMATENOOGST
08
Sep
Zomerijver