Groentips & Groeninfo

Blijkbaar willen veel mensen meer weten over tuinontwerpen, want de zaal is goed gevuld. Voor ons staat Martin Knol, tuinontwerper uit Delfzijl, 21 jaar werkzaam geweest in het onderwijs en nu geheel gericht op tuinontwerpen, met de nadruk op Groenbeleving, relatie groen en gezondheid.

Wat doet hij zoal: ontwerpen van belevingstuinen (zorg, onderwijs), stukjes schrijven voor Wonen & Co en tuinbladen, maar ook organiseren van tuinreizen.

Hij laat verschillende foto’s van tuinen de revue passeren: kunstenaarstuin De Verbeelding, Villandry in Frankrijk, tuinen van Mien Ruys. Er is zoveel mogelijk.

Hoe word je nu een goede tuinontwerper, dat is de vraag van vanavond. Naast kennis van planten is ook inspiratie, fantasie en creatief denken nodig. Je kunt een ontwerp aan laten sluiten bij het landschap, bij architectuur van bijvoorbeeld een gebouw of luisteren naar de wensen van mensen. Aan laten sluiten bij het landschap gaat niet werken in een stadstuin, dan kijk je meer naar het huis of naar de wensen van de bewoners. Zo is dat iedere keer weer anders.

Inspiratie doe je op in andermans tuin: ga kijken, maak foto’s. Particuliere tuinen zijn geschikt, maar ook tuinen van Piet Oudolf, de tuinen van Mien Ruys enz. Laat foto’s afdrukken, rangschik ze en kijk goed na welke plaatjes je daadwerkelijk wil gebruiken in een ontwerp. Martin kijkt veel naar bladcontrasten, close-up foto’s van bloemen, lijnenspel en sfeer. Stop niet teveel vormen in een (kleine) tuin, dat wordt snel te druk. Ook psychologische  aspecten spelen mee. Een cirkel in de tuin zorgt ervoor dat mensen stilstaan, vierkanten laten mensen bewegen. Ronde vormen zijn heel geschikt voor een pijpenla tuin. In een grote tuin kun je meer organische vormen gebruiken, maar ook daar geldt: niet te veel.

Plantenkennis is erg handig, maar ook de samenhang in groeiwijze, kleur, sfeer, materiaalkennis en gevoel voor stijl en verhoudingen.

Hoe gaat Martin te werk met een ontwerp: maak een stappenplan met verschillende kaartjes.

-          Eerst huis intekenen

-          Functies aangeven: zit plek, waar is zon/schaduw, vuilcontainers, privacy, inkijk, parkeren

-          Looproutes, vlekkenplan (nog niet gedetailleerd intekenen)

-          Zichtlijnen intekenen, maak ze lang!

-          Schaduwlijnen.

Leg iets van blokjes of lijnen (behang) onder het papier, dat tekent gemakkelijker. Begin dus niet te gedetailleerd, maar maak verschillende ontwerpen waar voorgaande stappen op staan. Eén vorm geeft rust, maar is ook saai…Werk dan de schets uit met meer details tot een voorlopig ontwerp. Een dwarsdoorsnede maken is ook goed (hoogte bomen, hagen, mensen).

Martin doet veel met Groen en gezondheid. Belevingstuinen bij zorginstellingen en ziekenhuizen zijn erg belangrijk voor gedrag, welbevinden en gezondheid van mensen. Hij laat voorbeelden zien, bijvoorbeeld een chemotuin voor mensen die chemo’s volgen. Maar ook tuinen bij dementerenden en jongeren met autisme. Buiten zijn is erg belangrijk, maar dat wisten wij als echte tuinliefhebbers natuurlijk al lang…..

Inspiratie genoeg opgedaan vanavond, Martin bedankt! Nu maar wachten tot het voorjaar, zodat we snel met deze tips aan de slag kunnen!

meer
11
Sep
TOMATENOOGST
08
Sep
Zomerijver