Groentips & Groeninfo

Operatie Steenbreek in Lelystad

Operatie Steenbreek is een landelijke organisatie die het ‘verstenen’ van tuinen tegen wil gaan. Meer groen is immers goed voor mens en dier.

Operatie Steenbreek is een initiatief van een aantal landelijke organisaties die allen groen gerelateerd zijn. Onze landelijke Groei en Bloei is één van de werkgroepleden, maar ook de Rijks Universiteit Groningen, Hogeschool Van Hall Larenstein, de Vogelbescherminjng, de IVN en vele anderen organisaties doen actief mee. En allen met hetzelfde doel: mensen enthousiast maken om hun tuin te vergroenen.

De negatieve gevolgen van verstening worden daarbij onder de aandacht gebracht. Denk hierbij aan de afbreuk van de biodiversiteit en aan klimaatverandering. Minder groen in de tuin betekent minder vogels, insecten en andere dieren. We kennen allemaal het verhaal dat de huismus het moeilijk heeft. Huismussen leven al eeuwenlang in de omgeving van mensen. Vroeger broedden ze massaal onder de daken van huizen, maar veel van die daken zijn door moderne woningbouw voor hen ontoegankelijk geworden.  In de jaren zeventig waren er nog tussen de 1 en 2 miljoen huismussenpaartjes, nu broeden er tussen de 500.000 en 1 miljoen paartjes in ons land en dit aantal neemt sterk af.

Maar Operatie Steenbreek schenkt ook aandacht aan de hoosbuien. Hier krijgen we de laatste tijd steeds meer mee te maken. Dit regenwater moet snel worden afgevoerd om overlast te voorkomen. Dit betekent een enorme druk op het riool. Burgers die hun tuin vergroenen leveren een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid van hun buurt.

Als plaatselijke gemeente kun je je aansluiten bij de Operatie Steenbreek. Inmiddels zijn er al meer dan 48 landelijke gemeenten die zich hierbij hebben aangesloten, waaronder grote steden als Den Haag, Alphen a/d Rijn, Amersfoort, Apeldoorn, Ede, Gouda en Leiden. Maar ook kleinere gemeentes als Laarbeek, Oss en Bernheze hebben inmiddels hun naam verbonden aan dit initiatief.

We zijn blij dat ook de Gemeente Lelystad enthousiast is geworden om zich aan te sluiten bij deze operatie. Immers, hoe meer groen we in onze tuinen zien, hoe beter we dit vinden.

Op 26 februari om 10.30 uur vond de officiële aftrap in onze gemeente plaats op het Stadhuisplein. Burgemeester Ina Adema plantte als officiele openingshandeling een appelboom. Uiteraard geholpen door een Lelystedeling van de toekomst, mét groene vingers!

Voor meer informatie over de operatie Steenbreek: Opens external link in new windowwww.operatiesteenbreek.nl


Fotocredits: Liezeke Bianchi (links) en Fotostudio Wierd (midden en rechts)
meer

 

 

 

Heb je al een kijkje genomen in de nieuwe webshop van Groei&Bloei?

 

 

14
Oct
ZOMERTEMPERATUUR in HERFST
14
Oct
ZOMERTEMPERATUUR in HERFST