Dagtocht 'Grensgeval'

Woensdag 13 juni 2018

Gaat u mee met deze bijzondere tuinreis? We bezoeken een drietal tuinen in Duitsland en één tuin in Nederland. In de tuinen zijn geen planten te koop.

Net over de grens bij Nijmegen liggen een aantal tuinen die een bezoek beslist waard zijn. We beginnen bij Viller the Garden waar met een dubbele border van 35 m2 een ode wordt gebracht aan Gertrude Jekyll. Zij was een Engelse tuinvrouw die van grote invloed is geweest op de tuinhistorie door de ruim 400 tuinen die zij heeft ontworpen en de vele boeken die ze heeft geschreven. Zie ook www.villerthegarden.com.
Eigenaren: Frank Fritschy und Dorothee Dahl.

Manfred Lucenz en Klaus Bender tuinieren al jaren waardoor ze over heel veel plantenkennis beschikken. Gedurende een jaar hebben zij hun wetenswaardigheden in de tuin beschreven in een maandelijks artikel in het tijdschrift Groei & Bloei. De tuin begint in het vroege voorjaar met de kleur van heel veel bloembollen en blijft met tal van andere bloeiende planten een feest tot in oktober. Zie ook www.lucenz-bender.de.

Garten Imig wordt ook wel de moeder-dochter-tuin genoemd. Zowel de moeder als de dochter wonen, met hun gezinsleden, in de grote boerderij. Rondom is een romantische tuin aangelegd en wie goed kijkt kan zien welk stuk van de moeder en welk van de dochter is. Decoratie is in Duitse tuinen erg belangrijk. Ook hier wordt dat toegepast maar op een stijlvolle wijze. Zie ook http://www.imig-gerold.de/

Tenslotte gaan we naar tuin De Villa in het Nederlandse dorpje Persingen, vlak bij Nijmegen. In de voortuin ligt de knot-garden. Alsof de Buxus in groen en bont over elkaar heen is gevlochten. Achter het huis de vaste-planten borders rondom een groot gazon. Hier ligt ook de moestuin. Als we door het grote hek gaan, komen we in een weide waar een klein arboretum is gemaakt met bijzondere bomen. Via een lang pad met een monumentale haag erlangs komen we helemaal achter in deze grote tuin. Hier hebben de tuineigenaren een grassentuin gemaakt gecombineerd met vaste planten die passen in een prairietuin. Steeds zijn er doorkijkjes naar het omringende landschap van de Ooijpolder. Zie ook http://tuindevilla.nl/.

Vertrektijd en opstapplaats: 8.15 uur vanaf de sportvelden aan de Heemradenlaan in IJsselstein. We verwachten daar rond 20.00 uur weer terug te zijn. U dient zelf voor een lunchpakketje te zorgen.

De prijs bedraagt € 73,- voor leden en € 77,- voor niet leden.
Dit bedrag is inclusief: comfortabel reizen in een touringcar, ervaren en plezierige reisleiding, de entree van de tuinen, gedurende de hele dag koffie/thee (+evt. wat lekkers) en een diner. Het diner is in restaurant De Oude Duikenburg in Echteld (Betuwe), www.duikenburg.nl.
Als u het bedrag overmaakt op NL 69 RABO 0134 3608 85 tnv KMTP IJsselstein heeft u zich opgegeven voor de reis. Aanmelden voor 28 mei 2018.

Westland, bollenstreek…Blik op de Tuin no. 850
Volkstuin: nat eind, slecht begin