Groentips & Groeninfo

Jan Dijkstra, ons vooral bekend vanwege zijn siergrassen in kwekerij Aan de Dijk te Oudeschip, deelt deze avond met zo’n 25 mensen zijn enthousiasme voor schaduwplanten.

Schaduwplanten moeten het meestal niet van de bloemen hebben, maar hebben vaak prachtig blad of bijzondere bessen. Jan laat ons diverse plaatjes zien van meestal onbekende schaduwplanten.

Ik noem er hier een aantal:

Diphylleia sinensis: prachtig blad en mooie bessen, Syneilesis aconitifolium: soort parapluplantachtige schaduwplant. Boehmeria biloba: blijft mooi lang groen, geen slakken.

Peltoboykinia tellimoides: komt met mooi rood blad uit de grond, bloeit mooi en kan goed op vochtige grond. Jeffersonia diphylla: groeit goed op klei, laagblijvend (leuk om vooraan in de border), bloeit heel laat in seizoen (okt/nov). Bergenia ciliata ‘Dumbo’: mooie Bergenia met  30/35 cm groot blad, kan ook mooi in pot.

Planten met geel blad wat mooi oplicht in de schaduw: Lelietje-van-Dalen (Fernwood ‘Golden slippers’), Polygonatum ‘Golden Gift’, een salomonszegel met geel blad, Adonis amurensis Fukujukai, een winterbloeier die langzaam groeit en daarom prijzig is.

Impatiens omeiana, een winterhard vlijtig liesje, een goede bodembedekker voor vochtige grond, ‘Sango’ is oranje bloeiend. Kan ook in potten.

Een leuke najaarsbloeier die ook wat zon kan hebben is Leucoseptrum ‘Gold Angel’, bloeit rijk.

Disporum ‘Night Heron’ prachtige bloeier voor in schaduw, deze heeft Jan ook bij zich…

Wat Jan ook meegenomen heeft zijn soorten Corydalis. Het leuke is dat deze voor de winter mooi frisgroen blad krijgen en dan bloeien in april/mei. Na de bloei verdwijnt deze plant onder de grond.

Verder komen nog langs een nieuw soort Brunnera, ‘Sea Heart’, blad is sterker en dikker dan ‘Jack Frost’, Epimedium ‘Akebono’, een aanrader, Pachyphragma macrophylla, deze witbloeier kan in diepe schaduw. Een hortensia-achtige, Deinanthe bifida, maar ook Chrysosplenium macrophylla, deze bloeit van februari tot april, een zeer vroege bloeier dus!

In de pauze laten wij ons verleiden tot aankoop van een paar van deze bijzondere eenjarigen. Bovendien is Jan Dijkstra zo enthousiast aan het praten over ‘zijn’ schaduwplanten, dat we helemaal zin krijgen om zijn kwekerij een keertje te bezoeken.

Hij wordt bedankt met een bloemetje en ons wordt wel thuis gewenst.

 

meer
17
Sep
Plumeria: een kostbaar bezit - Blik op de Tuin no. 919
11
Sep
TOMATENOOGST