Activiteiten & Actueel

Excursie naar Stille Kern in zeewolde

Eind 2016 was er een lezing door Hans-Erik Kuypers over de nieuwe natuur in Flevoland. Natuurlijk ook over de Stille Kern, een gebied in Zeewolde waar de natuur ongestoord zijn gang kan gaan. Vroeger was het landbouwgrond, daarna een stiltegebied met bos en water waar in de zomer wat koeien graasden van een boer. Als geheel was het niet erg bijzonder tot het een aantal jaren geleden op de schop is gegaan. Er was nl. nog een oud plan van een stagiair met natuurlijker beplanting als inspiratie.

Er kwamen open ruimtes en waterpartijen en de rijen bomen zijn gedeeltelijk uitgedund om het bos een wat natuurlijker aanzien te geven. Veel moerasachtige gebieden, zeker in de winter. Er zijn nieuwe bomen en struiken aangeplant voor een natuurlijker biotoop voor dier en plant. Om de open graslanden open te houden zijn er een 70-tal Konikpaarden gekomen. Daardoor was er wel een goede dubbele omheining nodig die er voor moest zorgen dat de Konikpaarden er niet uit zouden kunnen, maar al het andere wild vrij in en uit zou kunnen lopen. Er is een vogelkijkhut en een uitkijktoren gekomen en er is een lange glooiende opgang naar een uitkijkpunt. Kortom een prachtig natuurgebied waar je van alles kunt zien als je goed rondkijkt. Het is een gebied met weinig paden en vooral bedoeld om er rond te struinen, wat in natte tijden alleen kan met hoge laarzen aan.

Maar wij gingen in de zomer in de ecokar “op stap” met een boswachter als gids. EEn gloednieuwe ecokar stond voor ons klaar, waar we in naar de stille Kern reden. Verrekijkers en fototoestellen paraat want er was genoeg te zien. In de avond is er meer kans op de Konikpaarden, vossen, reeën en damherten, helaas hebben die zich niet vertoond. Wel prachtige lepellaars, zilverreiger, een havik en nog meer mooie vogels. En heel veel groene natuur!

Bekijk de foto's in het fotoalbummeer

 

 

 

14
Oct
ZOMERTEMPERATUUR in HERFST
14
Oct
Een opmerkelijke tuin - Blik op de Tuin no. 923