Groentips & Groeninfo

Mei 2018, de wormentoren een jaar later...

Bij het kouder worden heb ik in november de wormentoren afgedekt bij dreigende vorst, werd het weer wat warmer dan dekje eraf en weer wat groenteafval toegevoegd (uitgaande van het idee, dat ze bij kou wel minder zullen eten). Bij strengere vorst heb ik de hele toren in bubbeltjesplastic gewikkeld en er maar het beste van gehoopt.

Na de vorstperiode in maart werd het opeens heerlijk warm weer, tijd om de wormentoren eens van zijn jasje te ontdoen en te kijken hoe de wormen de winter doorstaan hadden. Eerlijk gezegd was ik benieuwd of ze op deze manier de winter wel overleefd hadden... De twee bakken bleken gelukkig nog heel veel wormen te bevatten, die van de inhoud van de bakken inmiddels prachtige compost hadden gemaakt. Alleen wat stukjes eierschalen waren nog herkenbaar. De deksel heb ik van de bovenste bak verwijderd om de wormen in de onderste bak te laten gaan. Dat lukte en de compost van de bovenste bak heb ik verdeeld over de tuin. Daarna deze bak schoongemaakt en een nieuwe bak aangemaakt net als bij het opstarten van de wormentoren. Na een week of vier heb ik de onderste bak naar boven gehaald (de wormen verdwenen snel weer naar de bak eronder) en de complete toren schoongemaakt, inclusief de doek boven het vochtreservoir. Klaar voor het zomerseizoen.

   Net na de winter in de nieuwe bak

 

Na een paar weken met nieuwe voorraad groen 

Inmiddels hebben de wormen zeer ruim voor nageslacht gezorgd, het krioelt van de kleine wormpjes, dus nu maar zorgen voor voldoende groen-aanvoer zodat ze aan het werk kunnen om voor mij mooie compost te maken!

   11 mei nieuwe wormpjes op de rand op zoek naar...

meer

Voor Groei&Bloei Tuininspiratie  Opens external link in new windowKlik Hier

22
Oct
Herfstbloeiers
21
Oct
De wereld op zijn kop…