Activiteiten & Actueel

Foto's Busreis 2018 naar Friesland

 

Jaarlijkse Busreis naar Friesland.

Met een goed gevulde bus met enthousiaste tuinliefhebbers vertrokken wij naar het Friese platteland. Het was uitstekend weer, met naar verwachting een enkel kleine bui. Deze weersverwachting is ook uitgekomen.

Natuurlijk lagen de verwachtingen hoog, ofschoon in de bus het afgelopen zeer warme weer en daarbij de gevolgen voor de tuinen, zeker een onderwerp van gesprek was. De vraag was dus ook 'hoe treffen wij de tuinen aan'.

 

In 'De Hofplaets' in Boelenslaan', onze eerste tuin, werden wij hartelijk ontvangen door de eigenaresse Minke, met koffie en echt heerlijk zelfgemaakt gebak. Het ontstaan en de ontwikkeling van de tuin had een zeer persoonlijke invulling gekregen. Het ontvallen van een dierbare was voor haar de aanleiding om een stukje tuin te ontwikkelen, of een passende boom te planten, naar de geest van die persoon. Het was daardoor een zeer gevarieerde tuin geworden die bij een aantal van ons wel de nodige discussie losmaakte.

 

Vervolgens vertrokken we naar de Tropische Kas in Beetsterzwaag. Daar begonnen we met de lunch die op een voortreffelijke wijze 's morgens vroeg al was voorbereid door Ineke en Wim Grootenhuis. De ambiance was voortreffelijk, evenals de ontvangst. In kleine groepjes werden wij rondgeleid en kregen daarbij een uitgebreide toelichting over wat er allemaal groeide en bloeide en hoe dit alles met vele vrijwilligers in stand wordt gehouden.

 

Als laatste tuinbezoek gingen we op weg naar de Selatuinen in Appelscha. Het was duidelijk dat de droogte hier sterk had toegeslagen. Het verhaal over het ontstaan van deze tuin werd door tuinontwerpster Ingrid Cornelisse op een mooie en gepassioneerde wijze verteld. Van een kleine tuin is de tuin, in meerdere stappen, naar de huidige grootte van 5000m2 gegroeid. Van de uitgegraven grond voor het realiseren van een grote vijver is een klein Open lucht Theater gecreëerd, waar live klassieke muziekvoorstellingen worden gehouden, hetgeen een groot succes geworden is.

Daarnaast houdt Ingrid Cornelisse met haar echtgenoot een Bed & Breakfast, waarmee ze ook in het tv programma B&B geweest zijn en de aflevering zelfs gewonnen hebben.

Aan het einde van de rondleiding stonden er drankjes en heerlijke zelfgemaakte hapjes voor ons klaar.

 

Al met al is het een gezellige en informatieve reis geweest, door eenieder zeer gewaardeerd.

Met dank aan Martin en Jeanine van der Linde voor de organisatie en Wim en Ineke Grootenhuis voor de zorg voor de bereiding van de lunch.

 

 

 

meer

 

 

 

17
Sep
Plumeria: een kostbaar bezit - Blik op de Tuin no. 919
11
Sep
TOMATENOOGST