Diversen

Voorwoord

Beste leden,

 

Wat is het een heerlijk weer op dit moment en oh wat krijgen we dan toch een zin in de zomer!

De magnolia en de kastanje zitten vol met knoppen. Nog een paar dagen dit weer en ze barsten open.

En dan gaan we hard op weg naar de zomer van 2018 !

Ik heb er zin in en hopelijk u ook!

 

Dit zal de laatste nieuwsbrief zijn voor de zomer. In oktober zullen we weer vol enthousiasme met de lezingen starten.

 

Tussendoor krijgt u vast en zeker nog nieuwsflitsen met eventuele mededelingen.

Bijvoorbeeld dat het 6 mei a.s.  weer plantjesdag is bij de Paardestal, Hooghaar 1 in Peize. Dit mag u niet missen. Altijd weer een mooi aanbod van planten.

 

Wat toch ook altijd weer aardig is, dat waar het een ophoudt, het andere weer begint.

Zoals in dit geval de tuinclubs. Weer mooie programma's!

 

Het Bestuur wenst u een hele fijne zomer en wij hopen u in het najaar weer te ontmoeten!

Heeft u vragen of andere ingevingen in de tussentijd, u mag mij altijd bellen of mailen.

 

Namens het Bestuur, Thea van Gool,

06 53582346

info@vangoolbv.nl

 

Foto: Bosanemonen

Even voorstellen

Mijn naam is Elzelien Noordijk. Sinds februari van dit jaar ben ik jullie nieuwe penningmeester. Ik kreeg als housewarmingcadeau een abonnement op Groei en Bloei van een hele goede tuinvriendin toen ik in Roden kwam wonen. Ik kende hier nog niemand en dit leek me een fijne manier om nieuwe mensen te ontmoeten. Nou, dat is gelukt, en het is gelijk een flinke tijdbesteding geworden!

 

Gelukkig heb ik nog meer dan genoeg tijd voor de tuin, mijn nieuwe tuin die vorig jaar helemaal opnieuw aangelegd moest worden. Het was een soort groot schoolplein, helemaal bestraat. Langzamerhand wordt het een tuin. Weliswaar een natte tuin, maar ik denk dat bijna iedereen in Roden dat wel kent! Het tuinieren heb ik met de paplepel ingegoten gekregen, mijn moeder was er altijd mee bezig, mijn vader was meer voor het zware werk, ze hadden een hele fraaie tuin. Ik kan alleen maar hopen dat mijn tuin er ooit ook zo mooi uit zal gaan zien!

 

Het bestuurswerk voor Groei en Bloei is tot nu toe ook heel leuk, en gezellig. Binnenkort mijn eerste plantjesdag, we hopen op mooi weer en veel bezoekers, dan is dat ook weer een leuke ervaring erbij! Ik hoop jullie allemaal vaak te zien!

Lezing zomerbollen

Op woensdagavond 14 maart vond de laatste lezing van dit seizoen plaats, zoals gewoonlijk in het Wapen van Drenthe.

Dineke Logtenberg van ‘de Boschhoeve’ in Wolfheze kwam ons vertellen over het gebruik van zomerbollen. Helaas viel de lezing samen met een filmavond waar ook veel belangstelling voor was, waardoor het aantal belangstellenden maar klein was, slechts tien mensen kwamen luisteren. Niettemin werd het een inspirerende avond.

Misschien wel juist door het kleine gezelschap ontstond er een ontspannen en gezellige sfeer, en door het vrolijke en humoristisch vertelde verhaal met fraaie dia’s werd er veel gelachen. Dineke liet zien hoe je met gebruik van zomerbollen een (misschien wel saaie) moestuin kan omtoveren tot een fraai uitziendegroente-, bloemen- en pluktuin.

Helaas waren er geen bollen te koop. Toch gingen er niet veel mensen met lege handen naar huis want door het kleine aantal mensen had bijna iedereen een prijs bij de verloting. Al met al een geslaagde avond.

 

Elzelien Noordijk

Allium, nu maar afwachten.....

Sponsoren

Plantjesdag 2018

De plantjesdag 2018 zal plaatsvinden op zondag 6 mei van 11.00 tot 16.00 uur op het terrein van de Paardestal, Hooghaar 1, 9321 XW te Peize (tel 050-5032003).

Op deze dag worden weer allerlei vaste en eenjarige planten aangeboden, waaronder bijzondere exemplaren. Om ervaringen uit te wisselen over planten en andere zaken kunt u even neerstrijken op het gezellige tuinterras voor een kopje koffie, al of niet met een lekker stuk taart of cake.

Wij hopen alle deelnemers van de voorgaande jaren te mogen begroeten, maar nieuwe deelnemers zijn van harte welkom. Indien u interesse heeft of opnieuw wilt deelnemen neem dan voor 25 april contact met ons op. De voorwaarden kunt u vinden op onze website www.roden.groei.nl.

Wij hopen u op 6 mei te mogen verwelkomen.

Contact kunt u opnemen met Thea van Gool, 06-53582346 of info(at)vangoolbv.nl.

 

 

Open tuinen carrousel

In het kader van de Open tuinen carrousel Drenthe 2018 doen de afdelingen Zuidlaren en Roden in het weekend van 16 en 17 juni mee. Het is dan tevens het landelijke open tuinen weekend. Van onze afdeling doen mee:  

1 Ans Advocaat (beide dagen)

In 1980 is begonnen met de aanleg van de tuin. Bosgedeelte achter de boerderij is aangeplant met bomen uit de streek. Zoals eik,sleedoorn en hazelaar. Aan de voor-en zijkant van het huis liggen bloemenborders, de pluktuin,moestuin en diverse zithoekjes.  De Paardestal. Er is ook kunst te bezichtigen.

2. Fam Boekhold (beide dagen)

Grote tuin met veel bomen en struiken. De uilenborg.

3. Lianne Pot (alleen zaterdag)

Lianne’s Siergrassenkwekerij. Siergrassen –en prairietuin. Er zijn meer dan 300 verschillende en bijzondere prairieplanten te zien en te koop. www.prairietuin.nl www.siergras.nl

4. Cocky Stottelaar en Roel van der Laan (beide dagen)

Tuin van 6000m2 bestaat uit vier tuinkamers. Vaste planten borders op kleur. Vijver, schaduwtuin met veel bijzondere planten.

5. Ben Nusse en Mathilde te Velde (beide dagen)

In de 4000 m2 grote tuin te midden van weilanden met een bosschage op de achtergrond nemen strakke hagen, gazons en borders met veel vaste planten een prominente plaats in.Niet winterharde planten staan in potten in een serre. Naast de –veelal bijzondere- vaste planten zijn bomen en struiken aangeplant. Fruitbomen en een moestuin gedeelte zijn ook aanwezig.  

De afdelingen Roden en Zuidlaren doen het eerste weekend van de carrousel, daarna volgen: 14 en 15 juli Assen en Beilen, 11 en 12 augustus Coevorden en Emmen en afsluitend 8 en 9 september Hoogeveen en Meppel.

De openingstijden zijn van 10.30 uur tot 17.00 uur en de toegang is gratis.

Ter afsluiting

De twaalfde digitale nieuwsbrief (april 2018, 3e jaargang) van Groei&Bloei Roden en omstreken is verschenen. Vier keer per jaar kunt u een nieuwsbrief verwachten, in september, november, januari en april. We hopen dat iedereen die digitaal bereikbaar is, rechtsreeks of via anderen (kinderen, kleinkinderen, buren, enz.) zijn/haar emailadres aan ons doorgeeft (info@roden.groei.nl), zodat wij u volledig kunnen informeren. 

De nieuwsbrieven zijn ook op onze website geplaatst www.roden.groei.nl. 

 

foto: Wildemanskruid

meer

 

 

 

11
Sep
TOMATENOOGST
08
Sep
Zomerijver