Groentips & Groeninfo

Mijn droom

Genietend van een beschut en zonnig plekje in mijn tuin staat een 1.50 m hoge witte herfstaster. Eigenlijk moet ik zeggen, stònd een witte herfstaster. Een krijgertje van het eerste uur. Wij waren net verhuisd en van deze en gene kregen we van alles toebedeeld om onze, uit de kluiten gewassen tuin, te vullen. Als gevolg van zijn ideale standplaats veranderde deze, eens zo bescheiden, plant in een ontembare hebbert.

Zijn hele omgeving probeerde hij te annexeren wat ieder jaar een strijd opleverde om hem binnen de perken te houden, opdat zijn naaste buren ook nog leefruimte hadden. De enige vergoeding bestond uit zo`n 14 dagen bloei in het late najaar. Tegen die tijd moest hij met een flinke hoeveelheid stokken en touw ervan worden weerhouden om niet helemaal uit elkaar te vallen tot een enorme, weliswaar mooi bloeiende, puinhoop.
Nu ben ik wel een voorstander van leven en laten leven, maar er zijn grenzen en na 10 jaar heb ik de handdoek in de ring gegooid.
Dit voorjaar ging ik aan de slag en na een aantal uren flink trekken en spitten legde hij het loodje.
Het resultaat mag er zijn, een paar vierkante meter kale grond. Maar wat nu?
Daar had ik over nagedacht.
Nu heb ik al jaren een tuindroom in de vorm van een mooie grote bos riddersporen. Al meerdere keren heb ik ze in de tuin geplant, maar steeds werd het een fiasco. Ze kwamen nauwelijks tot bloei en ze de winter doorloodsen was al helemaal onbegonnen werk. Te nat, te weinig zon, ik heb werkelijk geen idee waarom ze het niet doen, maar volgens diverse tuingoeroes zijn het “moeilijke” planten. Nu heb ik, denk ik, de ideale plek gecreëerd. Voor de zekerheid heb ik nog een zak zand en compost door de aarde gemengd. Een heerlijk plekje denk ik zo en als ze het nu nòg niet doen is het vast mijn slechte karma.
Op naar het tuincentrum voor mijn idolen. Na lang wikken en wegen kies ik voor de Delphinium “Blue Bird” die volgens het plaatje een mooie blauwe bloem met een wit hart belooft in een flinke toorts van 1.50 m hoog met een lange bloei. Het kan niet mooier. Nu maar hopen dat ze het deze keer ook echt gaan doen. Het zou zo mooi zijn. Geflankeerd door een lichtroze Veronicastrum en de witte Anemoon “Honorine Jobert” lijkt me dat het perfecte plaatje.
Ik wacht in spanning af.

Jeanette.

meer

 

 

 

17
Sep
Plumeria: een kostbaar bezit - Blik op de Tuin no. 919
11
Sep
TOMATENOOGST