Groentips & Groeninfo

Terugblik interactieve avond 15 oktober!

Een andere avond dan gebruikelijk, dus met nieuwsgierige spanning komen we binnen in een goedgevuld Huizumer kerkje. Prachtige en bijzondere locatie! Ontvangen met koffie en thee met wat lekkers erbij. Eerst even bijpraten en om 20.00 uur begint de eerste spreker. Het is Theo Mulder, hij houdt een Pecha Kucha over ‘grond’. Heel belangrijk, zo niet het belangrijkste onderdeel bij tuinieren en de natuur. ‘Grond’ is immers de basis. Om in het Land van de Taal te blijven: de gewone man over grond (in het Engels): dirt,, de tuinierder spreekt over ‘soil’.  In het Fries ‘modder’, degene die de waarde ervan inziet: ‘grûn’. Verder dat Cleopatra niet voor niets de worm heilig verklaarde en dat de boer de dokter van de toekomst is. Alles wat in de grond gestopt wordt, komt er op een of andere manier weer uit. Een kort maar krachtig verhaal (Pecha Kucha) over ‘grond’. Hier moeten we later meer van weten…

De tweede spreker Jan Willem Zwart spreekt over de bijen. En dan met name over de wilde bijen, die het erg zwaar hebben. Veel zaken komen voorbij in snel tempo, Silence of the bees, de B-rhapsody, de slimme bijenkast en ga zo maar door. Ook hier wordt onze nieuwsgierigheid flink geprikkeld. Helaas, ook deze spreker is razendsnel…

Als derde ‘proeftuin’ de Potmarge door Menno Stienstra. Een knap staaltje natuur midden in de stad. Het is de bedoeling dat het voor iedereen bereikbaar wordt. Fruitbomen, voedselbosjes, water, energie, welzijn, het moet allemaal terug te vinden zijn in Proeftuin de Potmarge. Misschien leuk voor een excursie de volgende zomer?

Laten we de vogels niet vergeten. De vierde spreker, Harry van der Velde, loopt met ons in sneltreinvaart door zijn powerpoint. Vogels hebben de drie V’s nodig: voedsel, veiligheid en voortplanting. Kun je deze drie zaken bieden in je tuin, dan komen ze vanzelf…Minimaal een boom is een must, besdragende struiken, een composthoop, voedselatelier, een begroeide schutting, nestkastjes, begroeide daken, fruit of moestuin, water, bloemrijke (en dus zaadrijke) border en eventueel begroeide gevel (met vuurdoorn bijv.). Succes gegarandeerd!

Last but not least komt Imra Klein van operatie Steenbreek aan het woord. Groei en Bloei heeft verschillende malen mogen samenwerken met O.S. Er gebeurt al veel in de stad, maar er kan nog meer. Geveltuinen, goed advies en mensen blijven stimuleren om in plaats van tegels, gras, halfverharding of een gewone tuin te laten nemen. Er is nog veel werk te doen wat dat betreft. Sommige gemeentes geven subsidies voor bijvoorbeeld groene daken en geveltuinen. We kunnen allemaal een zaadbommetje ophalen na afloop.

Na al deze snelle presentaties kunnen we napraten onder het genot van een hapje en een drankje. Daar wordt dankbaar gebruik van gemaakt!

meer
11
Sep
TOMATENOOGST
08
Sep
Zomerijver