Groentips & Groeninfo

 

Hoe maak je stekken.


Stek maken
In het algemeen wordt stek gesneden van een stengeldeel met ogen. Het kan van het uiteinde van een scheut, het middendeel van de stengel of van het blad worden genomen. De lengte van een stek is ongeveer vijf tot tien cm. Welke vorm van stekken je kunt gebruiken, hangt af van de soort plant of struik. Om stekken te verzamelen gebruik je een snoeischaar. Knip stek van de plant door tussen twee bladeren te knippen. Voor het klaarmaken van de stek gebruik je een scherp mes en snij je in één beweging de stengel onder een blad, bladknoop of bladpaar door. Nooit wringen of breken. De snede moet glad zijn. 'Bloedende' stek laat je even met rust, totdat het bloeden duidelijk minder wordt. Zitten er nog blaadjes bij of aan de bladknoop? Verwijder ze door de steeltjes door te snijden. Snij de top van de stek weg boven het laatste blad of bladpaar. De stek in groeistof dopen, de overtollige groeistof aftikken op de rand van het potje. Maak in het medium een gaatje met een dun bamboestokje en laat de stek daarin zakken. Druk de grond rondom de stek licht aan.

Soorten stek
Gewone stek of scheutstek

Hiervoor wordt het uiteinde van de stengel(s) gebruikt. Vooral om kamerplanten te vermenigvuldigen. In sommige gevallen kan de stek beter niet worden afgesneden onder een blad of bladpaar, maar worden afgebroken (Fuchsia, Chrysanth).
Ook geschikt voor onder meer: lavendel (Lavandula), heiligenbloem (Santolina), randpalm (Buxus), Dahlia, salie Salvia splendens, Fuchsia, geranium (Pelargonium), hortensia (Hydrangea)en chrysant (Chrysanthemum), Petunia etc.

Stek met hieltje
Bij deze vorm van stekken wordt een deel van een zijstengel gebruikt met een gedeelte van de (hoofd)stengel. In feite is het een stukje zijstengel met bast van de stengel, waaraan de zijstengel vast zit. De stek heeft wel een beetje gelijkenis met een been en voet. De overgang tussen zijstengel en de hoofdstengel wordt gemarkeerd door 'de hiel'. Sommige planten/struiken laten zich makkelijker stekken met een stukje oud hout aan de stek. Het hieltje wordt met een scherp mes langs de 'zool' glad gesneden. Deze vorm van stekken kan o.m. worden gebruikt om stek te maken van lavendel (Lavandula), heiligenbloem (Santolina), (Tibouchina), oleander (Nerium), chrysant (Chrysanthemum), azalea (Azalea), rododendron (Rhododendron).

Houtstek
In de boomteelt een veel gebruikte methode. Wanneer de blaadjes van de struiken zijn, al is het in het najaar of de winter, dan kan houtstek worden gemaakt. Houtstekken moeten goed zijn uitgerijpt. Dit is te zien aan de kleur van het hout; het moet bruin van kleur zijn. In tegenstelling tot de scheutstek wordt voor een houtstek het middendeel van de stengel gebruikt. De stengel wordt zowel onder als boven een oog(paar) of knop doorgesneden. Houtstek worden gebost en opgeplant, zolang het najaar of winter is. Pas begin april worden de opgeboste houtstekken losgemaakt en uitgeplant. Om de beworteling te versnellen wordt houtstek ook onder glas of plastic gehouden.
Houtstek kan o.m. gemaakt worden van: bes (Ribes), waaronder siervormen van Ribes, aalbes, zwarte bes, Thaybes, jostabes, Japanse wijnbes, braam (Rubus), framboos, kornoelje (Cornus), Chinees klokje (Forsythia), rozen o.m Rosa rugosa (alle botanische vormen), prachtspiraea (Spiraea), liguster (Ligustrum), ganzerik (Potentilla), Lonicera pileata etc.

Bladstek
Wordt voornamelijk in de bloemisterij gebruikt. Soms blad met steel of een gedeelte van het blad. Toepassing o.m. bladbegonia's (Begonia), Kaaps viooltje (Saintpaulia) etc.

Wanneer beworteld?
Is uiteraard afhankelijk van welke plant is gestekt. In het algemeen duurt het drie tot vijf weken, voordat er voldoende wortels aan zitten. Een goede indicatie is wanneer de knoppen in de bladoksels zwellen of al uitlopen. Laat de stek(ken) nog twee tot drie weken in de pot of bak staan, voordat ze worden uitgeplant of verpot. Na het verpotten

of uitplanten is het niet meer nodig om de jonge planten onder glas te houden.

 

Naar de groene tipjes..

 

Naar huis..

meer
Dit zijn ook stekken.....
11
Sep
TOMATENOOGST
08
Sep
Zomerijver