Activiteiten & Actueel

Een open tuin op 16 en 17 juni 2018

Het is begin april en je kunt bij Groei & Bloei opgeven of je tuin bezichtigd mag worden op de “open tuinendagen” 2018. Als je dat dan hebt gedaan kijk je elke dag met andere ogen naar de weersverwachting. Daar hangt nl. heel veel van af. Je bent net als altijd prettig in de weer met zaag, snoeischaar, stokken, binddraad, zaaien en stekken. Daarbij hoop je dat de omstandigheden in de voorzomer gunstig zijn voor de natuur en i.h.b. voor jouw tuin omdat je toeleeft naar “het weekend”. In 2005 was ik voor een “G. & B. open tuin” op bezoek in Klarenbeek. Daar waren ze ’s morgens om 5 uur aan het puinruimen gegaan. De storm in die afgelopen nacht had o.a. een veld Verbena – IJzerhard verwoest. Errig!!!!  Dat wil je niet, maar toch is je tuin zo kwetsbaar. Deze keer gelukkig geen stormen, alles heel gunstig. Helaas kwam er watergebrek, maar dat kon je toen nog beheersen. En jawel, dankzij dat hele mooie weer bloeiden de rozen veel eerder dan we gewend waren. Dat betekende dat ze de 16de juni waren uitgebloeid – helaas bijna alle 21 struiken. 

Het was echt  :     “THE TIME BETWEEN”    -   een rustig groen dal na een bloeipiek.

In het voorjaar hebben de bomen en vaste struiken prachtig gebloeid. We hadden bedacht van al dat mooie “gebloeid hebbende” en de Fuchsia’s en Boomlelies die dan nog komen, een fotocollectie te maken en op de tuintafel te leggen, wat door de bezoekers op prijs werd gesteld. De takken van de Blauwe Regen waren deze winter bevroren, ergo: geen bloemen, maar wel mooie kronkeltakken. Deze heb ik op de tuintafel  “laten vallen” en daar flesjes met blommetjes in gehangen; een leuk item voor de fotograferende bezoekers (de struik is onderop weer mooi groen uitgelopen).

Ja, er kwamen gelukkig veel bezoekers (ook uit Utrecht en Noord Holland) en het WEER WAS PRIMA. Klokslag 10 uur was een gewaardeerd G. & B. bestuurslid al aanwezig om een rondje tuin te maken. Heel gezellig!  Al gauw liep het mooi rustig afwisselend door met bezoekers; zowel de zaterdag als de zondag. Geen hordes tegelijk, zodat ik met de meesten heb kunnen babbelen over hoe en wanneer bemesten / knippen / snoeien. Anderen wilden gewoon rustig rondkijken uit belangstelling of voor hun nodige inspiratie. Door de opmerkingen en vragen van het publiek zie je sommige dingen in je eigen tuin ook weer duidelijker. De ontvangst werd net als vorig jaar geregeld door onze oudste dochter, zodat iedereen zich welkom wist.

Het onderwerp dit jaar was “de eetbare tuin”. Dus kijk je van tevoren of je tuin een beetje aan die wens voldoet.  Tussen de planten / bloemen staan hier de fruit-struiken, in een muurtje de kruiden en in de verhoogde bakken  enkele slasoorten, aardbeien, tomaten en radijs. Dus genoeg om over te praten.

Vooral de Krentenboom die ik al 38 jaar (Japans) snoei vroeg om uitleg. Ook de Buddleja met een bloeihoogte van 1 tot 5 meter, het overwinteren van de Fuchsia’s, is de Boomlelie een bol of knol, hoe krijg je de Clematis Etoile Violette zo mooi door de roos New Dawn geweven en de potten met Hosta’s kwamen regelmatig ter sprake en er werden veel foto’s gemaakt.

Het is fijn om over je hobby te kunnen praten en het ook nog te mogen laten zien. Het was een heerlijk weekend!  Ik ontwerp en tuinier sinds mijn zesde jaar; dus nu al 70 jaar met veel krassen, blauwe plekken, rugpijn, wespensteken, sjouwen, overal modder, shoppen,  tijdnood, uitleggen aan man en kinders dat de tuin voorgaat, zweet, maar géén tranen: alleen maar veel vreugde en verbazing over ons “parkje”.  

Enkele opmerkingen van bezoekers:  “mooie tuin met veel variatie”;  “een ontzettend leuke pluktuin, eetbaar en veel planten”;  “heel mooi, veel inspiratie voor m’n eigen kleine tuin”;  “alle ruimte is benut doordat je in 4 étages werkt”; “wat een heerlijk rustige en stille tuin”; “de vele soorten planten heel mooi gecombineerd en veel vogels”; “wat een mooie verrassende tuin”. Jullie ook allemaal heel hartelijk bedankt. 

Groetjes Karla van Dalen - Faber

meer

 

 

 

17
Sep
Plumeria: een kostbaar bezit - Blik op de Tuin no. 919
11
Sep
TOMATENOOGST