Groentips & Groeninfo
Planten met een F
Fatshedera

Deze klimvingerplant kan bij goede verzorging en wat klimhulp gemakkelijk 5 meter lange stengels maken. Zorg voor een niet te hoge temperatuur en deze is te hoog als de bladeren vallen. Als de top wordt verwijders gaat de plant zich vertakken. Na de winter kan de plant tot 15 cm worden afgesneden en loopt dan weer uit. De overgebleven kale stengels kunnen prima gestekt worden, gewoon in potgrond onder glas. Dit gaat het beste in september. Matig begieten anders valt ook het blad. In de winter één keer per week is voldoende. Tijdens de groei wel elke week wat mest. Bloeien is mogelijk in october en dan met groenachtige pluimen.

Fatsia.

De VINGERPLANT. Graag een lichte maar geen zonnige plek. In de winter liefst 12 graden en dan kun je ook toe met weinig water. Als er nieuwe bladeren ontstaan geef dan wat meer water en ga dan ook wat nevelen op de bladeren wat ook een goed middel is tegen eventuele spint. Geef tot september elke week wat mest. Meng bij het jaarlijkse verpotten ook wat koemest door de grond. Groene Fatsias worden gezaaid en de bonte zijn te stekken door de stekjes in groeistof te dopen en dan zo in de stekveen. Geef de stekken wat bedemwarmet.  Als de plant kaal wordt is dat met markotteren te verhelpen.

Ficus.

Alle ficussen staan graag licht maar verdragen geen zon. Verplaats de plant niet anders gaat het blad vallen. Kleine stukjes draaien gaat wel. Besproeien met lauw ontkalkt water anders komen er vlekken op het blad. In het voorjaar ook regelmatig nevelen. Ook afstoffen zo nu en dan kan geen kwaad. Geef nie al te veel water, zeker in de winter maar hou de potkluit nat. Als de bladeren gaan verkleuren is dat een teken van weinig licht. Tocht is funest, even als droge lucht.  Is de plant onderaan kaal dan kan marcotteren een uitkomst bieden. Een aantal ficus soorten kunnen worden gestekt maar ook gezaaid.  Laat bij het stekken drie a vier bladeren aan de steel zitten. Gebruik groeistof om de beworteling te bevorderen. De stekken laten wortelen onder glas.

Fittonia.

Een goede bodembedekker, ook binnen. Buiten hebben ze last van slakken. De plant wil graag veel water en ook graag vaak besproeien. In het voorjaar kunnen er gele bloempjes aan komen. Over winteren valt niet mee en laat dan de temperatuur niet lager komen dan 16 graden. Geef iedere week wat mest maar dan niet in de winter. Het water moet lauw en onthard zijn. De plant groeit graag in potgrond. Stekken daat het beste met een tussen stek, geen topstek. De stek even in groeistof en dan zo in de stekveen. Wel onder glas en lekken vochtig.

 

Naar de Kamerplanten tips..

Home..

meer
Ficus exotica
17
Sep
Plumeria: een kostbaar bezit - Blik op de Tuin no. 919
11
Sep
TOMATENOOGST