Alles voor vlinders en libellen in de tuin, was het maandag 21 januari......

Alles voor vlinders en libellen, was het maandag 21 januari

Ineke Radstaat, Doetinchemse van origine, is verbonden aan de Nederlandse Vlinderstichting.
Ze woont al tijden lang in een plaatsje op de Veluwe.
Van daaruit is zij een van de ijveraars om het bestaan van vlinders en libellen in ons land te verzekeren. Dat moet ook wel, want het gaat met deze diersoorten niet geweldig.
Hun aantallen lopen terug en daarom zet deze stichting zich in voor behoud en herstel van de vlinder- en libellensoorten in ons land.

Ineke was maandagavond 21 januari bij ons te gast met een gloedvol betoog om ons tuinliefhebbers te wijzen op de terugloop van deze diertjes.
En dat behoor je eigenlijk in eerste instantie over te brengen aan tuinfans, want in onze tuinen valt nog wel iets te doen om 't de vlinderachtigen naar de zin te maken.
Ineke bleek in elk geval een uitstekende predikster voor het behoud van de dieren in de richting van ons tuinfans bij uitstek.

Ineke: ,,Vlinders horen bij ons landschap". En wij kunnen ze helpen te overleven. Het is dus duidelijk: het gaat om de kwaliteit van de leefomgeving waarin ze zich bevinden.
De Vlinderstichting waarvan Ineke deel uitmaakt, doet er alles aan om 't de diertjes naar de zin te maken.

In Nederland leven doorgaans 2000 soorten. Het is zeker niet zo dat de genoemde stichting teleurgesteld is over de houding van tuinliefhebbers, aangaande deze diersoorten.
Volgens haar wordt er best veel gedaan voor vlinders en libellen.
Tuinbezitters kunnen echter meer doen. Al was 't maar dat ze planten in hun tuinen zetten, zoals wilgekatjes, vlinderstruik, zonnehoed, verbena (ijzerhard) of asters.

En... laten we  een vijver niet vergeten ! Van groot belang, ook voor libellen. Ineke Radstaat presenteerde een lezing, waarmee ze bewees alles te weten van de situatie rond deze diersoorten, die 't niet makkelijk hebben.

De geur van succes - Blik op de Tuin no. 916
voor t eerst parkieten aan mn plant