Activiteiten & Actueel

Tuinreis Noord en Zuid-Holland 17-8-2018

In plaats van de dagtocht naar de tuinbeurs Plantatirum, zoals we die vele jaren hebben georganiseerd, hebben we in 2018 een aantal tuinen en een specialisten kwekerij bezocht.

 

Verslag tuinreis Noord- en Zuid-Holland vrijdag 17 augustus.

Na een vroege start op de Dubbelbeek reed de chauffeur ons vlot naar Leidschendam waar we tuin “Heesterlust” bezochten. Zoals de naam al aangeeft is deze tuin hoofdzakelijk opgebouwd met heesters. Een tuin met een groot hoogteverschil.

Vanaf de weg loopt de tuin af met een behoorlijk verval. Dit is heel slim benut door in het midden van de tuin een soort “grand canal” te maken waar het water van boven af door een aantal rechthoekige vijvers met watervallen steeds lager de tuin in loopt. Een mooi gezicht. 

Al de afgegraven grond is achter in de tuin gebruikt om een aantal heuvels te maken die als uitkijk punten gebruikt worden. 

Daarna togen we naar Naaldwijk waar we kwekerij “Sunsister” bezochten. Een kwekerij van hoofdzakelijk Salvia’s maar dan wel in honderden soorten en kleuren. Na een inleiding door de eigenaresse konden we ons aan al dat moois in de kas vergapen en eventueel aanschaffen. 

Toen reden we naar kwekerij “Esveld” in Boskoop. Voor de liefhebbers een bekend adres. We werden ontvangen door Cor van Gelder, de eigenaar. Met z’n specialisatie in Acer is de kwekerij een plaatje om door heen te wandelen. Maar ook andere planten biedt Esveld in overvloed aan. Werkelijk een schitterende collectie met hoofdzakelijk heesters staan op een aantrekkelijke manier uitgestald. Daar werd natuurlijk flink van ingeslagen. 

Als laatste adres bezochten we “Tuin Hubertushof” in Leusden-Zuid. 

Een mooie tuin bij een mooi huis. De tuin is gedeeltelijk verdeeld door dwars staande hagen zodat je wel de zichtlijn naar achteren hebt maar niet de borders kon zien. Echt een tuin om doorheen te dwalen. Achterin kom je dan een paar ezels tegen in een weitje. Mooie planten en   goed gecombineerd. Na de rondgang was er een prima verzorgd buffet met hapjes en drankjes.

De bus wendde de steven richting Apeldoorn en laat en moe maar wel voldaan stapten we uit op de Dubbelbeek en ging ieder zijns weegs. 

 
meer

 

 

 

17
Sep
Plumeria: een kostbaar bezit - Blik op de Tuin no. 919
11
Sep
TOMATENOOGST