Najaar 2018

Alle weer records zijn dit jaar in elk jaargetijde wel gebroken! De droogte zet ook in het najaar door en je merkt het als je door Baarn fietst ook als je om je heen kijkt. Dode Rhododendrons als je richting het station gaat, maar ook diverse coniferen en Taxus struiken zijn helemaal bruin. Daar zal flink gesnoeid moeten worden om deze soorten weer de kans te geven van onderaf te gaan groeien. Ook in tuinen zie je flinke open gaten waar ooit mooie Buxus bollen gestaan hebben. Ook in onze eigen tuin staan deze bollen er verdord bij door de aantasting van het vlindertje of je hoe het beestje ook mag noemen. Ik laat ze nog maar even staan en ook de heggetjes die aangetast zijn. Van de winter maar eens bedenken hoe ik de vakken zal gaan beplanten! Want dat ze er uit moeten dat staat als een paal boven water. Ook leden hebben schade geleden. Een lid vertelde mij dat haar heide door de droogte gesneuveld is. Ik heb een kort interview afgenomen en dit staat in de Winteruitgave waar ik wat later mee gestart ben vanwege een maand afwezigheid vanwege een operatie. Maar ook omdat we dit jaar geen Kerstdemo hebben in Idea. De inspiratie was op bij onze Soester collega's en dus kunt u nu eens kijken bij zusterafdelingen of daar nog wat te doen is voor de Kerst. Wel hebben wij de bloemschikcursussen met de speciale Kerstsessies. Wellicht dat u daar nog kan meedraaien. Geef u dan even op bij Geery Last die deze cursussen coördineert. Wens u alvast een mooie Kersttijd toe en een goede jaarwisseling. Graag tot in het nieuwe jaar wat weer voor ons ligt en waarin weer veel nieuwe groene zaken op de agenda staan.

Zomer 2018

Wat een zomer hebben we gehad. Officieel zitten we nu in het najaar dus dat kunnen we nu wel zeggen van de hete en met 2 hittegolven opgewarmde zomer. De hoogste temperaturen werden gemeten in Limburg. Met 38,8 graden was het uitzonderlijk warm. Het was goed toeven aan de stranden en aan het water. Voor onze planten en struiken was het daarentegen minder aangenaam. Als je geen water gaf dan zag je per dag de Rhodo's en Hortensia's verder verdorren. Een trieste zaak wat je niet alleen in je eigen buurt of tuin ziet, maar ook door heel Baarn heen. Hopelijk trekt het volgend voorjaar weer bij, want anders moet er veel gesnoeid worden. Hoop dat uw planten en struiken het overleefd hebben, de extreme warmte. Zelf heb ik 2x in de week toch wel gesproeid en daardoor is er maar weinig kapot gegaan. Wel was ik weer genoodzaakt om de Buxus af te knippen. De mot maakte alles geel en bruin en het was geen gezicht. Vorig jaar heb ik de andere vakken ook kort gemaakt en die struikjes zijn weer aardig gegroeid, zonder buxusmot. Wie weet ziet u nog wel een foto van deze mot in de nieuwe Nazomer convo waar ik momenteel weer druk mee ben. Een aantal leden heeft ook het e.e.a. ingezonden en daar ben ik wel blij mee. Het is toch een blad voor en door leden geschreven. Gisteren was het precies 119 jaar geleden dat onze vereniging is opgericht. Wij zijn dus met ons 120e bestaansjaar begonnen. Zelf ben ik al weer 20 jaar verbonden met G&B Baarn en de laatste 7 jaar probeer ik onze vereniging overeind te houden. Bij andere verenigingen in ons Rayon is dat niet gelukt en die hebben de hekken gesloten. Zo is onlangs bij IJsselstein gebeurd en daarvoor gingen Driebergen, Doorn en Houten hen al voor. Ooit waren er 150 afdelingen maar dat aantal slinkt behoorlijk. Wij zetten ons beste beentje nog even voor en halen de 120 jaar, wel of niet samen met Soest. Wij gaan het zien. Graag tot dinsdag 9 oktober waar na een korte ALV een leuke lezing wordt gehouden door Wim Paul van der Ploeg, auteur van het boek 'De magie van tuinieren'.

Plumeria: een kostbaar bezit - Blik op de Tuin no. 919