Groentips & Groeninfo
Planten met een C
Caladium

Geef deze plant een warme en lichte plek. De bladeren kunnen allerlei kleuren krijgen en staan erg decoratief. Caladiums houden van een vochtige omdeving, dus de diepe borden methode is prima toepasbaar. Laat de knol overwinteren in turfmolm en die kun je in februari weer oppotten in een mengsel van bladaarde en turfmolm. Een beetje verteerde koemest erbij kan geen kwaad. Geef tijdens de groei regelmatig water  en ook wat mest. De knol geeft broedknolletjes die je kunt opkweken.

Calathea

In een kas met een hoge lv doet deze plant het prima. Geef s'zomers redelijk veel water maar in de winter veel minder. Giet met regenwater. Vergeet ook niet om de plant regelmatig te nevelen. Wekelijks wat voeding geven. Verpot de plant elk jaar, dat geeft een beter resultaat en doe dit in bromelia aarde. Vermeerderen kan door deling bij het verpotten.

Callisia.

Dit is een bodemplant maar hangen kan eventueel ook. Wel een schaduw plekje geven. Regelmatig nevelen vind deze plant fijn en ook een wekelijkse portie voeding is uitstekend. Matig water geven in de zomer en in de winter kan de kluit opdrogen. Als de plant te sterk groeit kun je zonder bezwaar wat terug knippen. De genkipte topjes kun je stekken in water en daarna oppotten.

Ceropegia

Lantaarnplantje heetie ook wel en kan tegen de brandende zon achter het raam. Ook in de winter is een zonnige plaats niet verkeerd. Hangende stengels kun je inkorten of gebruiken als afleggers die je in een ander potje vastzet onder de grond. Komen er worteltjes dan heb je met één knip een nieuwe plant.

Chamaedora

Een dwergpalm die bij ons in huis liever niet in de zon staat. Wel wil hij veel licht en warmte. Geef in de zomer rijkelijk water en in de winter matig. Zo nu en dan sproeien met regenwater kan geen kwaad, ook niet in de winter. Zet de plant in de zomer af en toe buiten om op te frissen. Oppotten het liefst in schone potgrond met zand, koemest en kleideeltjes erdoor. Geef tijdens de groei elke week wat mest. Vermeerderen kan met zaad.

Chlorophytum

Dit is een plant die je overal tegen kunt komen, de graslelie. Een bijna onverwoestbare plant die alleen wat gele bladeren krijgt als je hem echt slecht verzorgt. Op wat oudere leeftijd komen stengeltjes uit de plant met jonge plantjes die je zo kunt stekken. De plant kan op alle plekken in huis staan, zelfs in de zon. Er is geen rusttijd maar een temperatuur beneden 7 graden vindt zelfs deze plant te koud. De plant houdt wel van rijkelijk water en af en toe een besproeiing. Voeding vindt de plant goed maar teveel geeft bruine pladpunten.

Cissus

Deze kamerklimop groeit graag aan een soort wijnstok en de plant kan hele lange uitloopsels maken.  Graag wat licht maar ook niet te koud. Tijdens de groei niet te zuinig met water, daarna wat matigen.  Stekken kan van stengels zonder ranken. Drie stekjes bijelkaar geeft een mooie volle plant.

Codiaeum

Deze plant heeft een grote hekel aan natte voeten. De bladeren zijn veelal bontgekleurd. Zet de plant nooit in de volle zon maat licht is niet verkeerd. in de zomer niet te warm ( 20 graden) en in de winter niet te koel ( 18 graden ). Let op dat de plant in de winter niet achter gesloten gordijnen staat want daar is het dan te koud. Begiet de plant met lauw water en besproei ook af en toe de bladeren. Geef als mest een kalkrijke voeding. Laat het stekken over aan een kweker ??

Coffea

Deze koffie plant kan heel groot worden dus geef hem ruimte en een lichte warme plaats. Niet in de zon. Geef lauw en onthard water en geef dat in de zomer rijkelijk. Ook dikwijls sproeien kan geen kwaad voor deze plant. Geef af en toe kalkarme mest zo om de twee weken. Geef de plant ook een royale pot. Vermeerderen kan met zaad.

Coleus

Dit is een japanse brandnetel, gelukkig een siernetel zonder prikjes. De plant vraagt een warme lichte plaats maar bescherm hem tegen direct zonlicht. De plant kan zelfs in de tuin. Geef voor binnen een ruime pot en dompel de pot eens per week in lauw water. Hoe vochtiger hoe beter maar niet in een moeras. Wekelijks bemesten is noodzakelijk vanwege de snelle groei. Stekken kan van kopstekken op water. Oppotten in een ruime pot en voila.....

 

Naar kamerplanten tips..

Home..