Groentips & Groeninfo
Planten met een A
Aechmea

Een fraaie bladplant die mooie bloemen kan laten zien. Helaas sterft de plant na de bloei maar geen nood want aan de voet van de plant vormen zich jonge plantjes. Die kun je weer oppotten en zie, we beginnen weer van voorafaan. Als je de jonge plantjes afneemt zorg dan dat er zoveel mogelijk worteltjes aan blijven zitten. Geef ze een lichte warme plaats maar niet in de zon. Geef matig lauw regenwater en in de winter alleen de potkluit vochtig houden. Gaat de plant bloeien giet dan eens per week wat opgeloste voeding in de plantkoker.

Agave

Deze planten kunnen reuzen worden, maar er zijn ook vensterbank maten verkrijgbaar. De stekels aan het blad kunnen gemeen prikken, let dus op met kleine kindertjes. Zet de plant in de winter op een donkere plek en geef geen water. De plant kan in de zomer in de zon staan maar wil dan wel  veel water. Geef ook om de twee weken wat voedsel dat vindt de plant wel fijn. Als de plant heeft gebloeid sterf hij af. Een agave kan oud worden, wel 50 jaar en het is beslist GEEN Aloe. Vermeerderen kan met zaad.

Aglaonema

Deze planten hebben mooi getekende bladeren en zijn dus decoratief. De planten hebben soms bloemen zonder dat je dat ziet, die zitten dan onder het blad. Geef de plant een achteraf plekje en niet op de vensterbank. Wil je iets meer bladtekening zoek dan een wat lichter plekje. Geef alleen onthard water, in de zomer redelijk veel, in de winter matig. Nevelen is voor deze plant heel plezierlijk en ook een wekelijkse mestbeurt is uitstekend. Verpot de plant elk jaar dan blijft hij mooi maar wees erg voorzichtig met de vlezige wortels. Meng wat turfmolm of veenmos door de potgrond. Vermeerderen kan bij oudere planten met scheuren maar stekken kan ook.  Neem wat topjes van de plant en doop deze in groeipoeder. De stekken in stekveen en dan onder glas.

Aloe

Ze lijken wel wat op agaves maar dat is dan ook alles. In de vensterbank willen ze wel staan maar niet in de zon. In de rust peroide één keer per drie weken wat water geven en de temperatuur mag niet lager dan 5 graden. In de zomer iets meer water en om de week wat voeding. Let op bij het begieten, als er water tussen de bladeren komt kan er rot optreden. De Aloe kan ook binnen gemakkelijk bloeien met een lange bloemstengel waaraan klokjes komen. De Aloe sterft na de bloei niet af. Vermeerderen kan met de jonge uitlopers van de moederplant. Zorg er wel voor dat er voldoende wortels aan de stek zitten. Meng bij het verpotten wat perliet door de cactus aarde.

Ampelopsis

Deze kamerwingerd kan op een lichte maar geen zonnige plaats in de kamer, en op een balkon doet deze plant het nog beter.  Snoei de plant in het najaar terug en hou de plant in de winter koel en net vochtig. In februari meer water en een lichtere plek. Geef als de plant volgroeid is om de twee weken wat voeding. Stekken gaat gemakkelijk met een tussenstek die in een mengsel van zand en turfmolm kunnen wortelen. Gebruik van groeistof maakt het stekken nog gemakkelijker.

Ananas

Dit is een sterke en dankbare kamerplant. De plant heeft graag water in de plantkoker waardoor de plant zelfs in de kamer tot bloei kan komen. Een plaats op een zonnige vensterbank vindt deze plant prima. Wordt het te warm achter het glas geef de plant dan wat ventilatie. In de winter niet koeler zetten dan 15 graden en doe dan alleen wat water in de bladkoker. In de zomer wil de plant graag veel water en regelmatig wat voeding. Verpotten kan in gewone potgrond. Van een gekochte ananas kun je zelf weer een plant maken. Snij de plant rozet van de ananas af en laat deze een dag drogen. Het vruchtvlees wel eerst verwijderen.  Pot het geheel op in een mengsel van zand en turfmolm en doe er een plastic zak overheen. Zet de stek op een warme plek.

Araucaria

De kamerden is in de winter een lastige plant en in de zomer staat deze plant ook graag koel. De plant houdt al helemaal niet van plotselinge wisselingen. Begiet de plant met lauw onthard water en nevel ook af en toe. Geef om de twee weken een kalkarme voeding. De plant staat graag op een redelijk donkere plek b.v. in de hal. Vermeerderen moet je niet aan beginnen, dat is lastig.

Naar kamerplanten tips..

Home..