Groentips & Groeninfo
Verzorgen van planten.
Potten

Planten koop je in allerlei soorten potten. De meeste planten kunnen gewoon in deze potten blijven altans het eerste jaar. Hou wel rekening met het soort pot want rode aardewerk potten verdampen veel water en kunststof potten doen dit niet.

De potgrond.

Het beste is potgrond te kopen welke onder controle staat van het proefstation voor de bloemisterij in Aalsmeer, dan weet je zeker dat de grond goed is. Het kan echter ook zelf gemaakt worden. Er is ook speciale, b.v. bromelia aarde, in de handel. Het is ook handig om de zuurgraad van de potgrond te weten en hier zijn setjes voor in de handel. Een groot aantal planten heeft graag een zuurgraad ( pH) van 5,5 - 6,5. Cactussen hebben liever 4,5 en orchideeen liever een pH waarde van 7.

Het giet water.

Veel planten hebben graag onthard water en dat is geen leidingwater want dat is te hard en bevat teveel kalkzouten. Opvangen van regenwater kan uitkomst bieden. Dat is redelijk onthard water. Heb je een grote ton voor regenwater dan kun je er een net met turfbrokken inhangen, dat werkt zuiverend. Alle kamerplanten hebben het liefst lauw water en het liefst op de aarde begoten. Als een plant een pot met gaatjes heeft gaat het watergeven ook op een schoteltje net als de kat. Dopen doe je ook in lauw water in b.v. een emmer. Als er geen luchtbellen meer komen dan is het dompelen goed.

Relatieve luchtvochtigheid, ( LV)

Er zijn eenvoudige metertjes om dit te meten. Een centrale verwarming geeft droge warmte en door aan de radiator een waterbak te hangen kun de de LV verhogen. Koude lucht kan meer water bevatten dan warme. Ook door nevelen en sproeien is de LV wat aan te passen. Ook de diepebord methode is een manier om de LV te verhogen. Zet de plant op een eilandje, b.v. een schoteltje,  in een diep bord met water.

De temperatuur

Als je een plant wilt kopen kijk dan eerst of er een goede plek voor is in de kamer anders kan het wel eens gauw gedaan zijn met de aankoop omdat de temperatuur in de kamer niet de juiste is voor de plant. Dit geldt natuurlijk ook voor de plek.

De standplaats

Alle planten hebben eisen voor een standplaats. Licht, schaduw, geen zon enz. Neem b.v. een lommert om een plant te beschermen tegen de zon maar een krant kan ook, het is maar net wat je goed vind. Let dus op bij het kopen van een plant.

Het levensritme

De meeste planten hebben een actieve en een rustperiode al zijn er uitzonderingen. Het is goed om deze periodes na te leven, dan krijg je mooiere planten. Sommige planten worden met kunstgrepen van de kweker belazerd en bloeien op een moment dat dit normaal niet voorkomt maar wel goed verkoopt. Let bij het kopen van deze planten goed op.

Vakantie

Tref tijdig maatregelen als je op vakantie gaat vwb de plantenverzorging. Laat als het kan alle planten op hun plek staan want de meeste planten hebben een hekel aan verplaatsen. Het is ook goed mogelijk om planten tijdens een langere afwezigheid water te geven via een katoenen draad uit een hoger geplaatst reservoir.

Licht

Planten hebben licht nodig voor hun stofwisseling. Ze reageren ook op licht of ze wel of niet gaan bloeien. Planten op een donkere plek geef je meer kans als er een groeilamp boven hangt. Doe dat licht over dag aan en in de nacht uit.

Voeding

Normaal moet een plant kunnen volstaan met voeding uit de grond en toedienen van mest is dus bijmesten. Ga na het verpotten niet direct bijmesten maar wacht een week of acht. Er zijn diverse extracten te koop maar let bij ket kopen daarvan wel op de soort die je koopt en of die goed is voor de betreffende plant. Het beste is om samen met het watergeven te bemesten.

Ongerief

Veel planten kunnen allerlei ongerief krijgen zoals luizen e.d. Dit gebeurt meestal in de zwakke tijd, de winter. Let dan vooral goed op. Gebruik bestrijding zo min mogelijk

Naar groene tipjes..

Home..

meer

       De groene tipjes

11
Sep
TOMATENOOGST
08
Sep
Zomerijver