Groentips & Groeninfo
Verpotten van planten.

Planten willen graag een goede voedingbodem. Dat geldt voor kamerplanten maar ook kuipplanten op het terras e.d. Het is dus zaak om dat bij de meeste planten eens per jaar te doen. In de regel is het zaak om bij het verpotten van een plant de nieuwe pot 2 a 3 cm groter te nemen dan de oude pot. Voor oppotten van zaailingen moet je ook een niet te kleine pot nemen.

Heb je hele grote kuipplanten dan kun je ook de bovenste laag grond weghalen en door nieuwe ( bemeste ) potgrond vervangen.

Om de plant uit de pot te halen dek je met één hand de aarde af en klopt voorzichtig op de tafelrand met de pot. In de meeste gevallen laat de kluit dan los. In het ergste geval moet de pot aan diggels maar die scherven kun je dan weer voor het draineren gebruiken. Zo gaat er niets verloren.

De nieuwe pot is dus groter dan de oude, zo'n 2 a 3 cm. Let erop dat in de nieuwe pot drainage gaten zitten om overtollig water kwijt te kunnen. Leg op de bodem de scherven van een oude ( stukgeslagen) pot. Voor de meeste planten kun je er ook nog wat kleikorrels e.d. opleggen hetgeen ook goed is voor de drainage.

Heeft de plant een harde kluit en een overvloed aan wortels dan kun je die wat oplossen zodat de wortels wat losser worden, daardoor groeit de plant beter.

Doe de plant in de pot en vul de ruimte aan met potgrond. Ga daarna met de duimen langs de rand waardoor een gootje ontstaat zodat je later bij het watergeven hier plezier van hebt. Stamp de potgrond niet al te hard aan want als de plant gaat groeien zet deze zichzelf wel vast.

Gebruik de juiste potgrond en mengsels voor de plant.

LET OP !!

Er zijn een aantal planten die huidirritatie kunnen veroorzaken bij mensen die daar gevoelig voor zijn. Bij het verpotten heb je intensief contact met de plant. Zorg dus voor bedekking van de ( onder ) arm en trek voor de zekerheid rubber handschoenen aan.

Naar de groene tipjes.. 

Home..

meer

       De groene tipjes

11
Sep
TOMATENOOGST
08
Sep
Zomerijver