Groentips & Groeninfo
Een aantal trefwoorden die je op deze site tegenkomt.

( wordt steeds uitgebreid.)

Stekmedium

Dit is een grondmengsel waarin stekken worden gestoken. Er zijn zakken in de handel waarin je een gat prikt en daarin de stek doet.

Stekveen

Dit is een turfstrooisel met kalk waarin stekken van zuurminnende planten gestekt kunnen worden.

Perspotjes.

Deze zwellen op als ze nat worden en de mengverhoudingen zijn aangegeven zodat je weet voor welke plant ze bruikbaar zijn.

Scheut, top of kopstekken

Deze snij je van de top van een stengel waaraan geen bloem zit. Laat wel enkele bladeren zitten.

Stek met hieltje

Deze stek draagt een stukje bast mee van de afgesneden plek.

Tussenstek

Dit is een stukje tak zonder top maar wel met enkele bladeren er aan. Van een rank kun je meestal meerdere tussenstekken maken. Let op dat je wel het juiste uiteinde in de grond doet, dus de knopjes naar boven laten wijzen.

Oogstek

Dit is maar een klein stukje stengel met één blad. In het bladoksel zit dan de knop of het oog.

Stengel of stamstek

Dit is een stukje stengel zonder blad maar wel met één of meer slapende ogen.

Bladstek

Dit is een blad van een plant die op de wondvlakken de z.g. adventiefknoppen laat groeien. Dit gebeurt op de bladnerf waar eerst worteltjes komen en dan blaadjes. Wil je de bladnerf op de grond houden leg er dan een kiezelsteentje op.

Scheuren

Dit is het delen van een plant met wortel en al. Door het opnieuw potten krijg je meer planten. In de tuin kun je van een aantal planten gewoon met de schop een stuk afsteken, niet mooi maar wel doeltreffend.

Afleggen

Hiermee kun je planten vermeerderen. Er gaat een loper o.i.d. onder de grond en die gaat wortelen. Dit kan niet alleen in de tuin maar ook in de kamer. Zie elders op deze site.

Toppen

Dit doe je om een vollere plant te krijgen. De plant gaat meer zijtakken maken en ziet er dan bossiger uit. Van het verwijderde materiaal kun je eventueel gaan stekken.

Groeipoeder

Een hormoon substraat waarin de te stekken uiteinden van een plant worden gedoopt. Dit bevorderd de groei en vooral moeilijk te stekken planten gaan hierdoor gemakklijker verder met de groei. Er zijn  verschillende soorten let dus op bij het kopen hiervan.

Diepe bord methode

Aan aantal planten wil graag een hoge luchtvochtigheid en dat is niet in alle vertrekken aanwezig. Er is een methode om dit wel plaatselijk te kunnen aanbieden aan een plant. Neem hiervoor een diep bord, aangepast aan de plantgrootte indien mogelijk, en leg hierin een voorwerp wat een eilandje vormt b.v. een omgekeerde schotel. Vul dan het bord met ( ontkalkt ) water en zet de plant op het eilandje en... Klaar is Kees.

Naar de groene tipjes..

Home..

meer

       De groene tipjes

17
Sep
Plumeria: een kostbaar bezit - Blik op de Tuin no. 919
11
Sep
TOMATENOOGST