Activiteiten & Actueel

Verslag Italie reis 2018

Op maandag 25 juni vertrokken we met de touringcar vanaf het Molenplein naar Schiphol. Margreet Meijer verwelkomde namens de reiscommissie de deelnemers en om 9.00 uur vertrokken we richting luchthaven. Na een voorspoedig verlopen reis, ontmoetten we op Schiphol reisleider Will Christiaanse en andere reisgenoten. Om 12.55 uur vertrok het vliegtuig richting Verona waar we om 14.35 uur landden. De bus bracht ons naar Hotel Leopardi in Verona waar we verbleven op basis van halfpension. Na het inchecken wandelden we naar Piazza San Zeno. We bezochten de schitterende basiliek in Romaanse bouwstijl. Nadien genoten we op een terras aan het sfeervolle plein van een welverdiend drankje.

 

Dinsdagmorgen vertrokken we met de bus naar Vicenza (115 km). Hier bezochten we Villa Capra Rotonda, een villa uit 1566 van de beroemde architect Andrea Palladio (1508-1580), hoog gelegen met een schitterend uitzicht over de omgeving. Deze bekende villa met tempelelementen staat sinds 1994 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Na een stadswandeling bezochten we Teatro Olimpico, ook naar een ontwerp van architect Palladio, het oudste nog bestaande overdekte theater uit de Renaissance. In dit prachtige theater mocht Will helaas niet zelf gidsen en werden we rondgeleid d.m.v. een audiotour. Na afloop kregen we de ontbrekende informatie van onze eigen gids. Bij terugkomst in het hotel stonden Jan en Margriet Kapteijn ons op te wachten, zij bleven een paar dagen.

 

Woensdag stond de bus om 9.00 uur gereed om ons naar Venetië te brengen. Op een centrale plaats moeten alle bussen en auto’s parkeren. Bezoekers worden vervolgens per trein naar de stad vervoerd. Vanuit de trein hadden we een mooi overzicht over de stad en de vele eilanden. De stad krijgt, door de stijgende waterspiegel en de verzakking van de bodem, steeds vaker problemen met het onder water staan van straten en pleinen.

Ook de toestroom van de vele toeristen zorgt voor de nodige problemen, zoals slijtage aan bruggen. Sinds 1987 staan de stad en lagune op de Werelderfgoedlijst. Will leidde ons rond langs de vele bezienswaardigheden, o.a. San Marcoplein, Basiliek van San Marco en het Dogenpaleis. Tijdens de middagpauze werd een tocht per gondel gemaakt of uitgebreid geluncht. Nadien nam Will ons mee door de vele minder bekende en rustige steegjes van de stad. Aan het eind van de dag vertrokken we per boot - openbaar vervoer - terug naar de bus.

 

Voor donderdag stonden bezoeken aan twee tuinen op het programma. Met de bus vertrokken we naar Parco Giardino Sigurta, een van de vijf mooiste tuinen en parken ter wereld. Wandelend of per fiets werd het park met prachtige bomen, planten, waterpartijen en vergezichten bewonderd. ‘s Middags bezochten we de botanische tuin André Heller. Deze tuin heeft een enorme diversiteit aan planten en bomen vanuit de Alpen tot de tropen. Ook zijn er diverse kunstwerken te bewonderen. Een prachtige tuin met soms lastig te belopen paden. ‘s Avonds genoten we van de opera Aïda van Giuseppe Verdi in de Arena van Verona. De prachtige decors, unieke akoestiek, orkest, solisten, koor, dansers en figuranten maakten dat we werden meegesleept in de wereld van het oude Egypte. Een indrukwekkende belevenis.

 

Vrijdagmorgen namen we afscheid van Jan en Margriet, zij vervolgden op eigen gelegenheid hun verblijf in Italië. De bus bracht ons naar Villa Arvedi in Cuzzani, 25 km verwijderd van Verona. Arvedi is de grootste Venetiaanse villa in de provincie Verona en heeft een fraai aangelegde tuin en wijds uitzicht. De villa is ontworpen in de tweede helft van de jaren 1600. We bewonderden o.a. de kleurrijke zaal met fresco’s en de kleine kerk. ‘s Middags maakten we voor degenen die mee wilden een rondwandeling door Verona.

 

Zaterdag vertrokken we per bus naar schiereiland Sirmione aan het Gardameer (100 km). We maakten een verfrissende boottocht rond het eiland en bewonderden o.a. het kasteel Rocco Scaligera en de borrelende zwavelbronnen vanaf het water. Daarna bezochten we op eigen gelegenheid het stadje met smalle straten, winkeltjes en restaurants. Er werden leuke aankopen gedaan en heerlijke ijsjes gegeten.

 

Zondag gingen we met de bus naar Villa Emo, Franzolo (75 km). Deze villa werd tussen 1555 en 1565 gebouwd door Andra Palladio. Het werd gebruikt als zomerverblijf, zoals vele villa’s die in die tijd werden gebouwd voor Venetianen om de stad te ontvluchten. Naast het hoofdgebouw zijn er bijgebouwen voor opslag van de oogst en stallen voor de rijtuigen. Dit gebouw staat ook op de lijst voor Werelderfgoed.  ‘s Middags bezochten we de Orto Botanico in Padua. Dit is de oudste aan een universiteit gelieerde botanische tuin (1591) die op de oorspronkelijke lokatie is gehuisvest. Een prachtige tuin en kassen met een grote diversiteit aan planten en bomen.

 

Maandagochtend checkten we na het ontbijt uit en konden op eigen gelegenheid de ochtend besteden. De bus bracht ons naar de luchthaven waar we om 15.00 uur de retourvlucht hadden naar Schiphol. Op de luchthaven namen we afscheid van reisleider Will en andere reisgenoten. De overigen stapten in de gereedstaande bus die ons naar Goes vervoerde.

 

Dank aan de reiscommissie en voortreffelijke gids Will voor de organisatie van de zeer geslaagde reis. Met een gezellige groep was het genieten van alle mooie tuinen en cultuur die Italië ons bood!

 

Greet Tamminga