Groentips & Groeninfo
Snoei van rozen

Snelle informatie.

Wil je lang plezier hebben van jouw rozen, dan zul  je ze op de juiste manier moeten snoeien. Eind maart kun je de rozen snoeien. Als dit snoeien eerder gebeurt bestaat er gevaar voor bevriezing van jonge uitlopers.

Een goede snoeischaar met scherpe snijvlakken geeft de minste kans op ziektes.

Gewone struik- en stamrozen worden op 3-6 ogen van onder af gesnoeid. Erg lange twijgen kunnen zonodig in het najaar tot 1/3 worden ingekort. Zwakgroeiende rozen worden op 2-3 ogen ingekort.

In het algemeen geldt, dat hoe sterker de twijg is, des te meer hij teruggesnoeid kan worden. Er wordt vlak voor een oog dat naar buiten gericht is gesnoeid.

Dode stompen en dunne takjes kunnen ook weggehaald worden.

Uitgebloeide rozen snoeien


Onderaan de voet van de rozen ontspringen vaak wilde scheuten. Deze zijn te herkennen aan de sterke groene kleur en aan de vele stekels.

Omdat ze onder het oculatiepunt groeien moeten deze zo diep mogelijk weggesnoeid worden. In het voorjaar is het goed om verteerde organische mest of korrelmest met een hoog kaligehalte door de bovenste grondlaag te werken.

Rozen houden van een kalkrijke grond, het is daarom beter om geen tuinturf te gebruiken. Rozen mogen in de zomer geen gebrek aan vocht hebben. In een droge tijd moet er veel water gegeven worden. In juli krijgen rozen nog een extra mestgift om nieuwe groei en bloei te stimuleren.

Wanneer snoeien?


Zoals boven reeds aangegeven, de grote snoeibeurt vindt plaats in de eerste weken van maart, als de groeiknoppen beginnen te zwellen. Vroeger snoeien kan leiden tot beschadigingen bij vorst, later snoeien verspilt de energie die de plant voor zijn groei nodig heeft. Snoei nooit als het vriest.Techniek


Goed gereedschap is het halve werk. Zorg altijd voor een scherpe, schone snoeischaar, want een rafelige snede kan de scheut doen afsterven. Begin met het wegsnoeien van alle dode en zieke takken. Daarna kunt u overgaan tot de vormsnoei. Zoek de ogen op - de verdikkingen waar de roos nieuwe scheuten maakt - en knip de steel schuin af, zo’n halve centimeter boven een oog dat naar buiten wijst. Hierdoor zal de plant in de breedte uitgroeien, waardoor zon en lucht meer toegang krijgen. Een algemene richtlijn: snoei elke scheut op 2 à 4 ogen of zo’n 15 cm hoogte.


Stamrozen en klimrozen


Rozen snoeit u net als trosrozen en grootbloemige rozen: op 2 à 4 ogen vanaf de plek waar de takken uit de stam komen. Bij klimrozen gaat het om de ontwikkeling in de hoogte. Laat daarom de doorgaande takken hun gang gaan en knip de zijtakken terug tot zo’n 2 cm van de hoofdtak.Zomer- en herfstsnoei


In de zomer beperkt u zich tot het weghalen van de uitgebloeide bloemen. Als zich wilde scheuten vormen, dan kunt u die het beste meteen bij de stam snoeien. Staan uw rozen in een winderige omgeving, dan kunt u de langste scheuten in november zo’n 15 tot 25 cm inkorten. Dit vermindert het risico op het loswaaien van de wortels.

<a"opens href="http://afdeling.groei.nl/?id=4482"></a"opens>Naar tips voor de siertuin..<//a>

<a"opens href="http://afdeling.groei.nl/?id=2833#6095"></a"opens>Home..<//a>