Groentips & Groeninfo
Leibomen en leifruit snoeien

Leibomen zijn zeer geschikt voor kleine tuinen waar ruimte schaars is. De bomen hebben een hekwerk van palen en draad nodig. Veel gebruikte soorten zijn de linde, plataan, Japanse esdoorn (Acer palmatum altropurpureum), magnolia's en talloze soorten fruitbomen.


Populaire vormsnoei

Populair zijn de als parasols geleide vormen, maar hiervoor moet de stam wel een bepaalde hoogte hebben bereikt. Met houten latten of tonkin-stokken maak je een frame, waarlangs je de takken in de gewenste vorm leidt. Heel apart en met een snel resultaat is een frame waarlangs klimop of wingerd geleid wordt.

Ouderwets en toch weer heel modern zijn leivormen als erfafscheiding. Hiervoor worden een aantal (fruit)bomen op minimaal 1,5 m afstand van elkaar geplant. De takken worden langs spandraden zijwaarts geleid. Takken die de 'verkeerde kant' dreigen op te groeien, worden tijdig teruggesnoeid. Afhankelijk van de stamhoogte bij aanvang, krijg je zo een afscheiding al dan niet met doorkijkje.

Horizontaal geleide vormen

Bij horizontaal geleide vormen is er de keuze tussen de informele en formele stijl. De informele leivorm is het eenvoudigst te realiseren. Er kan vrijwel niets fout gaan, omdat je een bijna ‘tweedimensionale’ plant kweekt: alle takken die de verkeerde kant opgroeien snoei je gewoon weg. Goede keuzes zijn peren zoals Bonne Louise en Conférence; pruimen zoals, Reine Claude en Bleue de Belgique; kersen zoals de bijzondere duo-kers en appels zoals Golden Delicous en Elstar.

Bij de formele stijl kies je een tevoren vastgestelde vorm. Denk bijvoorbeeld aan een U-vorm, een kandelaarvorm of een espalier. Vooral deze laatste is vaak te zien op foto's in boeken en tijdschriften. Aan de hand van onderstaande tips (en met het nodige geduld) leid je  jouw  eigen fruit in vorm.  

== Plant de jonge boom of struik ongeveer 30 cm van een muur, erfafscheiding of   schutting, gesteund door een stok.

== Snoei in de winter de jonge (fruit)boom terug. De middelste scheut leidt u naar boven, als 'stam'; buig twee lagere zijscheuten en bindt ze vast in een hoek van 45 graden met de stam. Deze zullen later de onderste horizontale takken gaan vormen.

== In de volgende herfst buigt en bind je  de onderste takken horizontaal.

== Vervolgens snoei je de stam tot zo'n 40 cm boven de onderste takken en vanaf daar herhaal je hetzelfde proces.


Oogsten van nieuwe takken

Bij de druif groeien de vruchten op de nieuw gevormde zijtakken. Het is zaak om de plant niet teveel zijtakken te laten krijgen, omdat ze dan vele waardeloze trossen zal voortbrengen. Door te snoeien (in december) leid je energie in de juiste banen. Met een druif in de vorm van een espalier, kun je meerdere zijtakken tot ontwikkeling brengen. 
 
 
Naar tips voor de siertuin..

Home..
 

 

meer
klimt goed
17
Sep
Plumeria: een kostbaar bezit - Blik op de Tuin no. 919
11
Sep
TOMATENOOGST