Groentips & Groeninfo
Bomen


We onderkennen twee belangrijke soorten bomen:

Er zijn bomen met een kroon op de stam en bomen met takken langs de gehele stam.

 
Bomen kunnen het best gesnoeid worden als het blad gevallen is. Het is dan goed te zien hoe de structuur van de takken eruit ziet.
Om de boom in een goede vorm te houden is het belangrijk dat in de jeugdfase al met het snoeien begonnen wordt. Op deze manier ontstaat er een goed evenwicht in de boomkroon.
Snoei regelmatig en nooit te veel ineens. Te veel scheuten die zich op een bepaald punt ontwikkelen moeten weggehaald worden. Te dicht gegroeide kronen worden uitgedund en concurrerende takken weggehaald, evenals kruisende takken en wilde scheuten.

Als het vriest mag er niet gesnoeid worden. De vorst brengt schade toe aan de levende cellen, met als gevolg dat de snoeiwond veel meer tijd nodig heeft om te herstellen.
Bij de druif, berk, kastanje, esdoorn, walnoot en Carpinus (beuk) komt de sapstroom al vroeg op gang. Daarom moeten deze bomen en struiken voor de jaarwisseling gesnoeid worden. Gebeurt dit later dan zullen de snoeiwonden gaan bloeden; daar heeft de plant veel van te lijden. Bloedende soorten kunnen eventueel ook in de zomer gesnoeid worden.

Als de onderste takken van een boom weggehaald worden kan een boom opgekroond worden. Dit is handig als de boom b.v. het uitzicht wegneemt of als er onder de boom doorgelopen moet worden. De lengte van de stam kan dan zelf bepaald worden. Dit is niet het geval bij aanschaf van een ge├źnte boom op stam.


Een treurkatje op stam of amandelboompje groeit niet meer de hoogte in. Belangrijk is daarom dat bij aanschaf goed op de juiste hoogte gelet wordt.
Als de top uit een boom is gehaald zal hij meerdere forse zijscheuten krijgen. Dit is vooral het geval bij jonge bomen die nog snel groeien. Deze zijscheuten moeten regelmatig weggenomen worden anders krijgt de boom een vreemde vorm.

Fruitbomen


Fruitbomen moeten de eerste jaren goed in vorm gesnoeid worden.
Na 3 jaar krijgen vruchtbomen pas vruchthout. Horizontaal groeiende takken geven de beste vruchten. Er is een duidelijk verschil tussen vrucht- en bladknoppen te zien. Vruchtknoppen staan op steeltjes en bladknoppen liggen tegen de twijgen.
Spaar bij het snoeien het vruchthout. Er moet voldoende licht en lucht in de plant kunnen komen zodat de vruchten zich goed kunnen ontwikkelen.
Te lang uitgegroeide takken moeten ingekort worden en kruisende takken weggehaald. Het is van belang dat de struiken en bomen open blijven.
Het snoeien gebeurt net boven naar buiten gerichte knoppen. Dit heeft tot gevolg dat de nieuwe scheuten naar buiten groeien zodat de plant een goede open groeiwijze krijgt.
Fruitbomen kunnen goed in een bepaalde vorm geleid worden.

Voordat u een fruitboom aanschaft is het goed om eerst informatie te vragen bij een gespecialiseerde kweker.

Besbossen

Bij het snoeien van bessenstruiken zoals kruisbessen, rode en witte bessen moeten elk jaar enkele oude takken weggenomen worden. Als dit ieder jaar gebeurt blijft de plant jong.

Naar tips voor de siertuin..

Home..

meer
Ik wilde een beetje gesnoeid ....
17
Sep
Plumeria: een kostbaar bezit - Blik op de Tuin no. 919
11
Sep
TOMATENOOGST