Activiteiten & Actueel

Vermeerderen van Planten

Workshop ‘’Vermeerdering van Planten’’

Eind maart start een workshop waarbij we allerlei verschillende manieren van vermeerdering gaan zien en uitvoeren.

Natuurlijk,  stekken en scheuren komen aan de orde. Maar wie heeft er zelf wel eens gemarcotteerd? Of afgelegd? Of geënt? En welke soorten zijn geschikt voor welke methode, en wanneer?

Eind maart gaan we een eerste keer een avond bij elkaar komen, en we zullen dat nog een keer doen in april en in het najaar.

 

Cursus vermeerdering

 

Het vermeerderen van planten is een liefhebberij die we als actieve tuinliefhebbers natuurlijk elk jaar heel veel toepassen; wie heeft er nou niet plantenzaden gezaaid, planten gescheurd of stekjes van een fraaie plant genomen?

 

Maar dat betekent natuurlijk nog niet dat we alle fijne kneepjes van al die technieken altijd onder de knie hebben! Want veel zaden zijn lastige kiemers omdat deze soms een speciale zaadbehandeling nodig hebben. Stekken wortelen de ene keer wel en de andere keer weer niet en wanneer kun je nu eigenlijk het beste vaste planten scheuren? En dan zijn er nog technieken die je misschien nog nooit gebruikt hebt, zoals enten, marcotteren en afleggen.

 

Hans Engberts en Dick van Kleinwee willen samen met jullie ons verdiepen in de technieken van planten vermeerderen. We gaan dit jaar op 3 avonden aan de slag om verschillende aspecten van het vermeerderen te belichten. We zullen aan de hand van praktijkvoorbeelden de verschillende vermeerderingsmethoden uitleggen. Voor materiaal wordt gezorgd, maar iedereen wordt van harte uitgenodigd om ook zijn of haar eigen ‘’probleemplanten’’ mee te nemen. En uiteraard kunnen jullie je eigen vermeerderde planten na elke cursusavond mee naar huis nemen om verder op te kweken

 

Het worden drie avonden:

 

wo 20 maart (bij Hans); belangrijkste aandachtspunten; scheuren,

 

zaaien en enten

 

wo 17 april (bij Dick); vnl stekken, verspenen

 

wo 18 sept; afleggen, marcotteren, vermeerderingsplanten voorbereiden en bewaren tbv vermeerdering in volgend voorjaar (zoals opkuilen/vorstvrij overwinteren eenjarigen, zomerknollen en bollen)

 

Deelname kost 30 euro voor de gehele cursus (40 euro voor niet leden)


Opgave:groeibloeihoorn.workshops(at)gmail.com    

 

                  

Graag opgeven uiterlijk 6 maart (dit ivm met het tijdig bestellen van cursusmateriaal).

 

Vol is vol!

 

U bent pas ingeschreven na ontvangst van bevestiging.

 

Uw betaling kunt u overmaken op het bankrekeningnummer van de afdeling NL19ABNA0538782838  t.n.v. Kon Mij TUINB Plantkunde Hoorn. Onder vermelding van de Cursus vermeerdering

 

 

meer
14
Oct
ZOMERTEMPERATUUR in HERFST
14
Oct
Een opmerkelijke tuin - Blik op de Tuin no. 923