Groentips & Groeninfo

Hoe krijg ik kleur in de wintertuin?

Iedereen kent hazelaars, bomen of hoge struiken. Zo heb je de toverhazelaar en de kronkelhazelaar met zijn bizarre takken. De diverse soorten en rassen bloeien met gele katjes die lijken op kattenstaartjes; ze bengelen in de wind en geven wolken stuifmeel af. Ze zijn geschikt voor een normale, een beetje, vochtige tuingrond. Ook de kerstroos (Helleboris) is een mooie winterbloeier die tot acht centimeter hoog wordt en ook in de sneeuw kan bloeien. Ook winterviolen zie je veel, want ze bloeien in (zachte) winters gewoon door. Andere winterbloeiers zijn winterheide (diverse soorten Erica met rode, roze, witte, paars en lila bloemkleuren), Japanse kers (Prunus subhirtella ‘Autumnalis’) en sneeuwbal (Viburnum x bodnantense ‘Dawn’of ‘Charles Lamont’. De Viburnum is ook geschikt voor de pot. Heesters mooi mooie gekleurde takken zijn natuurlijk ook mooi zoals Cornus alba ‘Sibirica’(rode takken), Cornus alba ‘Kesselringii’ (zwarte takken) of Cornus sanguinea 'Midwinter Fire' (oranjerode takken).

Welke heesters en bomen hebben mooie siervruchten? Met welke lok je vogels?

Heesters met lekkere siervruchten. Wij genieten vooral van al die vruchten in vormen en kleuren die struiken en sommige bomen nog tot laat in het seizoen sieren. Het plezier in siervruchten wordt nog groter als er ook nog allerlei vogels op af komen. Vogelbezoek is nu gegarandeerd als u een van de volgende soorten heesters in uw tuin heeft: •Meidoorn (Crataegus-soorten, rode bessen in overvloed; ook lekker om wijn van te maken!). •Dwergmispel (bijv. Cotoneaster × watereri ‘Cornubia’; massa’s grote rode bessen). •Gelderse roos (Viburnum opulus; nu samen met de herfstkleur van het blad ook vol schermen glanzende, rode bessen). •Bottelrozen (bijv. Rosa rugosa met bottels bomvol vitamine C; de vogels weten dat ook!). •Hulst (Ilex; de vrouwelijke planten dragen rode, gele of zelfs witte bessen (afhankelijk van soort en varieteit). •Fazantenbes (Leycesteria formosa) is een bijzondere, vaste-plantachtige halfheester met siervruchten ( tot 2 m hoog). In de zomer verschijnen hangende trossen witte bloemen met bordeauxrode kelkbladen. Daarna volgen de paarsrode bessen.

Heesters met 'vieze' siervruchten. Er zijn ook genoeg heesters met siervruchten die minder gauw door vogels worden gegeten (waarschijnlijk omdat ze niet zo lekker smaken). Dat zijn bijvoorbeeld: •Schoonvrucht (Callicarpa, bijv. C. bodinieri var. giraldii; nu rijk bezet met clusters lilapaarse bessen, ook nog aan de straks kale takken. Het blad heeft een schitterende herfstkleur. De cultivar ‘Profusion’ draagt zo mogelijk nog rijker dan de variëteit). •Kardinaalshoed (o.a. Euonymus planipes met gevleugelde roze siervruchten in een oranje vruchtmantel en oranjerood verkleurend herfstblad. Bij E. hamiltoniana ‘Red Elf’ zijn de (trossen) siervruchten warmroze met oranje zaden). •Glansmispel (Photinia davidiana; wintergroen met rood uitlopend jong blad en de hele winter door blijven de rode siervruchten). •Parelbes (Pernettya mucronata, lage struikjes met lang aanblijvende bessen die per variëteit van kleur verschillen. Bij ‘Wintertime’ zijn het witte siervruchten. Bij ‘Parelmoer’ spreekt de naam voor zich).

Bomen met siervruchten. Denk aan sierappeltjes (Malus) met rode siervruchten (‘Red Sentinel’) of gele siervruchten (‘Wintergold’), oranjerode siervruchten (‘Professor Sprenger’), oranje siervruchten(‘John Downie’) en nog veel meer vruchtkleuren. Hetzelfde geldt voor lijsterbessen (Sorbus) die niet alleen oranje en felrode siervruchten heeft (S. scalaris), maar ook witte (S. forrestii en S. cashmiriana) en zelfs gele siervruchten (S. ‘Joseph Rock’) kunnen hebben. Hulst (Ilex) noemden we al. 

meer

 

 

 

14
Oct
ZOMERTEMPERATUUR in HERFST
14
Oct
Een opmerkelijke tuin - Blik op de Tuin no. 923