Activiteiten & Actueel

 

2 daagse tuinenexcursie Groei&Bloei Assen

 

“Rondom het IJsselmeer” 28 en 29 juni 2019

 

 

 

Programma:

 

Vrijdag 28 juni:

 

Vertrek om 08.00 uur, carpoolplaats A-28 Assen Noord, nabij Groencentrum Arbo.

 

 

 

Om 09.30 arriveren we bij twee Vlaskamptuinen in Mantgum, in het hart van Friesland. We bezoeken de tuinen van de dames Postma van Van Zadelhoff aan de Seerp van Galemawei. In twee groepen bekijken we de tuinen en genieten halverwege van een kop koffie of thee.

 

Om 11.30 uur vertrek richting Noord-Holland via de Afsluitdijk.

 

We lunchen in het sfeervolle dorpje Kolhorn, in restaurant ’t Anker.

 

Om 14.15 uur bezoek aan de kleurrijke tuin Versicolor in Lutjewinkel, waar Marianne Greiner en haar man Frans Meijer een rondleiding zullen geven.

 

Om 16.15 uur bezoeken we de Tuinen van Eeninge in Eenigenburg/St. Maarten. Erwin Odendaal en René Verweij ontvangen ons in hun nog jonge tuin en zorgen voor koffie en thee.

 

Aankomst 18.00 uur in Hotel Van der Valk te Akersloot voor diner, logies en ontbijt.

 

 

 

Zaterdag 29 juni:

 

Vertrek 09.00 uur voor bezoek aan de tuin van Die Langhuys in Westbeemster van Jan Schoutsen en Ria van Eijndhoven. Zij ontvangen ons voor een rondleiding en koffie of thee in de gevarieerde tuin bij hun oude Zaanse huis in de polder.

 

Om 11.30 uur bezoeken we kwekerij De Morgen in Obdam van Dirk de Winter, bekend van zijn eigen selecties vaste planten.

 

Om 13.00 uur gebruiken we de lunch in Brasserie Spierdijk, bij de golfbaan.

 

We verlaten Noord-Holland via de Houtribdijk naar de overkant van het IJsselmeer en bezoeken als laatste de cottagetuin van Geke Rook in St. Jansklooster, om ongeveer 16.00 uur. Zij ontvangt ons met koffie en thee en geeft een rondleiding.

 

Om ongeveer 18.30 verwachten we in Assen terug te zijn.

 

 

 

De kosten voor deze reis bedragen  € 215,- per persoon voor leden en introducees. Toeslag 1-persoonskamer 40,-. Niet-leden betalen een meerprijs van € 15,-.

 

Hierbij is ingegrepen: vervoer per luxe touringcar, lunch op beide dagen, overnachting op basis van 2-persoonskamer douche/toilet en 3-gangen diner in Hotel Van der Valk in Akersloot, de entrees, koffie/thee en in- of rondleiding in de tuinen.

 

Vanwege de drukte rond de TT in Assen in dit weekeinde is er geen afscheidsdiner gepland.

 

 

 

Aanmelding geschiedt door het invullen en ondertekenen van het aanmeldingsformulier (te vinden op de website of te bevragen bij Netty Harmanni 0592-231254). Bij aanmelding dient u de aanbetaling te voldoen van € 100,- op bankrekening NL96 INGB 00011 55502 t.n.v. penningmeester KMTP afd. Assen te Assen en het restant 1 maand voor vertrek.

 

Aanmelding bij secretaris Netty Harmanni  - info@assen.groei.nl of n.harmanni@gmail.com. Aanmelding a.u.b. voor 1 april.

Initiates file downloaddownload formulier

Reis- en of annuleringsverzekering dient u zelf te verzorgen.

De annuleringsvoorwaarden zijn overeenkomstig de ANVR-reisvoorwaarden.

De reis kan doorgang vinden bij minimaal 25 personen en er kunnen maximaal 35 deelnemers voor deze excursie intekenen.

Het gehele programma kunt u ook  downloaden Initiates file downloadklik hier

Informatie over te bezoeken tuinen:

 

Vlaskamptuinen

Gerrit Vlaskamp was in zijn tijd een gerespecteerd tuinarchitect, die in de 2e helft van de 19e eeuw vooral in Friesland, maar ook in Groningen tuinen en parken heeft aangelegd voor de adel, rijke boeren, notabelen, kerkenraden en gemeentebesturen. Lucas Roodbaard, tuinarchitect in de eerste helft van de 19e eeuw is veel bekender geworden met zijn ontwerpen voor tuinen van buitenplaatsen en stadsparken in de Engelse landschapsstijl.

De in vergetelheid geraakte Vlaskamp doet niet voor hem onder. Toen er een archief boven water kwam met namen en tekeningen bleek hoeveel aansprekende ontwerpen hij heeft gemaakt. Van de naar schatting 350 tuinen zijn er nu nog zo’n 50 over van zijn hand, in meer of minder oorspronkelijke staat. Mantgum is een karakteristiek dorp in Friesland waar nog 8 Vlaskamp-tuinen zijn.

www.gerrit-vlaskamp.nl 

Versicolor tuinen

Aan een doodlopend weggetje in het Noord-Hollandse landschap ligt, deels verscholen achter hagen, deze idyllische tuin van 2500 m2 met telkens nieuwe verrassingen. Deze tuin is gemaakt met een passie voor kleuren en planten. Zoals Marianne Greiner op de website vermeldt: “Versicolor is pure verliefdheid op het tuinieren”.  

Vele vaste planten borders op kleur, een blote-voeten graspad omzoomd met Hortensia-hagen, geurende Engelse rozen, een cottage-tuin, een natuurlijke folievrije vijver vol groene kikkers, een vlindertuin, vogelbosjes, de zandstenen watermuur, de Italiaanse vijvertuin, de zandbak en nog veel meer. www.versicolor.nl 

 

 

 

Tuinen van Eeninge

 

Mooi ingepast in het West-Friese landschap liggen ‘De Tuinen van Eeninge’. Langs de weg is al te zien dat in de tuinen, totale grootte van 5200 m2, veel te beleven valt. Siertuin en voedselbos komen samen en vormen een harmonisch geheel. In het voedselbos een diverse verzameling aan fruit maar ook eetbare vaste planten. Een weide en schaduwtuin maken het compleet.

 

De tuinen stralen rust en harmonie uit en zijn aangelegd met respect voor de natuur en met hergebruik van al aanwezige materialen. Uitgangspunt is een zo min mogelijke belasting van het milieu. www.eeninge.nl 

 

 

 

 

 

Tuin die Langhuys Westbeemster

 

Fraaie tuin rond een Zaans huis (1623). Ervoor, onder twee linden, een buxushaagjesperk met witte beplanting. Opzij langs de waterkant een boenplaatsje, oude hoogstamfruitbomen, siergrassen en bolgewasjes. Aan de achterzijde een binnenplaats met waterput, huisje en honderd jaar oude linde. Door een pergola bereikt men de veelkleurige rozentuin met verdiept vijvertje. Hierachter een gedeelte waarin een groot gazon, lindelaantje, ‘natural garden’, natuurlijke vijver en fraaie borders. Nieuw zijn een hortensiavallei, een moestuin en een deel met bijzondere bomen en struiken. Oppervlakte: 5.000 m². www.tuinindebeemster.nl

 

 

 

 

Kwekerij De Morgen

 

 

“Een kwekerij waar het kwekersambacht bedreven wordt met het oog van een ontwerper”.

 

Deze biologische kwekerij heeft als doelstelling het vernieuwen en verbeteren van wintervaste tuinplanten en is bekend door de introductie van eigen selecties onder de naam “new generation plants”.  Het assortiment omvat o.a. vaste planten, siergrassen, varens en rozen. 

www.newgenerationplants.nl 

 

 

 

 

 

 

Tuin van Geke Rook

 

Een uit oude stenen opgetrokken muur omsluit deze tuin die tegen een leemrug uit de ijstijd is aangelegd. Daardoor is er een hoogteverschil ontstaan met als resultaat dat je vanaf het terras een mooi uitzicht hebt over het natuurgebied De Wieden. Het is een romantische cottagetuin die bestaat uit een voor-en achtertuin met borders op kleur. De beplanting is speels. Tussen de hagen en rondom een oude perenboom staan geurende rozen, clematissen, heesters, grassen, vaste planten, en éénjarigen. Naast het huis – aan de oostkant – een kruidentuin met rozen en lijfruit. Ook is er nog een groentetuin (op kleur). Overal staan bankjes, zodat men(vanuit de tuin) van de natuur kan genieten. www.tuinvangekerook.nl


Foto's te bezoeken tuinen

meer

 

 

 

23
Aug
De geur van succes - Blik op de Tuin no. 916
23
Aug
voor t eerst parkieten aan mn plant